Cultivarea portocalului in Romania. Plantare si ingrijire
Portocalul este o planta de decor foarte frumoasa, nepretentioasa si care se dezvolta foarte repede. Acesta poate fi plantat si afara in locatiile in care clima este blanda, insa este de preferat ca el sa fie tinut intr-un ghiveci, astfel incat sa fie mutat atunci cand vine frigul.
Plantare
Portocalul se poate planta foarte usor cu ajutorul semintelor. Scoate cateva seminte dintr-o portocala, spala-le bine cu apa curata, lasa-le sa se usuce pe un prosop curat si apoi introdu fiecare samanta intr-un pahar de unica folosinta in care ai pus un sol nisipos sau pamant special pentru citrice, achizitionat de la magazinele de specialitate.
Samanta trebuie sa fie introdusa aproximativ un centimetru in pamant. Este recomandat sa plantezi in pahar de plastic pentru ca este posibil ca nu toate semintele sa incolteasca.
Nu uita sa faci o gaura pe fundul paharului pentru a se scurge surplusul de apa si pentru a evita sufocarea semintei si eventual a radacinilor. Dupa plantare, uda din belsug solul si elimina surplusul de apa din farfurie. Flori si fructe de portocal
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Udare
Dupa insamantare ar fi bine sa uzi portocalul la fiecare 3 zile. Acesta are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta si pentru a rodi. De asemenea, in sezonul cald, ar fi bine sa uzi planta o data la doua zile, sau chiar mai des daca pamantul este uscat.
Acest lucru depinde foarte mult si de locul in care este asezat ghiveciul. Daca portocalul sta in bataia directa a soarelui, este foarte posibil sa aiba nevoie chiar si de udare zilnica. In sezonul rece insa, este suficient ca planta sa fie udata chiar si o data pe saptamana pentru ca solul isi va mentine umezeala pentru mai mult timp.
Sol
In primul rand, este foarte important sa optezi pentru un ghiveci din ceramica pentru ca acesta mentine umezeala de care portocalul are nevoie. Pe fundul ghiveciului se aseaza cateva bucati de ceramica sau pietre de rau, iar apoi se adauga un amestec de lut si nisip. Acest amestec este optim a mentine umiditatea de care au nevoie radacinile plantei.
Fertilizare
In primii doi ani de la plantare, este recomandat sa oferi portocalului produse de fertilizare. Opteaza pentru un produs care contine mai mult fosfor pentru stimularea formarii de flori si fructe. Fosforul se gaseste intr-o cantitate seminificativa si in ingrasamantul natural. Totusi, pentru a evita supra-ingrasarea, este bine sa nu folosesti ingrasamantul pentru prea mult timp.
Altoire
Altoirea poate fi facuta doar incepand cu momentul in care tulpina portocalului atinge grosimea unui creion si doar in perioada mai-august. Altoirea poate fi facuta la orice gradina botanica, magazin specializat pe plante si gradina sau sera cu flori. Dupa altoire, trebuie sa lasi „bandajul" facut aproximativ 1 an de zile. Cu o saptamana inainte de altoire, ar fi bine sa uzi in fiecare zi portocalul pentru a stimula circulatia sevei.
Ingrijirea citricelor
In general, majoritatea citricelor au aceleasi cerinte legate de clima. Prin urmare, cultivarea lor ca specii ornamentale, in conditii de apartament, trebuie sa respecte cateva reguli pentru a le face sa se simta "ca acasa". In primul rand au nevoie de foarte multa lumina. Este adevarat, in sezonul rece se multumesc si cu putina, dar daca doriti sa aveti in primavara un copacel inflorit, tineti-l cat mai aproape de o fereastra luminata.
In jurul radacinilor, citricele au o retea alcatuita din hifele unei ciuperci alaturi de care planta traieste in simbioza. In nici un caz nu curatati de tot radacina copacelului, cand o plantati in alt ghiveci, lasati si pamant din cel vechi in jurul radacinilor. Nu uitati sa le lasati sa se dezvolte, deci alegeti intotdeauna un vas cu diametrul potrivit pentru marimea copacului.
Pamantul din vas trebuie sa permita scurgerea usoara a apei. Pe fundul ghiveciului asezati un strat de cioburi de ceramica de la ghivece vechi, sparte, sau pietris si moloz. Pamantul trebuie sa fie un amestec de turba si pamant de flori, in proportii de 1:1. Nu udati cu apa de la robinet!
Este excelenta apa de ploaie, cu care ii puteti pulveriza si frunzele. Daca nu aveti posibilitatea sa o obtineti, lasati cel putin 24 de ore o galeata cu apa de robinet la temperatura camerei, pe care apoi puteti sa o folositi pentru udat. Nu udati foarte des, mai ales iarna! Citricele de apartament pot fi atacate de daunatori precum acarienii si paduchii de frunza.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.