Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt avantajele unei afaceri cu lipitori?

care-sunt-avantajele-unei-afaceri-cu-lipitori

Piata este in dezvoltare, cererea pentru lipitori fiind din ce in ce mai mare. In Romania aceasta activitate este in faza de pionierat in comparatie cu SUA, Franta, Germania, Anglia, unde lipitorile se vand in farmacii in forma vie, la bucata sau unguente, pastile, produse cosmetice care au la baza extracte. Este bine ca intreprinzatorii romani sa ia startul in aceasta afacere care are amploarea unui fenomen.


Cererea este, de asemenea, continua intrucat lipitorile se folosesc o singura data la un pacient. In plus, din ce in ce mai multi oameni suferinzi apeleaza la tratamente alternative, in locul celor medicamentoase.
 

Avantaje ale cresterii lipitorilor

 
Intretinerea lipitorilor nu este costisitoare si nici nu implica mult timp.
 
In primul rand, lipitorile pot trai pana la un an fara hrana, deci nu trebuie sa va faceti griji cu privire la hranirea acestora.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
O lipitoare nu va fi gata sa se alimenteze din nou pana la 50 - 70 de zile dupa o hranire. Sangele unor animale este o dieta potrivita pentru o lipitoare. Aceasta dieta ar trebui sa fie suficienta pe tot parcursul procesului de reproducere.
 
Singurele griji permanente constau in verificarea existentei unui exemplar mort intre cele vii si curatarea acvariilor de crestere. 
 

Schimbarea apei din acvariu

 
- Schimbarea apei se face o data la sase zile daca nu aveti filtru. Se foloseste apa de la robinet declorinata, apa de izvor sau de fantana. Le puteti creste si intr-un iaz artificial. Crearea unui habitat natural pentru lipitori le va asigura acestora o crestere mai buna.
 
- Aveti grija ca apa proaspata adaugata sa aiba aceeasi temperatura cu cea din acvariu pe care intentionati sa o eliminati. Temperatura recomandata este intre 17 si 25 de grade C. Nu trebuie incalzita, ci doar lasata in aceaiasi incapere peste noapte, astfel incat aceasta sa ajunga la aceeasi temperatura.
 
- Nu scoateti toata apa din vas, ci doar jumatate sau maximum cca 70% din ea si inlocuiti-o cu cea proaspata.
 
- Dupa schimbarea apei, pregatiti o bucata de tifon suficient de mare pentru a asigura acoperirea vasului de crestere. Acvariile sau borcanele trebuie sa fie intotdeauna acoperite cu tifon si apoi cu o tesatura din bumbac, alba si densa, strans legata sau lipita pe marginile vaselor. Tifonul se pune pentru a capta murdaria secretata de lipitori in apa.
 

Hranirea lipitorilor

 
Sunt mai multe moduri, dar cel mai uzitat si simplu este hranirea lipitorilor cu sange proaspat, cumparat de la abatoare. Se procura numai sange de la animalele sanatoase pentru a fi utilizat ca hrana pentru lipitori. O alta metoda este hranirea cu sangele supt de lipitori din ficat crud proaspat.
 

Reproducerea

 
Lipitorile sunt hermafrodite avand organe sexuale atat masculine, cat si feminine. Dupa o fertilizare interna, lipitoarea secreta cativa coconi, care contin mai multe oua individuale. In conditii de laborator, Zapkuviene a constatat ca fiecare adult medicinalis H. a depus intre 1 si 7 gogosi, acestea continand de la 3 la 30 de oua pe cocon.
 
Timpul pentru incubatie variaza intre 4 si 10 saptamani, in functie de temperatura, precum si masa in viu a fiecarei lipitoare nou eclozata. Aceasta variaza intre 12 - 60 mg. Dupa ce puii ies din oua, ei raman pentru o perioada in cocon si consuma lichidul nutritiv. Dupa eliberarea de cocon, asigurati-va ca lipitorile pui au o sursa de hrana disponibila.
 

Lipitoarea este prolifica

 
Asa dupa cum explicam anterior, lipitoarea depune in medie 4 coconi din care ies (tot in medie) 10-15 pui. Avem deci, de la o singura lipitoare 40, 60 sau chiar mai multi pui pe care ii crestem in ferma, pe unii pentru reproductie si pe altii pentru vanzare. Reproducerea lipitorilor si depunerea coconilor se face pe tot parcursul anului.
 

Investitia este modica

 
Pentru infiintarea unei ferme de lipitori investitia este de circa 10.000 euro in conditiile in care aveti deja spatiul necesar pe care va trebui sa-l amenajati pentru viitoarea activitate.
 
In aceasta suma intra toate cheltuielile necesare, inclusiv cumpararea lotului de matci. In principiu, in circa un an si jumatate se poate obtine primul venit. Lipitorile obtinute din primul lot ajung la maturitate in cca 10 luni, apoi vor fi lasate sa flamanzeasca o perioada de 4 luni inainte de a fi vandute.
 
Suprafata necesara pentru crescatorie este de cca 50 mp si spatiul trebuie amenajat conform normelor sanitar-veterinare. Lipitorile sunt crescute aici in conditii artificiale, in acvarii sau in borcane de 3-5 litri.
 
Aveti nevoie de o sursa de apa de fantana sau de izvor pentru ca nu se foloseste apa de la robinet care este clorurata.
 
De asemenea, pentru asigurarea hranei este necesara existenta, intr-un perimetru de pana la 30 km, a unui abator de animale.
 

Afacerea este rentabila

 
Afacerea incepe sa fie rentabila dupa cca un an si jumatate sau doi de la start. Intr-un an de zile, in functie de lotul de matci avut la stat, se pot obtine intre 50-100.000 de lipitori pe an. Atunci va fi timpul sa puteti vinde pe plan national o cantitate de aproximativ 1.000 de lipitori pe luna.

Ce inseamna asta? Gasirea a minimum 5 consumatori (cabinete private, spitale etc.) care vor lua de la dumneavoastra fiecare dintre ei cate 200 de lipitori pe luna. Este un calcul mediu care pleaca de la ideea ca pentru un singur pacient se folosesc cca 3- 5 lipitori la o sedinta.
 
Iata si un calcul orientativ lunar
 
- 200 de lipitori x 5 cabinete = 1.000 de lipitori
 
- 1.000 lipitori x 5 lei/buc. = 5.000 lei/luna
 
Odata ce efectivul de lipitori se mareste in ferma dumneavostra va puteti gandi si la export. Aici se lucreaza cu cantitati mari de la 10 kg in sus. Fiecare kg se poate vinde, in functie de talentul in business al fiecarui intreprinzator, cu minimum 200 de euro.

Doctorul in biologie si medicina Mircea Ciuhrii, afima ca intr-un laborator specializat, de marime optima, intr-un an de zile pot fi crescute pana la 5 milioane de lipitori.
 

Se poate desfasura ca o a doua activitate

 
Cel putin in prima faza a afacerii nu este nevoie de multa munca in ferma, ceea ce
inseamna ca pana o puneti pe picioare, va puteti pastra jobul actual. Chiar si dupa acest
interval, un angajat part-time sau unul-doi colaboratori va vor scuti de anumite treburi in
ferma pe care nu este necesar sa le faceti dumneavoastra.
 

Activitatea se poate desfasura si in mediul urban si in cel rural


Nu aveti nevoie de angajati

 
La inceput, cand numarul de exemplare este mai mic nu aveti nevoie de angajati ci doar de colaboratori pe partea de contabilitate, asistenta veterinara, marketingul afacerii.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016