Cultura capsunului si beneficiile fructelor
Fructele de capsun sunt foarte solicitate, atat pentru consumul in stare proaspata, cat si prelucrate la nivel familial sau industrial in cele mai diverse moduri: dulceata, gem, jeleu, sirop etc. Prin compozitia biochimica complexa a fructelor, organismul uman beneficiaza de aportul sporit de vitamine, saruri minerale si glucide.
Datorita continutului ridicat in vitamina C si mangan, fructele sunt utilizate ca remediu in buna functionare a sistemului nervos, fiind recomandate in insomnii, in stari anemice, astenie si in reglarea functionarii ficatului. Sucul are efect bactericid, fiind utilizat (diluat cu apa sau cu sifon) in cure interne sau chiar in cosmetica, pentru vitalizarea tenului.
Fructele proaspete, ca si infuzia din frunze si pulberea din rizomii uscati, sunt folosite in medicina la tratarea diferitelor boli (de rinichi, dispepsie cronica, hemoragii interne, inflamatii ale ficatului, guta, reumatism etc.).
Principalele soiuri din sortiment
Regina – soi viguros, cu fructe mici, conic-alungite, cu suprafata usor ondulata, de culoare rosu deschis, cu pulpa mediu colorata, foarte aromata, de calitate buna si cu maturare timpurie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sunrise – soi mai putin raspandit, dar cu o maturare aproape simultana a fructelor. Formeaza tufe viguroase, fructe mici-mijlocii, conice, de culoare rosie-carmin si cu caliciu detasabil. Pulpa este deschisa la culoare, consistenta, acidulat dulce, slab aromata si are maturare timpurie.
Surprise des Halles – are planta de vigoare mijlocie, fructe de marime mijlocie, sfero-conice, de culoare rosie, cu insusiri organoleptice foarte bune si maturare timpurie.
Gorella – este un soi viguros, cu fructul mare, conic alungit si rotunjit la varf, de culoare rosu-viu, lucios, cu pulpa intens colorata, consistenta, cu gust placut, apreciat pentru masa sau industrializare, cu maturare mijlocie.
Pocahontas – soi viguros, cu fructe mari, conice, cu tendinta de latire la varf, rosii-inchis, lucioase, cu pulpa bine colorata, suculenta, usor acidulata, apreciat pentru industrializare, cu maturare mijlocie.
Senga Sengana – soi viguros, cu fructe mijlocii-mari, scurt conice, cu baza dreapta, de culoare rosu-inchis, cu pulpa consistenta, bine colorata, slab acidulata si intens aromata, de calitate foarte buna pentru masa si industrializare, cu maturare tarzie.
Red Gauntlet – unul dintre cele mai cultivate soiuri, are tufa de vigoare mijlocie, fructele mijlocii sau mari, scurt conice cu varful rotunjit, de culoare rosie-inchisa, insusiri de calitate bune si maturare tarzie.
Talisman – este un soi mediu viguros, are fructe mijlocii, conice alungite, usor turtite lateral, au culoare rosu-portocaliu, calitatea foarte buna si maturare mijlocie-tarzie.
Creasta de cocos – soi viguros, cu tufa rasfirata, cu o mare capacitate de inmultire, formeaza fructe mari sau foarte mari, latite, de culoare rosie-caramizie si varful slab verde. Pulpa este intens colorata la exterior si slab colorata in centru, prezinta un gol central mare, este suculenta, dulce-vinurie, slab aromata si cu perioada de maturare mijlocie.
Benton – este un soi cu maturare tarzie, cu fructe mijlocii, conic-alungite, rosii si cu gust mediocru. Planta este foarte productiva, dar este sensibila la Botrytis.
Dukat – soi de origine poloneza, foarte productiv, are fructe mijlocii, cordiforme, colorate in rosu inchis, pulpa este consistenta si intens pigmentata, superioara pentru masa si industrializare.
Soiuri remontante
Aiko – are vigoare mijlocie, fructe mijlocii, conice, rosii, superioare pentru masa. Este rezistent la ger si seceta, este remontant si are un bun potential de productie.
Profusion – este un soi viguros, are fructele sensibile la transport, mijlocii, globuloase sau scurtconice, de culoare rosu-viu, cu pulpa neuniform colorata, slab dulce, de calitate slaba.
Red Rich – soi de vigoare medie, cu tufa dresata, foarte productiv, formeaza fructe mici-mijlocii, conice sau sfero-conice, de culoare rosie-inchisa, cu caliciul usor detasabil si pulpa rosie, consistenta, cu sucul incolor, fiind un soi foarte apreciat pentru industrializare si congelare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.