Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primii pasi in infiintarea unei culturi de hamei

primii-pasi-in-infiintarea-unei-culturi-de-hamei

Pentru a initia o cultura de hamei, este nevoie de o investitie initiala destul de ridicata de 5.000 - 6.000 de euro, insa aceasta poate fi recuperata incepand cu al treilea an de la plantare, atunci cand planta ajunge la maturitate.


In Romania exista la acest moment aproximativ 250 de hectare cultivate cu  hamei, ceea ce inseamna doar 15% din necesarul intregii industrii locale a berii. Este nevoie de rabdare si de o investitie initiala medie, insa dupa maturizare plantelor, profitul anual mediu la hectar ajunge si la 6.000 de euro.
 
In primul an, este nevoie de o investitie initiala de 5.000-6.000 de euro la hectar, in cazul in care fermierul are deja infrastructura si are nevoie doar de unele ajustari. Mai exista disponibile pe piata in jur de 350 de hectare de teren agricol pe care exista instalatii, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Producatorilor de Hamei.
 
Hameiul este o planta perena, cataratoare ca o liana, cu tulpina groasa, care poate sa ajunga la 3-5 metri. Pentru infiintarea unei noi plantatii cel mai potrivit sezon este toamna, iar primavara producatorul trebuie sa instaleze sistemul de sustinere.
 
Sfarsitul lunii august si inceputul de septembrie este perioada propice pentru recoltarea hameiului. Culegatoare speciale aduna planta din camp si le transporta in hale special unde, alte masini speciale inlatura gunoiele si alte resturi vegetale de hamei. Urmatoarea etapa este uscarea conurilor si procesul de balotare. Peletii rezultati sunt impachetati in cutii de carton si pastrati in spatii frigorifice pana la momentul livrarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Pentru lucrarile anuale de intretinere a culturii, producatorul mai are nevoie de alti 4.000-5.000 de euro. Pe tot timpul anului trebuie facute tratamente impotriva bolilor si daunatorilor. In functie de soi si de sensibilitatea acestuia, se fac pana la 12 tratamente fitosanitare.
 
De asemenea, in perioada de vegetatie, se fac lucrari ale solului, combaterea buruienilor, atat mecanic cat si chimic. La acestea se adauga lucrarile de irigatii pentru anii secetosi.
 
Abia dupa al treilea an de la cultivare se poate culege prima recolta. In medie, se obtin de pe o cultura de un hectar de teren 1.500 de kilograme. In conditiile in care un kilogram de hamei se vinde, in medie cu 4 euro, rezulta ca producatorul va obtine dintr-un hectar un venit de 6.000 de euro.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.91 din 23 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton