Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poti usca plantele medicinale si aromatice?

cum-poti-usca-plantele-medicinale-si-aromatice

Uscarea plantelor reprezinta un pas esential in conservarea acestora. In cazul in care doresti sa te bucuri de aroma acestor plante medicinale in orice sezon, trebuie sa ai in vedere metodele de uscare de mai jos.


Dupa recoltare trebuie realizat imediat transportul recoltei, fiind utilizate mijloace de transport speciale pentru aceasta operatiune. Se pot folosi diferite ambalaje: ladite, cutii, prelate, ca sa nu fie deteriorat materialul recoltat si, de asemenea, trebuie ca toate operatiunile sa se realizeze in conditii de igiena foarte stricta.
 
Pentru utilizarea plantelor medicinale ca atare sub forma de ceaiuri sau ca materie prima pentru obtinerea diverselor preparate farmaceutice, trebuie ca materialul vegetal sa aiba o puritate cat mai ridicata. 
 
Acest lucru se realizeaza prin precuratirea si preconditionarea materialului de recoltat. Astfel, trebuie eliminate toate impuritatile, resturile vegetale sau pamant, seminte sau fragmente de buruieni, ori plante atacate de boli sau daunatori. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Urmatoarea operatiune deosebit de importanta, pentru obtinerea si conservarea unui material vegetal de buna calitate este uscarea. Toate materiile prime vegetale se usuca imediat dupa recoltare. 
 
In scopuri industriale sau in cazul timpului nefavorabil, uscarea se face in solarii sau in uscatorii speciale. Pentru utilizarea plantelor in farmacia casei, plantele se taie in bucati mici imediat dupa recoltare si se pot usca in poduri bine aerisite, puse pe coli de hartie, rogojini sau prelate curate.  
 
Pentru materialul vegetal utilizat pentru ceaiuri este necesar sa nu existe modificari ale aspectului exterior sau la nivelul compozitiei chimice, ca urmare a uscarii. De asemenea, este importanta respectarea temperaturii de uscare si evitarea contactului materialului vegetal cu lumina solara. 
 
Uscarea materialului vegetal trebuie sa se faca in straturi subtiri, pentru a fi evitata incingerea si degradarea prin cresteri de temperatura. Exista mai multe tipuri de uscare a materialului vegetal in functie de agentul de uscare folosit.
 

Uscarea naturala

 
Uscarea naturala la soare este o metoda traditionala care permite, in sezonul cald, evaporarea rapida, economica a apei din materialul vegetal. Se foloseste pentru materialul cu tesuturi dure (radacini, seminte, herba), cu conditia sa contina principii active cat mai stabile (alcaloizi, glicozide).
 
Uscarea naturala la umbra este cea mai indicata metoda pentru orice tip de material vegetal. Randamentele de uscare sunt diferite in functie de specie si de organul plantei, dar si de suprafata necesara pentru uscare. Astfel, randamentul de uscare este pentru herba de 5:1, pentru radacini de 3:1, pentru fructe 3:1, pentru seminte 1,2-1,5:1. Pe 1 m2 de spatiu pot fi uscate: 2-3 kg radacini, 3-4 kg seminte, 1-2 kg herba sau 0,5-1 kg flori sau inflorescente.
 

Uscarea artificiala

 
Lipsa spatiilor pentru uscarea naturala, cerintele tehnologice ale unor specii, cantitatile mari de produse recoltate in campanii, precum si conditiile atmosferice (nebulozitate si precipitatii) din anumite perioade, impun in multe cazuri uscarea plantelor in uscatoare speciale. 
 
Aceste echipamente speciale denumite uscatoare sunt alimentate cu combustibil. Sunt in curs de extindere echipamente prevazute cu celule fotovoltaice si utilizand ca agent de uscare energia solara. In cadrul operatiunii de uscare este necesar sa se cunoasca temperatura de uscare pentru fiecare planta sau organ al plantei. 
 
Astfel, pentru materialul vegetal care contine ulei volatil, temperatura de uscare este de maximum 30-400 C (menta, busuioc, cimbru), iar pentru plantele care contin alcaloizi (degetel rosu, degetel lanos) temperatura de uscare este de 35-450 C. 
 
Dupa uscare, materialul vegetal va fi ambalat in pungi de hartie, saculeti de panza sau in cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic. Se pastreaza la temperatura camerei, in locuri curate, protejate de lumina directa solara, fara umiditate mare, ferite de insecte si rozatoare. 
 
Pentru utilizarea plantelor medicinale ca atare sau ca tincturi, extracte sau alte preparate, ele trebuie sa aiba o puritate cat mai ridicata. Nu se vor folosi plante medicinale provenind din zone industriale sau de pe terenuri unde s-au combatut bolile, buruienile sau daunatorii cu mijloace chimice.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016