Publicat in: Planuri de afaceri
Peturile scazute ale terenurilor agricole din Romania, atractie pentru investitori
Fondul german ASI Europe GmbH are deja 4.000 de hectare in Romania, fondul olandez Cibus Farmland Club dezvolta si el un proiect agricol iar fondul britanic Velcourt Group Plc a anuntat si el anul trecut ca va face o investitie in Romania.
Fondurile care investesc in terenuri agricole din Romania platesc un pret mult mai mic decat in Germania si Marea Britanie, in timp ce potentialul de crestere a productiei este mult mai mare.
 
Potrivit datelor furnizate de firma britanica Savills Plc, in 2012 un hectar de teren arabil in Romania costa, in medie, 6.461 de dolari, comparativ cu 18.521 de dolari in Germania si 25.575 de dolari in Marea Britanie. Problema este suprafata mica a exploatatiilor agricole din Romania, 3,4 hectare in medie comparativ cu 14,2 hectare cat reprezinta media din UE si 53,9 hectare in Franta, cel mai mare producator agricol comunitar.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Daca vrei sa continui sa cresti, singura modalitatea este consolidarea terenului arabil”, a declarat directorul Cibus Land Management Srl, Peter Beerents. Atunci cand mai multe loturi mici sunt unificate intr-o suprafata mai mare valoarea se dubleaza,  a mai precizat Peter Beerents.
 
Savills Plc sustine ca in perioada 2002-2012 pretul terenurilor agricole din Romania a crescut, in medie, cu 40%, dublu fata de media globala, in timp ce valoarea terenurilor agricole din Franta si Germania a crescut cu 5% respectiv 10% pe an.
 
Potrivit lui Peter Beerents, avand in vedere cresterea interesului investitorilor pentru terenurile arabile din Romania, este posibil ca reforma terenurilor sa se termine in urmatorii cinci ani.
 
Consolidarea terenurilor este fezabila din punct de vedere tehnic si financiar, sustine Beerents. Acesta a adaugat insa ca, pentru a putea obtine o suprafata de 5.000 de hectare in Romania, un investitor trebuie sa negocieze cu cel putin 500 pana la 1.000 de familii.
 
Potrivit Eurostat, in 2010 Romania avea 7,05 milioane mici fermieri, 30% din totalul UE, in conditiile in care terenul arabil din Romania reprezinta 7,6% din totalul terenului agricol in folosinta.
 
Productia de grau in Romania este la jumatate fata de cea din Franta si Germania. Fragmentarea terenurilor agricole din Romania afecteaza productivitatea in timp ce micii fermieri utilizeaza prea putine ingrasaminte si nu au tractoare, sustine decanul Facultatii de Agronomie, Toma Dinu.
 
Potrivit datelor furnizate de International Fertilizer Industry Association, fermierii romani utilizeaza, in medie, 49 de kilograme de ingrasaminte per hectar in 2012, mai putin de jumatate decat cele 113 kilograme in Franta. In timp ce productia medie de grau in Romania este de 3,2 tone la hectar, in Franta este de 7,16 tone iar in Germania de 7,65 tone.
 
Miljan Zdrale, senior banker la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, crede ca prin utilizarea terenului arabil existent si imbunatatirea productivitatii la un nivel comparabil cu cel din statele avansate, volumul productiei agricole al Romaniei ar putea creste cu cel putin 30%.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
Laptele curat si bine verificat inseamna produse lactate mai bune si mai...
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
In acest context, monitorizarea parametrilor critici din procesul de productie devine o...
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
MADR va suplimenta interventia DR-22 cu suma de 249.061.176 de...
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Conform documentului, MADR va avea un buget cu aproximativ 6% mai mic fata de 2024, cu credite...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton