Afacerea perfecta la momentul actual in domeniul agricol
Daca aveti o pivnita, o magazie, un grajd dezafectat, un pod, o incapere pe care nu o mai folositi sau un balcon inchis si racoros, inseamna ca indepliniti deja principala conditie pentru a demara aceasta activitate accesibila, interesanta si foarte profitabila care este cultivarea ciupercilor.
Ciupercile reprezinta un produs agroalimentar deosebit atat din punct de vedere gastronomic, cat si terapeutic. Randamentul ridicat obtinut pe metru patrat face ca amortizarea investitiei sa se realizeze intr-un timp relativ scurt. De asemenea, ciupercile sunt cautate tot timpul anului, cu un salt notabil in perioadele de post.
Tehnologie accesibila
In sistemul cel mai simplu, tehnologia este urmatoarea: intr-un spatiu modest, in genul celor mentionate mai sus (cu aerisire directa), se amplaseaza saci de polietilena umpluti cu un material nutritiv (compost) alcatuit din substante ieftine si la indemana – hartie veche, frunze, paie, rumegus de foioase, dejectii animale etc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acest compost, dupa o serie de operatii de pregatire specifice, este insamantat cu miceliu de ciuperci (un biopreparat special din care se pot obtine ciuperci avand caracteristici morfo-biologice dinainte cunoscute si a carui producere se realizeaza numai in unitati autorizate).
Insamantarea presupune amestecarea miceliului in masa de compost, aceasta operatie facandu-se cel mai adesea manual. Proportia este de cca 0,7 kg de miceliu la 100 kg de compost. Ciupercile rasar apoi in 5-6 valuri, fiecare val necesitand 3-4 recoltari la interval de 2-3 zile.
Cantitatea de ciuperci obtinuta in acest sistem este de cca 8-10 kg la 100 kg de compost insamantat, dar poate ajunge si la 25 kg. Un ciclu de cultura dureaza, in functie de specie, intre 70 si 100 de zile, ceea ce permite realizarea a 4-5 cicluri pe an.
Dupa exploatare, compostul poate fi folosit ca ingrasamant agricol, drept combustibil sau pe post de furaj pentru animale, deoarece are o valoare nutritiva mai mare decat a materialelor initiale.
Avantajele culturii de ciuperci
Cultura ciupercilor este o activitate profitabila pentru toata lumea. Pentru a va edifica, cititi mai jos o lista si o sinteza a principalelor beneficii pe care vi le aduce cultura ciupercilor.
In plus, o astfel de activitate este avantajoasa si in plan economic, social si ecologic:
- ciupercile au o mare valoare nutritiva, gastronomica, chiar si terapeutica
- substratul de cultura se obtine din subproduse si reziduuri vegetale si animale
- realizeaza direct bioconversia unor subproduse vegetale si animale in hrana pentru oameni
- substratul uzat constituie o valoroasa resursa care poate fi reutilizata si comercializata
- cultura ciupercilor nu necesita suprafete mari de teren agricol
- ciupercile pot fi cultivate in diverse spatii si localuri care au avut alta destinatie (pivnite, constructii vechi, magazii, galerii de mina abandonate, tuneluri, grajduri) si care sunt improprii pentru alte scopuri
- cultura moderna a ciupercilor are un pronuntatcaracter intensiv (in cazul speciei Agaricus bisporus randamentul mediu este de 25-30 kg ciuperci/mp/ciclu)
- prin cultivarea ciupercilor se realizeaza un circuit rapid al fondurilor banesti
- creeaza noi locuri de munca, mai ales in zona rurala
- pentru demararea unei afaceri in acest domeniu aveti posibilitatea de a beneficia de fonduri nerambursabile de la U.E
Invetitia initiala
Afacerea se poate demara cu doar 500- 1.000 de euro. Pentru start aveti nevoie de:
- Un spatiu modest pentru cultura (care poate fi un sopron, o magazie, un grajd, o pivnita, un solar, o boxa din subsolul unui bloc sau orice alta constructie veche care poate fi amenajata pentru aceasta activitate), o sursa de alimentare cu apa, o sursa de lumina, un mijloc de incalzire pentru perioada rece, un sistem de ventilare a aerului.
- Cateva dotari simple: cazan pentru fierberea paielor, termometre, vermorel pentru realizarea dezinfectarii chimice a spatiului, o stropitoare, unelte pentru manipularea compostului.
- Saci din plastic pentru compost, lazi de PVC sau pur si simplu folii de plastic care se aseaza direct pe rafturi sau pe sol. Cu putina indemanare, construind singur rafturile, puteti reduce investitia initiala.
- Materii prime de baza pentru realizarea compostului necesar culturii ciupercilor: paie (de grau, secara, orez), ciucalai de porumb, rumegus, deseuri de hartie, gunoi de grajd (de cal si porc) sau gunoi de pasare, la care se adauga – in functie de reteta folosita – creta furajera, var sau ipsos, diverse ingrasaminte.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.