Cum poti usca plantele medicinale si aromatice?
Uscarea plantelor reprezinta un pas esential in conservarea acestora. In cazul in care doresti sa te bucuri de aroma acestor plante medicinale in orice sezon, trebuie sa ai in vedere metodele de uscare de mai jos.
Dupa recoltare trebuie realizat imediat transportul recoltei, fiind utilizate mijloace de transport speciale pentru aceasta operatiune. Se pot folosi diferite ambalaje: ladite, cutii, prelate, ca sa nu fie deteriorat materialul recoltat si, de asemenea, trebuie ca toate operatiunile sa se realizeze in conditii de igiena foarte stricta.
Pentru utilizarea plantelor medicinale ca atare sub forma de ceaiuri sau ca materie prima pentru obtinerea diverselor preparate farmaceutice, trebuie ca materialul vegetal sa aiba o puritate cat mai ridicata.
Acest lucru se realizeaza prin precuratirea si preconditionarea materialului de recoltat. Astfel, trebuie eliminate toate impuritatile, resturile vegetale sau pamant, seminte sau fragmente de buruieni, ori plante atacate de boli sau daunatori.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Urmatoarea operatiune deosebit de importanta, pentru obtinerea si conservarea unui material vegetal de buna calitate este uscarea. Toate materiile prime vegetale se usuca imediat dupa recoltare.
In scopuri industriale sau in cazul timpului nefavorabil, uscarea se face in solarii sau in uscatorii speciale. Pentru utilizarea plantelor in farmacia casei, plantele se taie in bucati mici imediat dupa recoltare si se pot usca in poduri bine aerisite, puse pe coli de hartie, rogojini sau prelate curate.
Pentru materialul vegetal utilizat pentru ceaiuri este necesar sa nu existe modificari ale aspectului exterior sau la nivelul compozitiei chimice, ca urmare a uscarii. De asemenea, este importanta respectarea temperaturii de uscare si evitarea contactului materialului vegetal cu lumina solara.
Uscarea materialului vegetal trebuie sa se faca in straturi subtiri, pentru a fi evitata incingerea si degradarea prin cresteri de temperatura. Exista mai multe tipuri de uscare a materialului vegetal in functie de agentul de uscare folosit.
Uscarea naturala
Uscarea naturala la soare este o metoda traditionala care permite, in sezonul cald, evaporarea rapida, economica a apei din materialul vegetal. Se foloseste pentru materialul cu tesuturi dure (radacini, seminte, herba), cu conditia sa contina principii active cat mai stabile (alcaloizi, glicozide).
Uscarea naturala la umbra este cea mai indicata metoda pentru orice tip de material vegetal. Randamentele de uscare sunt diferite in functie de specie si de organul plantei, dar si de suprafata necesara pentru uscare. Astfel, randamentul de uscare este pentru herba de 5:1, pentru radacini de 3:1, pentru fructe 3:1, pentru seminte 1,2-1,5:1. Pe 1 m2 de spatiu pot fi uscate: 2-3 kg radacini, 3-4 kg seminte, 1-2 kg herba sau 0,5-1 kg flori sau inflorescente.
Uscarea artificiala
Lipsa spatiilor pentru uscarea naturala, cerintele tehnologice ale unor specii, cantitatile mari de produse recoltate in campanii, precum si conditiile atmosferice (nebulozitate si precipitatii) din anumite perioade, impun in multe cazuri uscarea plantelor in uscatoare speciale.
Aceste echipamente speciale denumite uscatoare sunt alimentate cu combustibil. Sunt in curs de extindere echipamente prevazute cu celule fotovoltaice si utilizand ca agent de uscare energia solara. In cadrul operatiunii de uscare este necesar sa se cunoasca temperatura de uscare pentru fiecare planta sau organ al plantei.
Astfel, pentru materialul vegetal care contine ulei volatil, temperatura de uscare este de maximum 30-400 C (menta, busuioc, cimbru), iar pentru plantele care contin alcaloizi (degetel rosu, degetel lanos) temperatura de uscare este de 35-450 C.
Dupa uscare, materialul vegetal va fi ambalat in pungi de hartie, saculeti de panza sau in cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic. Se pastreaza la temperatura camerei, in locuri curate, protejate de lumina directa solara, fara umiditate mare, ferite de insecte si rozatoare.
Pentru utilizarea plantelor medicinale ca atare sau ca tincturi, extracte sau alte preparate, ele trebuie sa aiba o puritate cat mai ridicata. Nu se vor folosi plante medicinale provenind din zone industriale sau de pe terenuri unde s-au combatut bolile, buruienile sau daunatorii cu mijloace chimice.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>