Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se cultiva ricinul?

cum-se-cultiva-ricinul

Ricinul este o planta subtropicala si tropicala, care se gaseste in India si in Africa sub forma unui arbore inalt de pana la 23 m. In Romania este cultivata mai ales in partile de sud ale tarii, ca planta oleaginoasa, pe alocuri ca ornamentala sau in scop industrial.


Ricinus communis, asa cum este cunoscut in lumea stiintifica, este o planta miraculoasa prin multiplele utilizari ale uleiului care se obtine din semintele lui, dar si datorita potentialului economic pe care il are.
 

Cultivarea ricinului

 
Ricinul are pretentii ecologice asemanatoare cu ale porumbului. Semintele incoltesc la temperatura minima de 10-11°C, dar la 25-30°C germineaza in 3 zile. Scaderea temperaturii, in timpul vegetatiei, sub 20°C incetineste cresterea ricinului si prelungeste durata vegetatiei. 
 
Umiditatea este, de asemenea, necesara in cantitati mari, mai ales in timpul cresterii partii vegetative a plantelor. Ricinul necesita 250-300 mm precipitatii in perioada de vegetatie. In perioda de inflorire ca si de maturare a fructelor nu sunt de dorit precipitatii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Solul favorabil culturii ricinului trebuie sa fie mijlociu, permeabil, fertil, profund (cu apa freatica sub 1.5 m) si pH-ul de 6-7. Totusi, ricinul suporta bine saraturile. Nu se recomanda cultivarea ricinului pe soluri prea grele, prea usoare sau mlastinoase.
 
In Romania, ricinul se cultiva in special in campia de sud (judetele Teleorman, Ilfov, Ialomita, Olt, Braila), iar pe suprafete mai reduse in judetele Buzau, Tulcea si Constanta. Soiurile de ricin cele mai utilizate sunt Safir (mentinatorul soiului este ICDA Fundulea), Teleorman si Vlasca (mentinatorul soiului este SCDA Teleorman). Ricinul se cultiva ca planta anuala. 
 
Cele mai bune premergatoare pentru ricin sunt leguminoasele (ex. arahidele, fasolea, bobul), cerealele (porumb, orz, mei), bumbacul si alte prasitoare fertilizate organic.

Nu este recomandata cultura ricinului dupa plante mari consumatoare de apa, cum sunt sorgul sau iarba de Sudan. Nu este recomandata monocultura, din cauza inmultirii bolilor, in primul rand a fuzariozei. Dupa ricin se pot cultiva majoritatea plantelor de cultura.
 
Inainte de infiintarea unei plantatii de ricin trebuie pregatit terenul prin urmatoarele lucrari: suprafata de teren necesita o aratura adanca la 30 -35 cm, o discuire, la fel cum se procedeaza la infiintarea culturii de porumb.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016