Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vita-de-vie din gradina. Cum o ingrijesti pentru o recolta bogata

vita-de-vie-din-gradina-cum-o-ingrijesti-pentru-o-recolta-bogata

Vita-de-vie crescuta in gradina de langa casa poate fi o idee excelenta pentru cei care vor sa isi asigure necesarul de struguri de masa, fara sa ii mai cumpere din supermarket. Strugurii din recolta proprie au un gust mult mai intens si parfumat, astfel incat tot mai multi proprietari aleg sa planteze soiuri usor de intretinut, care sa se integreze armonios si in peisajul gradinii.


Pe langa asta, vita de vie iti poate oferi si un loc racoros in care sa te retragi in zilele calde de vara si sa te relaxezi la umbra.


Daca ai deja o vie in gradina de ceva timp, probabil te-ai gandit pana acum ce sa faci pentru a-ti creste productia si a culege cat mai multi struguri la recolta din toamna. Calitatea si cantitatea recoltei de struguri depind insa de mai multi factori, iar cel mai important este legat de ingrijirea pe care o acorzi viei inca din primele zile de primavara, pana aproape de momentul recoltei. Iata ce ar trebui sa stii:


Via are nevoie de lumina si caldura


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cele mai mari productii de struguri se obtin atunci cand via ta are parte de suficienta lumina naturala si de caldura. Acesti doi factori sunt cei de care trebuie sa tii cont atunci cand decizi unde sa plantezi vita de vie. Locurile umbroase de langa casa sau cele aflate la umbra pomilor din gradina nu sunt foarte ofertante pentru vie. In schimb, butasii plantati intr-un loc in care soarele straluceste pe tot parcursul zilei se vor dezvolta frumos si vor rodi bogat. Multi aleg sa planteze via de o parte si de alta a unei poteci din gradina, astfel incat sa formeze o bolta inalta si sa tina umbra.


Gandeste-te cum vei iriga via


Irigarea vitei de vie asigura productii mai mari de struguri, cu boabe mari, precum si plante mai bogat infrunzite, bine dezvoltate si inalte. Desi rezista mult mai bine ca alte culturi la seceta, este esential sa te asiguri ca in verile toride si uscate via primeste suficienta apa. Cele mai roditoare podgorii sunt acelea care au fost udate de ploaie, insa, in functie de climatul zonei in care locuiesti, exista riscul ca lipsa ploilor sa afecteze si productia de struguri. De exemplu, viile plantate in sudul tarii, in zone mai aride, vor trebui udate mai des. In acest caz, s-ar putea ca un hidrofor sa fie exact ce iti trebuie pentru a mentine in parametri optimi umiditatea solului, astfel incat vita de vie sa nu se usuce, iar recolta sa fie cat mai imbelsugata.


Vita-de-vie rodeste dupa trei ani


Daca abia ai plantat vita de vie, nu te astepta sa vezi roadele inca din primul an. In medie, aceasta rodeste abia dupa trei ani, ceea ce inseamna ca primii doi vor fi dedicati taierilor care permit dezvoltarea radacinilor. Uneori, se intampla sa apara struguri pe ici-colo in vie. Acestia trebuie indepartati imediat, pentru a elimina greutatea pe care o pun pe tulpina plantei, inca insuficient dezvoltata.


Sa stii cu ce tip de sol ai de a face


Tipul solului pe care se dezvolta vita-de-vie afecteaza, de asemenea, calitatea strugurilor. Via tolereaza bine solurile umede sau cele in care apa nu se absoarbe imediat, dar cel mai bun tip de sol este cel mediu, bogat in calciu, calcar si pietris. Vita de vie tolereaza si un pH bazic de pana la 7,5, desi este recomandat ca nivelul pH-ului din sol sa se situeze in jurul valorii de 6,5.


De asemenea, este important ca solul sa nu fie foarte tare. Radacinile vitei de vie pot patrunde in pamant pana la o adancime de sase metri, asa ca este esential sa se poata dezvolta fara a fi impiedicate de un sol mult prea dur.


Testarea solului inainte de plantarea vitei de vie te poate ajuta sa decizi ce soi trebuie sa cumperi, astfel incat via sa nu aiba de suferit din cauza conditiilor din sol. Unele soiuri prefera solurile argiloase sau nisipoase, in timp ce altele se dezvolta bine intr-un sol brun inchis sau in cernoziom.


Ce boli pot afecta via din gradina


Mana si fainarea sunt cele mai frecvente boli care afecteaza culturile de vita-de-vie si pot distruge intreaga recolta daca nu sunt combatute la timp. Unele soiuri de vita-de-vie sunt mai rezistente la boli, insa este important sa stii cum sa recunosti aparitia lor din timp, pentru a le preveni sau pentru a minimiza impactul.


Mana se observa, de regula, primavara, pe suprafata foilor de vie, sub forma unor pete galbene sau portocalii. Aceasta boala ataca inclusiv coardele viei, care nu se mai dezvolta bine, dar si boabele strugurilor. Pentru a preveni aparitia manei, este important sa mentii curatenia in gradina, sa scapi din timp de buruieni, sa cureti solul, eliminand vrascurile si frunzele uscate.


Fainarea vitei de vie apare tot primavara, cand pe mugurii lastarilor se dezvolta sporii. Boala este mai des intalnita in primaverile calde, dar cu umiditate ridicata, si se manifesta sub forma unor pete de culoare rosiatica aparute pe lastari. Pentru a o combate din timp, se recomanda taierea lastarilor bolnavi inca de cum i-ai observat si arderea acestora.


Vita de vie din gradina poate fi intretinuta cu succes chiar si de agricultorii amatori, nefiind o planta pretentioasa sau dificil de ingrijit. Pe langa aspectul estetic conferit unei gradini, via produce unii dintre cei mai gustosi struguri de masa si poate rodi din belsug atunci cand este crescuta in conditii optime.


Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Photo Investor

 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.73 din 35 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016