Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propolis: administrare si proprietati terapeutice

propolis-administrare-si-proprietati-terapeutice

Propolisul: denumirea deriva din latina (pro – inainte, polis – cetate) si este un produs pe care albinele il utilizeaza pentru pastrarea integritatii stupului si pentru apararea acestuia in special impotriva intemperiilor (pregatirea pentru iarna).


Acesta este acumulat de familia de albine din rasinele si secretiile mugurilor unor plante sau de pe alte parti componente ale acestora. Este folosit la „zidirea” crapaturilor sau la aducerea la nivel in cazul denivelarilor si la fixarea ramelor intre ele.
 
O alta utilitate ar fi in lustruirea celulelor puietului, micsorarea urdinisului pe timp de toamna pentru marirea capacitatii calorice sau la acoperirea cadavrelor unor dusmani ucisi de albine. Adunarea propolisului de catre albine se face numai cand temperaturile sunt mai mari de 20 de grade Celsius, atunci cand materia vascoasa este mai moale si mai usor de adunat sau de manevrat.
 
Exista albine culegatoare specializate in aceasta operatiune de colectare a propolisului, care rar au alte indatoriri in afara de a cladi in interior si de a acoperi anumite spatii Recoltarea propolisului: daca vrem sa fie in cantitati cat mai mari, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
La fiecare vizita pe care o facem stupului in perioada de primavara sau toamna vom curata cu atentie toate depunerile de propolis.

Ramele, de asemenea, se vor distanta intre ele, la fel si scandurile de la podisor, la o distanta de aproximativ 2-4 mm, ramanand astfel spatii care dupa ce vor fi observate si umplute de catre albine vor fi curatate. Daca doriti sa colectati si mai mult polen puteti inlocui podisorul cu o plasa din material plastic care se va ridica dupa propolizare. 
 
In anumite tari europene cum ar fi Anglia, se foloseste un gratar special care se asaza deasupra stupului, iar acolo albinele vor umple golurile.

Ulterior aceste gratare se iau si se pun la congelator, apoi, cand propolisul este rece, este impins din gauri prin indoirea inainte si inapoi a gratarului. Astfel se pot aduna cantitati considerabile de propolis fara impuritati care ulterior pot fi vandute catre fabricantii de produse farmaceutice, care ideal ar fi totusi sa fie contactati in prealabil. Se pot colecta de la 100 la 400 de grame pentru fiecare stup.
 
Propolisul se poate administra si persoanelor vulnerabile la diferite afectiuni alergice. Prin administrarea profilactica, se poate impiedica aparitia acestor fenomene. Probabil are efect de vaccinare. Prin continutul sau de quercitina, impiedica eliberarea histaminei in circuitul sanguin, modificand astfel reactiile organismului la diferiti alergeni. 
 
Prin aceasta explica anumiti cercetatori rolul de protectie energica al propolisului impotriva starilor de stres. 
 
In cazul cancerului este indicata asocierea unui tratament cu propolis in doze de 3 x 20 g/zi, deoarece sunt suportate mai usor efectele adverse ale chimioterapiei.
 
In cazul bolnavilor anemici, administrarea propolisului determina ameliorarea starii generale, stimularea hematopoeziei si cresterea cantitatii de hemoglobina a hematiilor. Efecte favorabile s-au observat in afectiunile prostatei, constipatie si infectiile intestinului gros, cu preponderenta in cazul asocierii cu diareea. 
 
Se recomanda administrarea cu 15-20 de minute inaintea meselor, de preferat inaintea micului dejun. 
 
Se poate administra, indiferent de varsta, insa la persoanele in etate efectele favorabile sunt mai evidente. Persoanele alergice la diferiti alergeni vegetali pot fi alergice si la propolis, motiv pentru care se recomanda initial administrarea unei cantitati reduse.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016