Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Chimen: cultura si ingrijire
Chimenul sau chimionul este o planta ierboasa, numita in popor si secarica, care creste in mod natural prin fanetele din regiunea muntoasa, dar este si cultivata.
Cunoscut inca din Antichitate, chimenul este si astazi cel mai bun carminativ de origine vegetala. Infuzia preparata dintr-o lingurita si jumatate de fructe la o ceasca cu apa are proprietate carminativa, regleaza functiile stomacului, combate inflamatiile intestinale, calmeaza colicile, fluidifica secretiile bronhice si mareste diureza.
Daca fructele de chimen sunt asociate in parti egale cu fructe de fenicul si coriandru, atunci ceaiul are un efect carminativ deosebit.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Uleiul de chimen este activ contra unor specii de ciuperci din genurile Aspergillus si Candida. Poate fi utilizat, in medicina veterinara, in diverse tratamente pentru indigestii si supraincarcari la vaci sau cai, in cadrul tratamentelor admise in sistemul de agricultura ecologic.
Chimenul, datorita faptului ca apare spontan in fanetele naturale, sporeste calitatea fanului, intrucat ajuta digestia, stimuleaza secretia de lapte si este consumat cu mai multa placere de catre animale.
Cerinte fata de clima si sol
Chimenul se cultiva, de obicei, in zonele mai umede si racoroase, pe luncile raurilor; in zonele de campie are tendinta sa degenereze, iar in conditii de seceta si arsita productiile pot fi compromise. Fiind o planta de origine mediteraneana prefera un sol afanat, cu un bun drenaj al apei, cu luminozitate puternica si o buna circulatie a aerului.
Particularitati biologice
Amplasarea culturii
Administrarea ingrasamintelor
Reactioneaza bine la gunoiul de grajd aplicat plantei premergatoare. De asemenea, se pot folosi si alte ingrasaminte cum ar fi compostul sau mranita, pe suprafete mai mici.
Odata cu aplicarea gunoiului se poate administra si o suplimentare cu fosfat natural (cu un continut in P2O5 de 90 mg/kg), in doze de 100-150 kg/ha, precum si sulfat de potasiu care vine si cu un aport de saruri de magneziu. Toate aceste produse trebuie sa fie autorizate de organismele de inspectie si certificare.
Lucrarile solului
In primavara, cat de devreme posibil si cand vremea permite, terenul se mobilizeaza cu grapa cu discuri si apoi se pregateste patul germinativ in vederea semanatului, cu un cultivator.
In cazul in care solul este afanat si exista pericolul ca semintele sa fie semanate prea in adancime, atunci, inainte de semanat se recomanda nivelarea si tasarea terenului cu tavalugul, iar apoi, eventual se grapeaza usor.
Samanta si semanatul
Populatiile locale existente in cultura in Romania sunt: Mare de Roman si De Ghimbav. Datorita faptului ca se pierde repede capacitatea germinativa, este necesar ca samanta sa provina din recolta anului precedent.
Chimenul se poate semana atat in cultura pura (doar chimen), cat si in cultura mixta, alaturi de o specie agricola protectoare, ca de exemplu: mac, mazare, mustar, orz sau borceag.
Un alt tratament care se utilizeaza in practica curenta il constituie inmuierea semintelor in apa timp de 18 ore, dupa care acestea se tin in gramezi la temperatura de 18-22 grade C timp de 4-5 zile, lopatandu-se pana cand 5-7% din boabe au germinat.
In continuare, semintele se aseaza in strat subtire si se lopateaza pentru a se usca, ca apoi trebuie sa fie semanate. Semanatul se efectueaza primavara, in prima urgenta, cu semanatori universale (de tip SUP-21, SUP-29), la care se monteaza limitatoare de adancime si distribuitoare pentru seminte mici.
Cantitatea de samanta necesara la hectar este de 10-12 kg in cultura pura si 8 kg in cultura mixta. Daca se cultiva cu mac, cantitatea de samanta de chimen va fi de 8 kg/ha, la care se adauga 1-2 kg din samanta de mac.
Puritatea fizica a semintei trebuie sa fie minimum 94%, iar germinatia minimum 75%. Se poate semana toamna sau primavara. Semanatul din toamna da rezultate bune atunci cand plantele se pot dezvolta armonios pana la intrarea in iarna. Perioada de semanat poate fi incepand cu 15-20 septembrie si pana la 1 octombrie. In culturile infiintate din toamna, plantele pot produce in anul urmator si se evita, astfel, pierderea unui an de productie.
Lucrarile de ingrijire
Controlul bolilor si al daunatorilor se face prin metode preventive care tin de rotatie, lucrarile solului, dar si prin tratamentul termic al semintelor. Dintre bolile care provoaca pagube importante se numara: putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) si antracnoza (Colletotrichum spp.), care apar mai ales cand plantele sunt mai putin viguroase si au suferit datorita actiunii nefavorabile a factorilor de mediu.
Contra acestor boli se recomanda utilizarea de preparate pe baza de Cu, precum oxiclorura de cupru (Turdacupral 50 PU), in doze de 0,4-0,5%.
Recoltarea
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3 din 3 voturiUltima ora
- » Ingrijirea culturii de lavanda. Sfaturi utile pentru fermieri
- » Recoltarea plantelor medicinale si aromatice. Recoltarea organelor subterane
- » Uleiuri volatile. Beneficiile uleiurilor esentiale
- » Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei
- » Cultura de schinduf. Utilizarile plantei