Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cicoarea, cultura si efecte medicinale
Cichorium intybus - Cicoarea
Cicoarea se dezvolta in soluri usoare, nisipoase, permeabile si curate de buruieni. Este recomandata seamanarea dupa cerealele paioase, care sunt recoltate devreme. Nu se recomanda semanarea dupa trifoiste sau lucerniere. Aceasta planta se dezvolta bine pe terenurile care au primit gunoi de grajd, cu 1 – 2 ani inainte de semanare. Pentru un randament bun al culturii, se aplica 150 kg azot la hectar, 60 kg fosfor la hectar si 40 kg potasiu la hectar. Nivelarea terenului se face in toamna, deoarece planta este sensibila la tasare. Cel mai bine se lucreaza cu combinatorul la adancimea de 2-3 cm.
In ceea ce priveste semanatul, acesta se face cand solul are o temperatura de 8-9 grade C, la adancimea de 0,1-1cm. Distanta dintre randuri trebuie sa fie de 45 cm, iar cantitatea de samanta va fi de 4-8 kg/ha. Dupa semanare, urmeaza tavalugitul, care se face cu un tavalug neted. La 10 zile de la semanat, se executa o prasila oarba. Raritul se executa cand plantele au ajuns la 3 frunze in doua etape distincte. Dupa rarit se executa doua prasile mecanice.
Deoarece sistemul foliar al cicorii nu rezista la temperaturi scazute, recoltarea se va face inainte de caderea primelor brume de toamna.Este bine ca in 48 de ore de la recoltare, gramezile recoltate sa ajunga la bazele de receptie, deoarece pierderile prin deshidratare sunt foarte mari. Datorita faptului ca radacinile se rup foarte usor se va mai face o aratura, pentru a se aduna portiunile rupte.
Cichorium intybus este o planta cu flori albastre si cu un gust amar, dar si cu numeroase efecte medicinale. Cele mai importane efecte ale acesteia sunt asupra ficatului si a bilei. Pe langa numeroasele vitamine pe care le contine (A, B, C, E si K), cicoarea are si un continut ridicat in saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, zinc si magneziu), dar si in compusi amari, precum inulina, substanta care scade riscul aparitiei cancerului de colon si ajuta la sanatatea oaselor.
Consumata sub forma de cafea, este o planta care sporeste intelectul, dar calmeaza si stresul. Cafeaua de cicoare ajuta la stimularea poftei de mancare, in tratamentul adjuvant al afectiunilor biliare si hepatice, dar si in combaterea acneii si constipatiei. Este buna si pentru diabetici, radacina avand in continut insulina. Cafeaua de cicoare nu prezinta riscul dependentei, calmeaza durerile abdominale si nu creeaza insomnii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Digestia lenesa, tusea sau anemia pot fi imboldite prin infuzia de cicoare. Aceasta mai prezinta beneficii si pentru boli precum guta, reumatismul sau artrita. Infuzia de cicoare ajuta, de asemenea, si la eliminarea toxinelor din organism.
Sursa foto: www.sxc.hu
Autor:
Monica Alexoiu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.86 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora