Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Mostenirea fratilor Catean, transformata intr-o ferma profitabila
Desi niciunul dintre ei nu a implinit 30 de ani, cei trei frati din Brasov au pus pe picioare o afacere rentabila, plecand de la cateva animale mostenite de la bunicul lor.
Silviu, George si Ionut Catean au doar 28, 26 si 23 de ani, si in ciuda tineretii, sunt deja ferimieri cu experienta, un atu in acest sens fiind si traditia familiei din care se trag. Munca pentru a pune pe picioare ferma de animale pe care cei trei frati o detin in prezent, a inceput in urma inca din 1998, atunci cand au primit mostenire la moartea bunicului lor 30 de oi, o vaca si un cal. Acesta a fost punctul de pornire, cei trei frati hotarandu-se atunci sa continuie traditia pe care familia lor o avea in domeniul oieritului.
Intre timp, Silviu a devenit medic veterinar, George, economist iar Ionut, cascador, in paralel cu formarea profesionala ocupandu-se si de ferma pe care o administrau impreuna. Nu le-a fost usoar de la inceput, insa nu au descurajat si astfel au reusit ca in decurs de 16 ani sa sporeasca numarul animalelor primite mostenire.
In prezent, ferma lor numara 1.100 de oi, 110 vaci , 9 cai, 100 de hectare de teren agricol si 150 de hectare de pasune. Nu pot spune cu exactitate cat au investit pana acum dar precizeaza ca sumele obtinute le-au reinvestit permanent, adaugand bani si din alte surse. „Pana atingi un anumit prag al rentabilitatii, este nevoie sa sustii activitatea cu surse din afara. Avantajul pe care l-am avut si il avem este faptul ca incercam sa mentinem un sistem integrat inchis. Adica cresterea animalelor pentru materie prima, prelucrearea materiei prime si valorificarea in mod direct a acesteia. Partea de agricultura vine sa asigure inputurile pentru ferma. Tot ceea ce se cultiva se valorifica prin furajarea aniamelelor” sustine unul dintre cei trei frati.
Au incercat sa acceseze si fonduri europene, insa spun ca aceasta tentativa s-a soldat cu o dezamagire crunta, intrucat localitatea Rotbav din judetul Brasov, acolo unde isi au ferma, nu facea parte din zona tinta. Au depus in urma cu doi ani doua proiecte, insa nu au reusit sa obtina finantarile dorite, iar in prezent spera sa aiba mai mult succes in accesarea fondurilor prin noul PNDR.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
La ferma Fratilor Catean se produc branzeturi dupa retetele traditionale, mostenite de la strabuni, fiind folosite chiar si unelte traditionale, folosite de zeci, chiar sute de ani. Pastrama afumata sau carnatii de oaie, sunt de asemenea, alte produse specifice fermei, iar pentru a-si pune in valoare productia, cei trei fermieri si-au deschis si un magazin in Brasov, inca din 2001.
Datorita cunostintelor de marketing ale lui George Catean, si-au creat o retea de distributie proprie, si-au atras clienti fideli, iar din luna octombrie a anului trecut detin chiar si un stant propriu in incinta Carrefour Brasov.
Sursa foto: bizbrasov.ro
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Maximizarea randamentului culturilor de cereale: 4 investitii inteligente pentru micii fermieri
- » AFIR: Fermierii trebuie sa tina cont de cateva sfaturi importante
- » Afaceri culinare. Retete din carne de melc
- » 3 modalitati eficiente de finantare a producatorilor din agricultura
- » Ciuperci mici si ciuperci mari: pricipalele culturi