Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Bondarii belgieni, sursa sigura de profit
Insectele aduc o serie de beneficii atat fermierilor care ii folosesc pentru polenizare, cat si firmei care a avut ideea importului si distributiei lor in Romania.
Afacerile unei firme aradene de consultanta in domeniul horticol au inceput sa mearga din ce in ce mai bine de cativa ani, de cand administratorii au avut ideea de a importa bondari din Belgia pentru a populariza printre fermierii romani o metoda de polenizare naturala a culturilor, folosita deja de agricultorii din celelalte tari ale Europei.
Primul import de bondari a fost facut in urma cu cinci ani, iar de atunci, profitul firmei a crescut cu 20 la suta in fiecare an, practica polenizarii naturale fiind agreata de tot mai multi fermieri din vestul tarii, astfel ca s-a ajuns ca in acest an profitul firmei sa creasca cu 50 la suta fata de anul precedent.
„Noi am inceput sa aducem bondari in urma cu cinci ani, iar cresterea afacerii a fost de 20 la suta in fiecare an. Exceptie face anul acesta, cand am avut o creştere de peste 50 la suta pana acum, fata de anul trecut. Afacerea este in crestere la noi in tara, in timp ce in vestul Europei s-au infiintat multe crescatorii de bondari, pentru ca cererea este foarte mare” a precizat Lorand Ianos, reprezentant tehnic al firmei aradene.
Bondarii sunt importati in stupi speciali care contin hrana constand intr-un sirop pe baza de zahar, fiind transportati cu avionul pana la Budapesta si de aici distribuiti pe cale rutiera. Un stup cu o colonie de 80-100 de bondari costa 300 de lei, iar cererea din partea fermierilor este mare, firma aradeana avand comenzi pana la toamna.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Fermierii care beneficiaza de serviciile bondarilor importati din Belgia spun ca polenizarea biologica facuta de acestia este cu 50 la suta mai ieftina, nefiind nevoie de angajati care sa ia pe rand fiecare floare pentru a o poleniza.
„Ce face un bondar nu poate sa faca un om. Ei au in instinct aceasta activitate si actioneaza la momentul optim, motiv pentru care eficienta lor este maxima. In plus, bondarii muncesc cat e ziua de lunga, nu cer pauze. Fie ca este vorba de sere, solarii sau suprafete deschise, bondarii polenizeaza mult mai eficient culturile, iar fermierii renunta la substantele chimice si mana de lucru scumpe” spune unul dintre fermierii care foloseste de patru ani bondari pentru polenizare.
In funcţie de tipul de cultura, e nevoie de o colonie de 80 - 100 de bondari, care ocupa un stup, pentru polenizarea a 2.000 de metri patraţi. Ei pot inlocui in totalitate folosirea polenizarii manuale si a hormonilor, timp de şase - opt saptamani, atat cat traieste o colonie, iar ulterior trebuie adusi alti stupi, asa ca firma distribuitoare are comenzi tot timpul.
Fermierii spun ca si fructele sau legumele obtinute prin polenizarea naturala facuta de bondari sunt superioare calitativ, avand un gust si o aroma mai puternice.
Vlad Sipca, un alt producator care foloseste bondari spune ca „rosiile sunt carnoase, au un miros specific, sunt dulci si aromate. Clientii m-au intrebat imediat daca am adus alt soi, insa eu cultiv acelasi soi de peste zece ani. Diferenta este data de faptul ca nu mai apelez la hormoni si alte substante. Fructul se dezvolta mult mai bine si pentru ca este polenizat exact cand trebuie. Oamenii nu nimeresc mereu momentul, iar din aceasta cauza si la mine productia era cu pana la 20 la suta mai mica in anii anteriori”.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.75 din 4 voturiUltima ora
- » Maximizarea randamentului culturilor de cereale: 4 investitii inteligente pentru micii fermieri
- » AFIR: Fermierii trebuie sa tina cont de cateva sfaturi importante
- » Afaceri culinare. Retete din carne de melc
- » 3 modalitati eficiente de finantare a producatorilor din agricultura
- » Ciuperci mici si ciuperci mari: pricipalele culturi