Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Productie de bere artizanala. Tipuri de bere

productie-de-bere-artizanala-tipuri-de-bere

O bere artizanala este in general o bere produsa dupa o reteta traditionala, regionala sau nationala, in fabrici cu capacitate mica, respectandu-se cateva criterii.


Criterii de respectat

– sunt fabricate doar din malt ca atare
 
– se adreseaza in principal consumatorilor avizati sau celor curiosi
 
– se comercializeaza nefiltrate si uneori refermentate in sticla,
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
– nu se folosesc materii prime de inlocuire a maltului si nici aditivi pentru stimularea fermentarii sau cresterea conservabilitatii.
 
In Franta si Belgia, berea artizanala acopera o categorie mai larga care include berile trappiste, berile regionale si berile fabricate in microberarii sau in asociatii familiale traditionale. In Anglia, termenul de bere artizanala este deseori asociat cu berile de fermentatie superioara – conceptul real ale – promovat de microberarii prin anii 70.
 
In SUA, berea artizanala – craft beer – este o bere 100 % malt, produsa fara aditivi si vizand piata cunoscatorilor avizati. Asociatia berarilor americani considera ca – berarii artizanale – microberariile cu o productie mai mica de 15000 de hl/an.

Tipuri de bere

 
Berile sunt fabricate in mii de sortimente care, dupa culoare si drojdia utilizata la fabricarea lor, se pot clasifica in cateva tipuri principale.
 
1. Dupa culoare berile sunt: de culoare deschisa (blonda) si de culoare inchisa (bruna) cu nuante diferite in cadru fiecarui tip.
 
2. Dupa drojdia utilizata la fermentatie se disting:
 
– beri de fermentatie inferioara ;
 
– beri de fermentatie superioara.
 
Berile de fermentatie superioara sunt obtinute prin fermentarea la 15 – 20°C cu drojdii de fermentatie superioara care produc cantitati mai mari de produsi secundari de fermentatie decat drojdiile de fermentatie inferioara ; indeosebi esteri. Au un gust si o aroma mai pronuntata de fruct si flori.
 
Principalele beri de fermentatie superioara sunt fabricate in Marea Britanie (Ali, Porter, Stout), in Germania (Beri de grau-Weizenbien, Bere alba-Weissbier, Altbier, Kölsch) si in Belgia (Lambie, Gueuze, Trappist, Beri albe-White beers).
 
Beri de fermentatie inferioara: sunt cele mai larg folosite sub forma de berii filtrate limpezi, limpiditate cristalina a acestor beri fiind principalul criteriu de calitate. 
 
Principalele tipuri de bere de fermentatie inferioara, produse pe plan mondial sunt:
 

Bere blonda

 
Tipuri: slab alcoolica, usoara, obisnuita, superioara, pils.
 
Se consuma in special vara datorita cantitatii mai mici de alcool continut si fiindca inlocuieste microelementele pierdute prin transpiratie.
 

Bere bruna

 
Tipuri: obisnuita, superioara, porter
 
Se consuma mai ales in anotimpurile reci datorita continutului mai ridicat de alcool.
 

Speciala

 
1. fara alcool, pentru soferi; are maxim 0,3% alcool
 
2. hipocalorica, pentru diabetici; are maxim 1% glucide
 
3. bere cu continut redus de alcool, 1,5 %, pentru tineri
 
4. dietetic
 
5. nutritive
 
6. caramel.
 
Berea de tip Pilsen: este caracterizata de extractul mustului primitiv de 11,5-11,7% si foarte rar peste 12%. Au un continut in alcool de 4,8-5,1% vol (3,8-4,1% masic). Culoarea berii de tip Pilsen este de 5,5-7,0 unitati EBC si chiar mai deschisa, desi berea de origine «Pilsen Urquell» are culori de 8-10 unitati EBC si chiar mai intensa. O caracteristica a acestei berii trebuie sa fie gustul amar fin si aroma fina de hamei.
 
Budweiser bere provenita din Cehia are un continut in extract al mustului primitiv de 12% cu un gust moale, catifelat. Este fabricata in Europa, dar a fost apreciata si in SUA.
Bere alba cu lamaie: este o bere fabricata prin procedee diferite din materii prime in buna masura diferite de cele utilizate la fabricarea berii blonde. Fermentarea este condusa altfel, se foloseste malt de grau si grau de acea la berea alba apare o tulbureala in momentul in care este pusa in pahar. In cursul procesului de fabricatie, i se adauga extracte naturale de plante, nu concentrate sintetice, din curacao si coriandru. Aceasta bere se produce in special in Belgia Germania si in Romania.
 
Beri speciale sunt fabricate, de obicei, pentru un cerc mai restrans de consumatori, carora li se adreseaza in special: beri dietetice, beri nutritive, beri cu un continut scazut in alcool si beri fara alcool.
 
Beri dietetice: sunt destinate diabeticilor. Sunt produse din musturi cu ep (extractul mustului primitiv in %) = 9,0-9,5%, au un grad final de fermentare de 99%, un continut in alcool de 4,5-5,1% vol, un continut in deztrine de 0,3-0,7%, un continut in hidrati de carbon de 0,6-0,75 g/100ml si o valoare energetica de 280-340 Kcal/l.
 
Beri nutritive: sunt beri cu un continut redus in alcool (1,5%) sau fara alcool (sau 0,5%), cu un grad de fermentare, de 8-10% sau maximum 25-30% cu un pH = 4,7-4,9 si un gust amar slab corespunzator la 6-10 BE.
 
Berile fara alcool sunt berile cu un continut scazut in alcool (1,5-2,5%) si pot fi obtinute pe doua cai distincte:
 
– prin procedee tehnologice de franare a fermentatiei;
 
– prin indepartarea alcoolului format.
 
Fiecare tip de bere se caracterizeaza prin culoare, aroma, gust agreabil plin si dupa intensitatea amarelii data de hamei.
 
La producerea berii de culoare deschisa se folosesc malturi deschise si foarte deschise la culoare care nu trebuie sa confere berii un gust de melanoidina, de taninuri sau acru, dar in acelasi timp sa nu transmita mustului cantitati mari de albumina.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016