Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ciupercarie: Insamantarea cu miceliu

ciupercarie-insamantarea-cu-miceliu

Insamantarea se executa prin incorporarea in substratul de cultura a miceliului granulat din tulpini selectionate de Agaricus bisporus. Incorporarea miceliului in substrat se face respectand o anumita norma de insamantare, recomandata de tehnologi in functie de tipul de miceliu si provenienta lui, dar si de tehnologia aplicata, respectiv cultura clasic-gospodareasca sau intensiva.


Ea se exprima in litri miceliu/100 kg de substrat – in cazul miceliului de provenienta straina sau, asa cum se stie la noi, kg miceliu/100 kg substrat. Miceliul produs de laboratoarele moderne nu este lichid.
 
Exprimarea in litri se refera la faptul ca el este vandut in recipienti din plastic (pungi, flacoane din PP), al caror volum util este luat in considerare, si nu masa miceliului pe suport granulat.
 
De pilda, sunt laboratoare care comercializeaza miceliul in pungi inchise, cu volumul de 10 litri. Conform instructiunilor unor producatori, norma de aplicat in culturile intensive este de 5 litri/tona de substrat (0,5%). Deci o punga va folosi la insamantarea a doua tone de substrat de cultura, respectiv, in cazul sacilor cu 20 kg compost, la insamantarea a 100 de saci. Daca vom cantari punga cu miceliu de 10 litri, vom constata ca ea are numai 6,0-6,5 kg.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
Nu depasiti norma de insamantare recomandata de tehnolog sau de producatorul miceliului! Exista parerea ca daca se insamanteaza mai mult miceliu se vor obtine productii mai mari. Aceasta este, intr-o mica masura, valabil doar cand se depaseste cu putin norma obisnuita. S-a demonstrat ca 0,5-0,7 litri miceliu de ciuperci „champignon“ insamantat in 100 kg substrat reprezinta cantitatea optima, peste care daca se trece, nu se recolteaza ciuperci in plus.
 
In cultura de tip clasic, se recomanda ca norma de insamantare sa fie mai mare decat in cea de tip semiintensiv si intensiv. De regula, se foloseste conform calculului obisnuit la noi cca 1 kg miceliu comercial/100 kg substrat de cultura (1%), respectiv la 1 mp cultivat.
 
Din aceasta cantitate se insamanteaza 900 g in compost, restul de 100 g pastrandu-se pentru a fi repartizat uniform, dupa insamantare, pe suprafata compostului (miceliu de control). Rolul lui este foarte important: toate observatiile privind modul cum se desfasoara cresterea miceliului in compost sunt facute asupra miceliului de control. Acesta constituie deci un fel de „oglinda“ a miceliului din interiorul compostului.
 
In ciupercariile moderne, intensive, norma optima de insamantare este de 0,5-0,7 (0.8) litri miceliu/100 kg substrat. Si aici se utilizeaza miceliu de control pentru verificarea cresterii in compost.
 

Cum se face insamantarea?

 
In ciupercariile clasic-sezoniere – miceliul se repartizeaza si se amesteca manual in substratul de cultura, indiferent de modul de asezare al acestuia in local: strat plan, lazi, saci. Atunci cand se lucreaza cu un compost pasteurizat natural, dupa ce este introdus in local, acesta se lasa 2-4 zile neinsamantat. Este o perioada necesara pentru eliminarea amoniacului rezidual si pentru cedarea surplusului de caldura ambientului local.
 
Dupa acest interval, cand temperatura compostului a scazut sub 27oC si nu se mai simte miros de amoniac, se poate trece la insamantare. Operatiunea se executa in conditii de igiena deosebita, cu echipament de lucru (manusi, halat/salopeta) si unelte bine dezinfectate.
 
Lazile se pot insamanta prin amestecare in masa, dar si prin dispunerea compostului in 2-3 straturi, alternativ cu miceliul corespunzator. In cazul sacilor si paturilor de cultura (straturi plane) se prefera administrarea uniforma a miceliului pe suprafata substratului, dupa care se face amestecarea.

Incorporarea miceliului in masa compostului se poate face cu mana sau, in cazul paturilor – cu ajutorul unei furci cu dintii intorsi. Ulterior, substratul insamantat se taseaza cu mana sau cu ajutorul unui tasator (drisca), urmarindu-se obtinerea unei grosimi corespunzatoare a patului de cultura si a unei suprafete bine nivelate. Apoi se presara miceliul de control, uniform pe suprafata stratului.
 
Deoarece sacii cu substrat sufera deformari prin manipulari si transport, se recomanda catasarea definitiva si administarea miceliului de control sa se faca dupa asezarea lor pe locul stabilit pentru incubare. Marginile libere ale sacilor se pun parte peste parte, protejand suprafata stratului fara sa il inabuse.
 
In cazul lazilor si al paturilor de cultura, operatiunea se incheie prin acoperirea substratului insamantat cu hartie poroasa tip ziar, care se va mentine in permanenta umeda prin pulverizari fine cu apa. Se poate folosi chiar si folie subtire din PE cu perforatii.
 
In final se amplaseaza termometre (0 – 50oC) cu tija lunga si alcool (se vede mai bine decat cel cu mercur) pentru verificarea temperaturii in compost si altele obisnuite pentru aer. Se face curatenie indepartand toate resturile de compost sau miceliu cazute si aplicand o pulverizare cu formalina solutie 0,5% pe pereti si pardoseala.
 
In ciupercariile intensive – insamantarea se realizeaza mecanizat. In functie de tipul tehnologic si de felul compostului, insamantarea se poate face diferit.
 
Astfel, in cazul ciupercariilor organizate in sistem monozonal traditional (rare astazi), compostul FAZA I este repartizat in paturile de cultura si pasteurizat. Dupa racire se face insamantarea mecanizata, urmata de acoperirea straturilor cu hartie sau folie PE perforata.
 
Astazi cele mai multe ciupercarii sunt aprovizionate cu substrat gata pasteurizat cumparat.
 
Este cazul sistemului bizonal: localul de cultura primeste compost FAZA II insamantat si repartizat in saci, lazi, blockuri si chiar in vrac (sistem olandez). Insamantarea se face mecanizat la producatorul compostului, in incaperi speciale, cu ajutorul unor utilaje (linii) complexe.
 
In cazul sacilor, sunt masini semiautomate de insamantat si insacuit, prevazute cu un distribuitor de miceliu si 1-2 posturi pentru repartizarea substratului insamantat in saci. Capacitatea de lucru este mare, de regula 300-400 saci/ora. Exista si modelul carusel, cu productivitate si mai mare, desigur, pentru unitatile mari producatoare de compost FAZA II insamantat. Acelasi principiu functioneaza si la repartizarea substratului insamantat in blockuri presate.
 
Din punct de vedere profilactic, zona in care se face insamantarea este perfect igienizata si in afara posibilitatilor de acces al prafului, etc. Se fac dezinfectari dese ale spatiilor, uneltelor si utilajelor – formalina sol. 0,2% sau produse fenolice sol. 2-3% (conform prospectului). Aerul din aceasta zona trebuie sa fie foarte curat, motiv pentru care el este filtrat microbiologic (2 µm).
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016