Intretinerea plantatiei de Paulownia
Copacul Paulownia are multe de oferit, daca cel care il cultiva este un investitor serios sau un fermier destoinic. O lista consistenta de superlative face din arborele Paulownia axul central al unei afaceri foarte profitabile.
Udarea
Apa este extrem de importanta pentru fixarea si cresterea plantelor, mai ales in primul si in cel de-al doilea an de viata al tinerilor arbori Paulownia. Dupa acea, radacinile sunt destul de dezvoltate pentru a ajunge la stratul acvifer.
Chiar inainte de plantare, toate tavile ar trebui sa fie saturate cu apa. Cel mai bun si simplu mod de irigare este sistemul prin curgere sau picurare. Este o metoda eficienta si in acelasi timp economica, fara risipirea apei, ci prin eliberarea doar a unei anumite cantitati direct la tulpina plantei, prin intermediul capetelor de picurare (picuratoarelor).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Astfel, solul este irigat uniform si moderat, evitandu-se evaporarea. Un astfel de sistem aduce radacinii fiecarei plante exact cantitatea de apa de care are nevoie.
In conditii normale de temperatura, planta tanara de Paulownia are nevoie de 20-30 l de apa, asigurate prin 1-2 irigari pe saptamana. Dar plantele in crestere au nevoie de o atentie constanta, fiind respectate normele de udare.
In special in primele saptamani ele prefera cateva udari (1-3 udari pe saptamana). Practic, dupa un sprijin initial cu irigare, planta dezvolta radacini adanci, care o fac rezistenta la seceta, caldura si frig: intre -18 grade si +45 de grade.
In toamna, odata ce vremea se raceste, udarea se elimina treptat pentru a se asigura lignifierea trunchiului inainte de venirea iernii. Ca un ghid foarte general, intr-un climat uscat, cu o vara fierbinte, pentru a ajuta energic cresterea, va trebui sa se aplice urmatorul sistem de irigare (in combinatie corecta cu ingrasamant).
Totusi, s-ar parea ca mai multe daune apar ca urmare a unei supra-udari, decat la o irigare moderata sau minima. Udarea si fertilizarea sunt importante si in timpul primaverii si vara, dar nu la fel de frecventa ca in primul an. In timpul verii, in zone cu precipitatii, nu este nevoie de irigare, cu exceptia cazului in care este folosit un fertilizator lichid.
Prin punerea in aplicare a acestor metode simple, in mod corect, nu exista niciun motiv sa nu sa colectati cantitatea maxima de lemn in timpul cel mai scurt posibil. Cerintele exacte de ingrasamant depind de tipul de sol si de conditiile climatice.
Se aplica prin sistemul de irigatie sau uniform in jurul plantei si se repeta la 6-8 saptamani. Paulownia are cerinte ridicate de elemente nutritive pentru a ajunge la intregul ei potential si necesita fertilizari de toamna dar si cateva fertilizari suplimentare pe parcursul anului.
Toamna, daca aveti posibilitatea de a pune la baza tulpinii cateva lopeti de gunoi de grajd, pe timpul iernii se va descompune si va asigura o buna nutritie in anul urmator. De asemenea, in primavara puteti sa imprastiati ingrasaminte cu eliberare lenta pe langa tulpina.
Aplicarea de ingrasaminte este esentiala pentru a promova o crestere rapida. Cererile de ingrasaminte ar putea fi necesare si pentru copacii maturi, in functie de fertilitatea solului.
Retineti ca trebuie sa opriti fertilizarea inainte de primul inghet al sezonului, pentru a permite copacilor sa ierneze in stare lenta.
Tipul de ingrasamant si cantitatea vor varia de la plantatie la plantatie, in functie de clima si sol. Spre exemplu, in conditii climaterice uscate, ingrasamantul lichid poate fi singura modalitate de a furniza in mod adecvat hrana suficienta. Ingrasamantul granulat cere ploaie care sa asigure corecta asimilare in zona de radacini.
Inspectia frecventa si actiunea in timp util sunt cheile succesului intr-o plantatie Paulownia si este important ca administratorul sa fie in stare sa recunoasca semnele care arata daca arborii sufera de un deficit de nutrienti
Temperatura
Desi copacul poate rezista la temperaturi situate intre -20° C si +40° C, conditiile optime pentru crestere sunt intre 24° C si 29° C. Paulownia se poate adapta si la temperaturi mai mari, cu conditia sa aiba suficienta umiditate in sol.
Spre exemplu, se pot descurca pe termen scurt si cu un maximum de vara de 45° C. Speciile variaza si in ceea ce priveste rezistenta lor la frig. Astfel, P. tomentosa este cea mai rezistenta la temperaturile reci si poate supravietui si in jurul valorii de -20° C.
Lumina
Paulownia este un copac iubitor de soare. Are nevoie din plin de lumina soarelui pentru a atinge nivelul de crestere maxima. Umbra poate denatura forma copacului, reducand cresterea dar si valoarea lemnului. Valorile ridicate de radiatie solara in timpul verii sunt avantajoase pentru mentinerea unei rate de fotosinteza mare, pentru a sustine o crestere rapida.
Vantul
Tot in timpul primilor 2 sau 3 ani de viata, Paulownia poate fi afectat de vant, ceea ce ii incetineste cresterea. De aceea, Paulownia creste mult mai repede in locurile protejate impotriva vantului. De asemenea, nu este recomandat sa fie irigat pe timp de vant. Apa de la radacini face ca plantele sa se desprinda mai usor!
Taierea pentru regenerare
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.