MADR intervine in scandalul pesticidelor din legume si fructe
MADR a venit cu lamuriri in ceea ce priveste aparitia in spatiul public a unor informatii legate de modul in care se efectueaza controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide in legume si fructe.
"Conform art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625 privind controalele oficiale si alte activitati oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislatiei privind alimentele si furajele, a normelor privind sanatatea si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor si produsele de protectie a plantelor, Romania, in calitate de stat membru al UE, are obligatia sa desemneze unul sau mai multe laboratoare nationale de referinta.
Prin urmare, Autoritatea Nationala Fitosanitara a desemnat ca laborator de referinta Laboratorul National Fitosanitar in domeniul sanatatii plantelor pentru detectia si identificarea organismelor daunatoare plantelor si produselor vegetale si determinarea reziduurilor de pesticide in legume, fructe si cereale.
Laboratoarele ANF sunt responsabile cu efectuarea analizelor oficiale pe cele trei domenii de activitate: diagnoza organismelor daunatoare plantelor si produselor vegetale, controlul calitatii produselor de protectie a plantelor si controlul reziduurilor de pesticide in plante si produse vegetale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Laboratorul oficial este acreditat in conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17025. Acreditarea metodelor utilizate in laboratoarele oficiale garanteaza competenta si capabilitatea acestora de a genera rezultate valide.
Analizele efectuate de catre inspectorii ANF asigura obtinerea unor rezultate de incredere prin utilizarea de metode adecvate scopului, cu personal calificat corespunzator si echipamente corespunzatoare, care pot determina parametrii ceruti de metodele prevazute in protocoalele stiintifice acceptate pe plan international (protocoalele de diagnostic ale Organizatiei Europene si Mediteraneene pentru Protectia Plantelor, Standardele Internationale pentru Masuri Fitosanitare si metodele furnizate de Laboratoarele de Referinta ale Uniunii Europene)", se arata in comunicatul MADR.
Pana in prezent, nicio companie internationala nu a fabricat si omologat vreun test rapid pentru detectarea reziduurilor de pesticide, respectiv nu s-a putut demonstra ca aceste rapide asigura selectivitatea si specificitatea in determinarea substantelor active.
MADR, prin ANF, informeaza ca nu exista niciun fel de teste rapide care sa ofere determinari corecte, iar prezentarea in spatiul public a unor rezultate obtinute cu instrumente neomologate nu face altceva decat sa induca dezinformarea populatiei.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.