Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ferma traditionala de iepuri, pariul castigator pentru un zootehnist clujean
Intr-o comuna din Salaj, un inginer zootehnist a pus pe picioare o ferma in care creste in mod ecologic iepuri autohtoni, incrucusati cu rasele uriasul belgian, uriasul alb, chinchila.
Pentru inginerul zootehnist Marius Coliban, originar din Cluj, pasiunea pentru cresterea animalelor si nevoia de a-si asigura mijloacele de existenta fac casa buna si se imbina armonios, clujeanul reusind sa puna pe picioare o afacere profitabila bazata pe cresterea iepurilor in mod cat mai natural cu putinta.
Povestea sa a fost relatata pe larg de publicatia locala Graiulsalajului.ro, care scrie ca ideea infiintarii fermei i-a venit inginerului clujean inca din 2005. Se intampla dupa o perioada in care lucrase ca sofer de tir si reusise sa puna astfel niste bani deoparte pentru a-si indeplini visul, asa ca nu a avut nevoie de imprumuturi la banca sau de alte finantari, bazandu-se doar pe propriile economii.
A inceput prin a cauta un teren propice amanajarii fermei, teren pe care l-a gasit in extravilanul satului Ruginoasa, din comuna salajeana Cuzaplac. Prima investitie a fost achizitionarera a 2,5 hectare de teren, intr-o zona impadurita, cu acces permanent la apa si toate conditiile necesare cresterii iepuruilor in mod natural.
A inceput apoi sa cultive aici lucerna si alte furaje, achizitionand si 20 de iepuri pe care i-a tinut afara, in aer liber, in niste boxe constriute special, hranindu-i doar cu furajele cultivate in ferma, faraa le administra niciun felt de alt supliment.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Cu toate ca astfel ritmul de crestere este incetinit, iepurii putand fi sacrificati ceva mai tarziu decat cei crescuti in fermele mari, care primesc hormoni de crestere, avantajele sunt mai mari, intrucat gustul si calitatea carnii sunt net superioare.
Cei 20 de iepuri achizitionati initial s-au inmultit, clujeanul spunand ca s-a ajuns la un ritm in care in fiecare saptamana se nasc noi exemplare, numarul total al iepurilor din ferma sa ajungand sa depaseasca in prezent 3.500 de exemplare.
Fermierul vinde doar iepuri vii de carne, cand acestia ajung la greutatea de 2,5 - 3,5 kilograme, la pretul de 17 lei pe kilogram. O problema cu care se confrunta si care il impiedica sa progreseze e lipsa unui abator de iepuri in imprejurimi. Clujeanul spune ca a fost contactat de lanturi hoteliere de pe Valea Prahovei, unde se servesc specialitati culinare din carne de iepure, pentru a le furniza carcase de iepure, insa nu le-a putut onora comenzile din lipsa unui spatiu autorizat pentru sacrificare. Cu toate acestea, are clienti din toata tara, pentru ca ferma sa a ajuns sa fie cunoscuta mai ales datorita faptului ca aici se cresc iepuri fara a le fi administrati hormoni sau alte substante.
In cazul unei astfel de ferme, profitul este garantat in special de rata mare de inmultire a animalelor. „O iepuroaica naste de 4-5 ori pe an, cate 6-8 pui. La rata asta de inmultire nu le face concurenta nici un alt mamifer. Cu 40 de pui pe an, de la o femela, este asigurat necesarul de carne pe tot anul pentru o familie”, explica fermierul. Acesta recomanda afacerea cu iepuri tinerilor care doresc sa infiinteze o astfel de ferma, cu conditia sa fie intr-adevar pasionati pentru ceea ce fac si sa nu priveasca totul doar ca pe o afacere.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.33 din 3 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura