Flori in ghiveci: Cum se face corect transplantarea florilor
Florile in ghiveci infrumuseteaza orice incapere si, chiar daca la prima vedere ingrijirea lor nu pare ceva extrem de complicat, este esential sa stii cum si cand sa faci o transplantare corecta, astfel incat sa nu omori plantele.
Transplantarea se face in momentul cand radacinile au ocupat balul de pamant si inca nu s-a format o pasla care poate stingheri cresterea plantelor.
Balul de pamant trebuie sa fie strabatut de radacini tinere, de culoare alba, in crestere, sau radacini care au la varf o culoare mai deschisa. Acesta este si un indiciu ca plantele sunt sanatoase.
1. Prima transplantare
Plantele ce urmeaza a fi transplantate se scot din ghivece cu mare grija (pentru a nu li se rupe radacinile tinere), se indeparteaza foarte putin pamant dintre radacini si, mai ales, cel de la fundul balului, impreuna cu nisipul care a servit pentru drenaj. In ghiveciul in care se face transplantarea, dupa ce i s–a asigurat drenajul, se asaza planta in asa fel incat radacinile sa nu se rasuceasca sau sa se rupa.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
La prima transplantare, tuberculul se va acoperi in intregime cu pamant, pentru a se dezvolta mai bine.
Transplantarea este reusita daca dupa udare nu se vede suprafata bulbului. Pamantul trebuie sa aiba structura granulara, sa fie permeabil pentru aer, sa nu fie uscat, dar nici prea umed.
2. A doua transplantare
A doua transplantare se face in august in ghivece de 11-13 cm diametru, in functie de gradul de dezvoltare a plantelor. Pentru plante de calitate „extra” se folosesc ghivece cu diametrul de 14 cm. La aceasta transplantare, tuberculul se acopera doar 2/3 din inaltimea lui, restul de 1/3 ramane descoperit, pentru ca atunci cand se face udatul sa nu patrunda apa la suprafata lui, ceea ce ar duce la putrezirea frunzelor. Acum va fi asigurata si marginea necesara pentru udare.
Amestecului de pamant folosit la ultimul transplantat i se adauga o parte de pamant mai greu, cum ar fi pamantul de telina. Acest lucru se va face numai acolo unde s-a folosit un amestec prea usor (nisip, turba); prin acest lucru se urmareste ca plantele, in timpul iernii, sa nu se usuce prea repede.
Dupa transplantarea in ghivece, plantele se tin la o temperatura de 180C, la un loc umbrit, in medie 6 zile pana ce isi refac sistemul radicular, apoi se revine la temperatura de 15-160C. In aceasta perioada, ele trebuie ferite de curentii de aer si de prea multa umezeala.
Inflorirea, de obicei, incepe in octombrie-noiembrie, insa la unele exemplare chiar din septembrie. Plantele transplantate in septembrie infloresc mult mai tarziu, pe cand cele transplantate in iulie infloresc timpuriu.
Plantele inflorite se aleg si se depoziteaza intr-o sera mai racoroasa la o temperatura de 12-13 grade Celsius, unde florile se mentin mult mai bine.
Dupa fiecare transplantat, rasadnita se tine inchisa cateva zile, pana ce vor porni radacini noi.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>