Productia de carne a ratelor si a gastelor
Rata sau gasca, bine gatite sunt deosebit de gustoase si nutritive. Carnea lor a fost apreciata de oamenii din toata lumea de secole. Rata Pekin este cunoscuta inca de pe timpul dinastiei Yuan din China, cand aceasta rasa s-a obtinut si a devenit cunoscuta pentru excelentele sale calitati gastronomice.
Cresterea ratei domestice pentru carne dateaza de acum cel putin 4.000 de ani, iar cea a gastei de cel putin 3.000 de ani. Palmipedele au fost apreciate pentru gustul si calitatile lor nutritionale atat in perioadele istorice de belsug, dar si atunci cand era lipsa de hrana.
Nutritionistii arata ca rata, ca si majoritatea alimentelor, poate fi inclusa intr-o dieta bine echilibrata. Asa cum stie orice specialist competent, de fapt, consumul zilnic de nutrienti (sau pe o perioada de cateva zile) este important. Cand rata, gasca sau alt aliment dintr-o lista lunga, este inclusa in meniu, pot fi necesare unele ajustari ale cantitatii din alte feluri de mancare.
Aceste ajustari nu sunt dificile. Rata sau gasca sunt relativ simplu de adaugat la un meniu saptamanal care in acelasi timp respecta indicatiile autoritatilor in nutritie, fara sa depaseasca consumul de calorii, grasimi totale, grasimi saturate si colesterol recomandate de medici.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Alegerea copanelor sau a pieptului de rata si gasca fara piele face mai usoara respectarea standardelor nutritionale, cu sacrificii minime ale altor alimente incluse in meniul saptamanal.
Ca si alte carnuri, rata si gasca sunt surse excelente de proteine de buna calitate, cu un continut de aminoacizi echilibrat. Carnea de palmipede contine de asemenea cantitati mari de saruri minerale (fier, fosfor), microelemente, vitamine (vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, niacina, etc).
Comparand carnea de rata cu piele cu cea de gasca, se observa ca ultima are un continut mai mic de energie si grasime, dar este mai bogata in proteine, aminoacizi, calciu, fosfor, fier, microelemente si unele vitamine. Carnea fara piele are calitate asemanatoare, dar mai multa energie si grasime.
Productia de ficat gras
Ficatul gras este produsul zootehnic cu cea mai mare valoare, a carui savoare este unanim apreciata. El se obtine prin indoparea anumitor rase si hibrizi de rate si gaste. Indoparea se face de obicei cu porumb, prin folosirea caruia grasimea se depoziteaza in ficat.
Daca si tu vrei sa iti deschizi o afacere, gasesti in ghidurile noastre informatii complete pentru un start in afaceri plin de succes...click AICI pentru detalii si comenzi<<
Datorita continutului sau ridicat in amidon si sarac in proteine si colina, care au un rol important in migrarea grasimilor din ficat in tesuturile periferice, in celulele hepatice apar incluziuni lipidice in citoplasma, mai intai la periferia lobilor hepatici (dupa prima saptamana de ingrasare), apoi si in centrul acestora (dupa a doua saptamana de indopare), pentru ca in final (dupa a treia saptamana) sa cuprinda toate celulele.
Daca indoparea se prelungeste prea mult, vacuolele lipidice pot sa sparga peretii celulelor, conducand la obtinerea unui ficat gras de calitate inferioara, care pierde multa grasime la gatit.
Ca urmare a ingrasarii ficatului (steatozei hepatice) si pe masura ce stadiul sau de ingrasare progreseaza, creste foarte mult continutul lui in lipide, scade continutul in glucide si se mentine aproape constant nivelul protidelor.
Productia de oua
Cresterea pasarilor pentru productia de oua se preocupa in primul rand de rasele de gaini, dar si de rate si prepelite, deoarece si acestea se pot exploata pentru oua ca productie principala.
Productia de oua este foarte importanta, insa si in asigurarea reproductiei tuturor pasarilor si in consecinta, pentru obtinerea celorlalte productii ale acestora: carne, ficat gras, grasime, pene etc.
Cresterea ratelor si gastelor pentru productia de oua este o activitate complexa, care necesita cunostinte variate din urmatoarele considerente:
- particularitatile biologice, de crestere si de intretinere diferite ale celor 4 specii;
- caracterul complex al productiei de oua in comparatie cu celelalte productii animale; metabolismul pasarilor, care face ca ele sa reactioneze foarte repede si intens (mai ales cele din rasele usoare), la cea mai mica modificare a conditiilor de mediu;
- gradul inalt de climatizare a adaposturilor, mecanizare si automatizare a acestora in cazul cresterii in sistem intensiv, care scoate pasarile aproape integral de sub influenta conditiilor de mediu exterior;
- cresterea in efctive mari, care pot ajunge la sute de mii de pasari pe ferma etc
Toate acestea impun o temeinica pregatire a crescatorilor, specializarea lor pe ramuri si directi de eploatare, o permanenta documentare cu ultimele rezultate obtinute in cercetarea stiintifica si in productie.
Ouale sunt cunoscute ca alimente avand calitate superioara, precum pentru incubatie, care contribuie la obtinerea productiei de carne s a noilor generati avicole.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.