Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Ferma traditionala de iepuri, pariul castigator pentru un zootehnist clujean

ferma-traditionala-de-iepuri-pariul-castigator-pentru-un-zootehnist-clujean

Intr-o comuna din Salaj, un inginer zootehnist a pus pe picioare o ferma in care creste in mod ecologic iepuri autohtoni, incrucusati cu rasele uriasul belgian, uriasul alb, chinchila.


Pentru inginerul zootehnist Marius Coliban, originar din Cluj, pasiunea pentru cresterea animalelor si nevoia de a-si asigura mijloacele de existenta fac casa buna si se imbina armonios, clujeanul reusind sa puna pe picioare o afacere profitabila bazata pe cresterea iepurilor in mod cat mai natural cu putinta.
 
Povestea sa a fost relatata pe larg de publicatia locala Graiulsalajului.ro, care scrie ca ideea infiintarii fermei i-a venit inginerului clujean inca din 2005. Se intampla dupa o perioada in care lucrase ca sofer de tir si reusise sa puna astfel niste bani deoparte pentru a-si indeplini visul, asa ca nu a avut nevoie de imprumuturi la banca sau de alte finantari, bazandu-se doar pe propriile economii.
 
A inceput prin a cauta un teren propice amanajarii fermei, teren pe care l-a gasit in extravilanul satului Ruginoasa, din comuna salajeana Cuzaplac. Prima investitie a fost achizitionarera a 2,5 hectare de teren, intr-o zona impadurita, cu acces permanent la apa si toate conditiile necesare cresterii iepuruilor in mod natural.
 
A inceput apoi sa cultive aici lucerna si alte furaje, achizitionand si 20 de iepuri pe care i-a tinut afara, in aer liber, in niste boxe constriute special, hranindu-i doar cu furajele cultivate in ferma, faraa le administra niciun felt de alt supliment.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Cu toate ca astfel ritmul de crestere este incetinit, iepurii putand fi sacrificati ceva mai tarziu decat cei crescuti in fermele mari, care primesc hormoni de crestere, avantajele sunt mai mari, intrucat gustul si calitatea carnii sunt net superioare.
 
Cei 20 de iepuri achizitionati initial s-au inmultit, clujeanul spunand ca s-a ajuns la un ritm in care in fiecare saptamana se nasc noi exemplare, numarul total al iepurilor din ferma sa ajungand sa depaseasca in prezent 3.500 de exemplare.
Fermierul vinde doar iepuri vii de carne, cand acestia ajung la greutatea de 2,5 - 3,5 kilograme, la pretul de 17 lei pe kilogram. O problema cu care se confrunta si care il impiedica sa progreseze e lipsa unui abator de iepuri in imprejurimi. Clujeanul spune ca a fost contactat de lanturi hoteliere de pe Valea Prahovei, unde se servesc specialitati culinare din carne de iepure, pentru a le furniza carcase de iepure, insa nu le-a putut onora comenzile din lipsa unui spatiu autorizat pentru sacrificare. Cu toate acestea, are clienti din toata tara, pentru ca ferma sa a ajuns sa fie cunoscuta mai ales datorita faptului ca aici se cresc iepuri fara a le fi administrati hormoni sau alte substante.
 
In cazul unei astfel de ferme, profitul este garantat in special de rata mare de inmultire a animalelor. „O iepuroaica naste de 4-5 ori pe an, cate 6-8 pui. La rata asta de inmultire nu le face concurenta nici un alt mamifer. Cu 40 de pui pe an, de la o femela, este asigurat necesarul de carne pe tot anul pentru o familie”, explica fermierul. Acesta recomanda afacerea cu iepuri tinerilor care doresc sa infiinteze o astfel de ferma, cu conditia sa fie intr-adevar pasionati pentru ceea ce fac si sa nu priveasca totul doar ca pe o afacere.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 3 voturi

Comentarii
Comentarii1 comentarii





Halus Aurelian 2016-04-18 08:12:04

Doresc datele de contact ale d-lui ing. Marius Coblişan.
Vă mulţumesc

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Ramura tanara care se dezvolta din radacina sau tulpina unei plante lemnoase ...

Amestec de culoare inchisa, uscata, degajand miros. Este format din materie organica descompusa. Fab ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016