Exclusiv
Publicat in: Plante aromatice
Cat de profitabila este cultivarea plantelor aromatice? Exemplu de calcul de profitabilitate in cultura cimbrului
Cultivarea cimbrului, cultivarea plantelor aromatice, AFACERI CULTURA CIMBRU si alte plante aromatice, calcul tehnologic cimbru, costuri in cultivarea cimbrului, PROFITURI AGRICOLE cimbru
Saptamana trecuta, un crescator de pasari a intrebat, pe forumul ClubAgicultura, cat de profitabila este cultivarea plantelor aromatice.

Am luat drept exemplu cultivarea cimbrului, unde, dupa un calcul sumar, mie mi-a iesit un venit minim de 8000 de lei pe hectar. Cum am ajuns la aceasta cifra?

Potrivit fisei tehnologice, recoltarea cimbrului de cultura se face inainte de inflorire, in momentul cind plantele au ajuns la maturitate tehnica. Daca se intarzie recoltatul, apar florile, tulpinile se lemnifica si frunzele imbatrinesc. In anul I de cultura nu se obtine decat o singura recolta, care se strange spre sfarsitul lunii septembrie. Incepand din anul II se pot obtine doua chiar si trei recolte. Timp de 3-4 ani, incepand cu anul II de cultura, se obtin recolte mari si constante (1,8-2,5 t/ha).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Uscarea cimbrului recoltat se face la soare sau la umbra, in poduri bine uscate, curate, aerisite sau in alte incaperi unde cimbrul se asaza in straturi subtiri pe rame, prelate, hartie. In cazul uscarii artificiale, temperatura de uscare este de 33-35°C. Randamentul la uscare este cca. 4/1, dintr-o tona de produs masa verde se obtin 250 kg planta uscata.

Rezulta, asadar, pentru o productie medie de 2 tone masa verde, 500 de kg cimbru uscat.


In magazine gasim cimbru uscat si maruntit cu 1-3 lei plicul de 20g. Mergand pe varianta minima (1 leu plicul), rezulta 50 de lei kilogramul produs finit. Scadem costurile de ambalare, marja distribuitorului, presupunem ca aceste costuri reprezinta peste jumatate din valoare si noi vindem cimbrul uscat cu 20 de lei kilogramul, nu cu 50.

In aceste conditii, venitul minim obtinut de pe un hectar cultivat cu cimbru este de 20 x 400 = 8000 lei.


Conditiile tehnice pentru cimbrul uscat: produsul trebuie sa fie format din tulpini si ramuri foliate, recoltate inainte de inflorire, admitindu-se ca impuritati max. 2% tulpini lignificate si frunze brunificate si max. 1 % tulpini lipsite de frunze corpuri straine organice si minerale - max. 1% pentru fiecare, umiditate - max. 13%.

Cerinte in cultivarea cimbrului


Este tolerant la seceta, are pretentii moderate fata de apa doar in primele etape de vegetatie.

Prefera cernoziumurile usoare, solurile argilo-nisipoase. Nu sunt indicate solurile grele, compacte, reci.

Evitati terenurile predispuse la baltiri!
Conform zonelor de favorabilitate, cele mai indicate judete pentru cultivaea cimbrulu sunt: Olt, Dolj, Ilfov, Ialomita, Braila, sudul Buzaului, Bacau.

Plante premergatoare: borceagul, leguminoasele pentru boabe, cerealele paioase, cartoful. Poate reveni pe aceeasi sola dupa 7 ani.

cimbru

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.06 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...
Luna august in apicultura. Lucrarile specifice din aceasta perioada
Luna august in apicultura. Lucrarile specifice din aceasta perioada
In zonele de stepa, resursele de cules se reduc considerabil, doar in zonele colinare se mai...
Cultura de sofran: Utilizari culinare
Cultura de sofran: Utilizari culinare
In tarile producatoare, pretul este, desigur, mult mai mic (a zecea parte). Singurul condiment...
Cultura castravetelui anti-diabet. Conditii ce tin de umiditate
Cultura castravetelui anti-diabet. Conditii ce tin de umiditate
Mediul optim pentru dezvoltarea si fructificarea castravetilor este un mediu cald, umed si cu aer...

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
MADR intervine in scandalul pesticidelor din legume si fructe
MADR intervine in scandalul pesticidelor din legume si fructe
"Conform art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625 privind controalele oficiale si alte...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton