Ferma de raci. Monitorizarea oxigenului dizolvat in apa
Este recomandat sa se monitorizeze in perioada de vara in mod constant, daca se poate zilnic, cantitatile de oxigen dizolvat. Dimineata se inregistreaza cea mai scazuta valoare a oxigenului dizolvat si este perioada din zi in care se iau probele pentru laborator.
Se iau mostre din zona de intrare a apei in lac, din mijlocul lacului, de obicei din doua locuri, dintr-o zona buna de circulatie a apei si o zona mai indepartata de pompa de alimentare sau de teava de alimentare, cu circulatie a apei mai mica, iar ultima mostra se ia din zona de evacuare a apei din lac.
Daca valorile oxigenului dizolvat raman la 0.001996 g/l, inseamna ca oxigenarea este optima si se poate continua activitatea in bune conditii. In cazul in care sunt valori ale oxigenului de 0.0009986 g/l sau chiar sub, atunci este cazul sa introducem in functiune sistemele de aerare si oxigenare, ce vor functiona atat cat este necesar pentru ca valorile oxgenului dizolvat sa ajunga la valoarea optima.
Este interesant de urmarit aceasta concent ratie a oxigenului dizolvat in apa, in functie de temperatura apei. Se observa ca in perioada de iarna a lunii ianuarie exista in apa o mare concentratie de oxigen. Explicatia este ca zapada ce a cazut si stratul de gheata a incorporat cantitatea de oxigen ce nu a mai putut sa fie eliberata in aer.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Apar apoi variatii de temperatura, mai ales in luna februarie care, la inceputul ei, este mai calda si gheata se topeste, iar apa elimina o parte din oxigenul inmagazinat. Pe masura ce vremea calda se instaleaza in lunile de vara-toamna se poate observa o crestere a cantitatii de oxigen in apa, care are un caracter semi-permanent, scade daca temperatura este ridicata, creste daca ploua in averse sau este intunecat si mai racoare.
In aceste conditii se impune exec utarea unor aerari ale apei in regim controlat. Cel mai eficient sistem de aerare este Turnul de aerare.
Modul de viata al racilor si comportamentul lor creeaza inconveniente in dezvoltarea indivizilor. In cazul in care va loarea oxigenului dizolvat in apa este redusa intr-o anumita zona a lacului, racul din acea zona nu se deplaseaza catre alte zone de apa cu continut normal de oxigen, astfel ca dezvoltarea lui este mai lenta si pot aparea deformatii structurale.
Apele boga te in oxgen dizolvat trebuie transmise in toata masa de apa a lacului la fiecare rac in parte, pentru a obtine maxim de supravietuire, crestere constanta si randament productiv. Este necesar sa se mentina o stare de alerta, daca apa pierde din oxigen, fermierul trebuind sa fie pregatit pentru orice situatie, astfel incat in orice moment sa maximalizeze eficienta energetica de circulatie a apei.
Lacurile pot fi concepute astfel ca prin inclinarea fundului sa se asigure o circulatie corespunzatoare a apei si sa se evite consumuri mari energetice pe cat este posibil. Circulatia apei in aceste conditii este mai putin costisitoare decat schimbarea totala a cantitatii de apa din lac in mod mecanizat.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>