Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintarea plantatiei de capsun

infiintarea-plantatiei-de-capsun

Dupa scopul, anvergura si locul unde se planteaza, distingem mai multe tipuri de plantatii de capsun. Culturi in camp, care se efectueaza pe terenuri unde factorii naturali actioneaza liber, interventiile omului in modificarea conditiilor naturale fiind minime.


In functie de durata de exploatare a plantatiilor, acestea pot fi anuale si multianuale. La aceasta grupa de culturi deosebim:
 
- plantatiile specializate, pure, de tip industrial, create pe suprafete mari, in locurile cele mai favorabile si de obicei cu traditie;
 
- plantatiile intercalate printre randurile de pomi, in livezile tinere;
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
- plantatiile de langa casa, loturi scolare, didactice sau experimentale etc., de dimensiuni reduse, ale caror parcele sau randuri pot fi combinate cu culturile de legume, flori si pomi.
 
Cultura protejata care se infiinteaza si se ingrijeste la fel ca cea din camp, numai ca pe o parte a perioadei de vegetatie este protejata cu tunele din folie de polietilena.
 
Cultura fortata se efectueaza in sere, rasadnite sau straturi acoperite periodic, unde omul modifica factorii ecologici si-i conduce in functie de necesitatile plantei.
 

Cultura multianuala de capsun

 
In cultura multianuala, durata economica a plantatiilor este de 3-4 ani, din care primul an pentru cresterea si fortificarea plantelor, iar urmatorii 2-3 pentru productie. 
 
Odata cu imbatranirea culturii, productia devine tot mai slaba, fructele tot mai mici, nefiind economica mentinerea ei peste 5 ani.
 

Alegerea locului pentru plantatie

 
Cultura capsunului reuseste in toate regiunile tarii, pornind de la stepa, silvostepa, zona dealurilor si pana in zona premontana, iar la amplasarea plantatiei trebuie sa se tina seama de cerintele speciei fata de factorii de mediu, in special de cei restrictivi. 
 
De regula, capsunul se amplaseaza in perimetrele legumicole, dar si in cele pomicole (uneori intercalat printre pomii tineri), cu sau fara irigare, in functie de cantitatea de precipitatii din zona respectiva.
 
Terenurile se recomanda sa fie plane sau usor inclinate, cu panta uniforma, de maximum 7%. In regiunea dealurilor se foloseste baza pantei pana in jumatatea inferioara a acesteia, preferandu-se expozitiile sudice, estice, sud-estice, adapostite si insorite, acolo unde sunt precipitatii suficiente sau sursa de apa asigurata, iar in regiunile mai putin umede se prefera expozitiile vestice, nordvestice sau nordice, in regim de irigare.
 
Deoarece exploatarea economica a capsunului se face timp de 3-4 ani, pentru a avea plantatii productive si productie constanta, trebuie infiintate anual noi suprafete care sa le inlocuiasca pe cele batrane, ce trebuie defrisate.
 

Distantele si sistemele de plantare

 
Dupa ce terenul a fost lucrat si nivelat bine, el se imparte in parcele, avand marimi variabile in functie de marimea plantatiei, dar asigurandu-se o dimensiune corespunzatoare lucrarii mecanizate a solului. 
 
Dupa delimitarea parcelelor, inainte de plantare este bine sa cunoastem care sunt distantele de plantare si care sunt sistemele de plantare.
 
Cele mai cunoscute sisteme de plantare sunt urmatoarele:
 
- Plantarea in randuri simple este cea mai raspandita in lume si in tara noastra, deoarece lucrarea solului se efectueaza usor si este posibila atat in plantatiile de pe terenurile plane, cat si pe cele in panta, in plantatiile masive, ca si in cele de langa casa, in plantatiile pure, precum si in cele intercalate printre alte culturi etc. 
 
Distanta intre randuri este de 80-90 cm, iar pe rand de 25-30 cm, dupa cum este tufa de viguroasa, compacta si de inalta.
 
- Plantarea in randuri duble este mai putin recomandata, deoarece mecanizarea solului este mai dificila, iar pentru reusita deplina se reclama soluri mai fertile, usoare si mai bogate in umiditate. Distanta intre benzi este de 70-80 cm, intre randurile din banda de 30-40 cm, iar pe rand de 20-25 cm. 
 
Plantatiile in benzi de cate trei randuri, cu distanta intre benzi de 80-100 cm, intre randurile benzii de 40 cm, iar pe rand de 30 cm este un sistem putin folosit, deoarece prezinta multe inconveniente.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016