Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ciupercarie: Care sunt factorii de care depinde marimea productiei de ciuperci

ciupercarie-care-sunt-factorii-de-care-depinde-marimea-productiei-de-ciuperci

Atunci cand este vorba despre cantitatea de ciuperci „champignon“ recoltata, in limbajul obisnuit al cultivatorilor se foloseste exprimarea valorii in kg ciuperci/mp suprafata cultivata – pe scurt kg/mp. Aceasta raportare este potrivita pentru cultura in lazi si in strat plan (pat de cultura).


 
Principalii factori care influenteaza recolta de ciuperci sunt:
 
– sistemul de cultura utilizat si managementul fluxului tehnologic;
– calitatea substratului de cultura (compostul);

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
– cantitatea de compost per unitatea de suprafata;
– durata ciclului de productie, respectiv numarul de valuri de recoltare;
– marimea ciupercilor recoltate;
– potentialul de productie al hibridului/tulpinii insamantate;
– calitatea miceliului comercial si norma de insamantare;
– compozitia si umiditatea amestecului de acoperire (turba);
– factorii de microclimat din spatiile de productie;
– prezenta sau absenta agentilor competitori – patogeni si a daunatorilor specifici.
 
Sa-i luam pe rand! Dar fara sa dam o dezvoltare a argumentelor in acest subcapitol, pentru ca prezentarea lor „in extenso“ face de fapt obiectul intregii lucrari de fata, pe care speram ca o veti parcurge cu atentia necesara. E in interesul dumneavoastra.
 

Sistemul de cultura utilizat si managementul fluxului tehnologic

 
Exista trei tipuri tehnologice de cultivare a ciupercilor: clasic, semiintensiv si intensiv. Desi au acelasi obiectiv, intre ele sunt diferente in ceea ce priveste constructia localului de cultura, organizarea fluxului tehnologic, ritmul de lucru, utilizarea spatiilor de productie, randamentul la recoltare, gradul de mecanizare al lucrarilor.
 
Productiile de ciuperci obtinute in cadrul ciupercariilor clasic-gospodaresti nu depasesc de obicei 10-12 kg/mp (10-12%). In schimb, in cazul ciupercariilor intensive, recoltele obisnuite azi sunt de 25-30 kg/mp (25-30%). E o diferenta!
 
Dar, chiar si in cazul unor ciupercarii cu dotari similare apar diferente privind recoltele de ciuperci. Ele se datoreaza, in cele mai multe cazuri, desigur, gradului diferit de pricepere si experienta al cultivatorilor, de competenta cu care isi conduc afacerea.
 

Calitatea substratului de cultura (compostul)

 
Exista o unanimitate de pareri in ceea ce priveste importanta calitatii substratului de cultura in obtinerea unor productii mari de ciuperci: un compost bun asigura 40-50% din succes! Continutul in substante nutritive, textura, umiditatea si selectivitatea compostului – sunt caracteristicicare „fac diferenta“, inclinand balanta catre productii mari sau mici. Pasteurizarea bine facuta constituie si ea o premisa majora pentru obtinerea recoltelor mari si sanatoase de ciuperci.
 
Compostul pasteurizat „sub folie“ (pasteurizare naturala) va fi intotdeauna inferior calitativ celui pasteurizat in vrac – in tunelul de pasteurizare, desigur cand operatiunea se executa corect.
De aceea, in tarile industrializate mari producatoare de ciuperci, cultivatorii cumpara compostul gata preparat si pasteurizat (FAZA II), insamantat chiar si incubat (FAZA III). In felul acesta ei stiu ca dispun de un material de cea mai buna calitate. Ca urmare, se pot concentra doar pe asigurarea celor mai bune conditii de microclimat in spatiul lor de cultura, pentru ca acest compost sa dea tot ce poate!
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016