Propolis: administrare si proprietati terapeutice
Propolisul: denumirea deriva din latina (pro – inainte, polis – cetate) si este un produs pe care albinele il utilizeaza pentru pastrarea integritatii stupului si pentru apararea acestuia in special impotriva intemperiilor (pregatirea pentru iarna).
Acesta este acumulat de familia de albine din rasinele si secretiile mugurilor unor plante sau de pe alte parti componente ale acestora. Este folosit la „zidirea” crapaturilor sau la aducerea la nivel in cazul denivelarilor si la fixarea ramelor intre ele.
O alta utilitate ar fi in lustruirea celulelor puietului, micsorarea urdinisului pe timp de toamna pentru marirea capacitatii calorice sau la acoperirea cadavrelor unor dusmani ucisi de albine. Adunarea propolisului de catre albine se face numai cand temperaturile sunt mai mari de 20 de grade Celsius, atunci cand materia vascoasa este mai moale si mai usor de adunat sau de manevrat.
Exista albine culegatoare specializate in aceasta operatiune de colectare a propolisului, care rar au alte indatoriri in afara de a cladi in interior si de a acoperi anumite spatii Recoltarea propolisului: daca vrem sa fie in cantitati cat mai mari, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
La fiecare vizita pe care o facem stupului in perioada de primavara sau toamna vom curata cu atentie toate depunerile de propolis.
Ramele, de asemenea, se vor distanta intre ele, la fel si scandurile de la podisor, la o distanta de aproximativ 2-4 mm, ramanand astfel spatii care dupa ce vor fi observate si umplute de catre albine vor fi curatate. Daca doriti sa colectati si mai mult polen puteti inlocui podisorul cu o plasa din material plastic care se va ridica dupa propolizare.
In anumite tari europene cum ar fi Anglia, se foloseste un gratar special care se asaza deasupra stupului, iar acolo albinele vor umple golurile.
Ulterior aceste gratare se iau si se pun la congelator, apoi, cand propolisul este rece, este impins din gauri prin indoirea inainte si inapoi a gratarului. Astfel se pot aduna cantitati considerabile de propolis fara impuritati care ulterior pot fi vandute catre fabricantii de produse farmaceutice, care ideal ar fi totusi sa fie contactati in prealabil. Se pot colecta de la 100 la 400 de grame pentru fiecare stup.
Propolisul se poate administra si persoanelor vulnerabile la diferite afectiuni alergice. Prin administrarea profilactica, se poate impiedica aparitia acestor fenomene. Probabil are efect de vaccinare. Prin continutul sau de quercitina, impiedica eliberarea histaminei in circuitul sanguin, modificand astfel reactiile organismului la diferiti alergeni.
Prin aceasta explica anumiti cercetatori rolul de protectie energica al propolisului impotriva starilor de stres.
In cazul cancerului este indicata asocierea unui tratament cu propolis in doze de 3 x 20 g/zi, deoarece sunt suportate mai usor efectele adverse ale chimioterapiei.
In cazul bolnavilor anemici, administrarea propolisului determina ameliorarea starii generale, stimularea hematopoeziei si cresterea cantitatii de hemoglobina a hematiilor. Efecte favorabile s-au observat in afectiunile prostatei, constipatie si infectiile intestinului gros, cu preponderenta in cazul asocierii cu diareea.
Se recomanda administrarea cu 15-20 de minute inaintea meselor, de preferat inaintea micului dejun.
Se poate administra, indiferent de varsta, insa la persoanele in etate efectele favorabile sunt mai evidente. Persoanele alergice la diferiti alergeni vegetali pot fi alergice si la propolis, motiv pentru care se recomanda initial administrarea unei cantitati reduse.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>