Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucrari de ingrijire la cultura de cires

lucrari-de-ingrijire-la-cultura-de-cires

Inca din Antichitate ciresul era cultivat pentru fructe si lemn, dar putina lume stie ca, in conditiile unei ingrijiri adecvate, cultura de cires poate ramane productiva pana la 40 ani dupa plantare.


Pentru o recolta sporita si sanatoasa, lucrarile de intretinere sunt obligatorii: taierile de formare a coroanei, prevenirea bolilor, fertilizarea anuala faziala si foliara, si irigarea. 

Taierile de intretinere

Taierile de intretinere se realizeaza din primii ani dupa plantare pana la finalul vietii pomului. Prin aplicarea corecta a taierilor de intretinere se urmareste ghidarea si formarea coroanei, in functie de tipul de cultura practicat in livada. Aceste taieri de intretinere se efectueaza, in mod normal, in perioada de repaos vegetativ dar dupa ce gerurile iernii au trecut, iar pomul nu mai este expus stresului de mediu caracteristic perioadei reci.

O caracteristica a ramurilor de cires este faptul ca ele se alungesc si se ramifica permanent, ceea ce ar conduce la dezvoltarea unei coroane foarte dese si foarte grele. Fructele, mai ales in anii roditori, exercita o presiune suplimentara, astfel incat taierile de formare a coroanei urmaresc asigurarea unei structuri care sa nu cedeze greutatii suplimentare.


Cel putin la fel de important, cresterea necontrolata de noi ramuri face ca acestea sa concureze cu ramurile principale, care pot ajunge sa se usuce din cauza lipsei de lumina sau a resurselor insuficiente. Prin urmare, la cires mai mult decat la alte specii, taierile de formare  a coroanei sunt importante pentru echilibrarea vegetativa intre varf si baza. 

In sfarsit, efectuarea corecta a lucrarilor de taiere permit o buna circulatie a aerului si patrunderea unei cantitati suficiente de lumina in interiorul coroanei, prevenind aparitia bolilor si incurajand coacerea uniforma a fructelor. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Reguli de efectuare a taierilor la cires

Primul pas, atunci cand vine vorba despre efectuarea taierilor la cires, este reprezentat de taierile de intretinere care urmaresc indepartarea ramurilor de schelet. Formele de coroana preferate in cazul livezilor de cires sunt: piramida etajata rarita, piramida neetajata modificata, piramida mixta, palmeta libera, palmeta etajata cu brate oblice, vas ameliorat, tripla incrucisare sau sistemul Tatura Trellis. 

Odata dirijat modul de crestere a coroanei, se poate trece ulterior la taierile de rod, prin care se indeparteaza ramurile foarte numeroase, ramurile rupte sau cele care se intretaie. 


Combaterea bolilor la cires

Pe lista celor mai frecvente boli la cires se numara monilioza si basicarea frunzelor, antracnoza, ciuruirea micotica a frunzelor si rasucirea frunzelor. 

Monilioza este cunoscuta ca putregaiul si mumificarea fructelor si e o infectie fungica produsa de Monilinia laxa si Monilinia fructigena. In functie de momentul in care debuteaza boala, ea se poate manifesta la nivelul frunzelor, lastarilor si florilor, care se usuca inainte de vreme, sau la nivelul fructelor, care raman de dimensiuni mici, uscate.

Pentru combaterea moniliozei, se poate folosi cu succes Signum®, o formula inovatoare care combina eficienta boscalidului cu cea a piraclostrobinului. Cele doua au moduri diferite de actiune, dar sinergice, ceea ce e sinonim cu un spectru foarte larg de combatere a patogenilor, intr-un maxim de 3 tratamente aplicate la intervale de 10 zile.


Fertilizarea la cires

Fertilizarea in livada de ciresi se face cu respectarea unui program de fertilizare gandit in concordanta cu rezerva de elemente nutritive din sol. Cu alte cuvinte, specialistii recomanda efectuarea analizelor agrochimice de laborator inainte de aplicarea de ingrasaminte.

Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc cu respectarea fenofazelor, ceea ce imparte procesul in trei etape distincte: 

  • fertilizarea de baza, anuala, in perioada dezmuguritului, efectuata cu azotat de calciu;

  • fertilizarea faziala, prin fertirigare;

  • fertilizarea foliara pentru prevenirea carentelor si a clorozelor.

Fertilizarea in plantatiile tinere

In cazul livezilor tinere, care abia urmeaza sa intre pe rod, rezultate optime s-au obtinut prin aplicarea unei fertilizari anuale de intretinere cu fosfor (120 de kilograme pe hectar) si potasiu (80 de kilograme pe hectar).

Mai mult, se poate suplimenta cu 120 de kilograme pe hectar azot, aplicat in trei reprize: toamna, inainte de pornirea in vegetatie si in perioada cresterii lastarilor.

Incepand cu anul IV dupa plantare, se aplica si 60-80 de tone pe hectar ingrasaminte organice, in completare la cele mentionate deja. 

Fertilizarea in plantatiile pe rod

In cazul livezilor mature, in productie, recomandarea specialistilor este de 60-80 de t/ha ingrasaminte organice la trei ani si o fertilizare anuala cu 240 de kilograme la hectar azot, 120 kilograme la hectar fosfor si 120 de kilograme la hectar potasiu. 

Irigarea la cultura de cires

Ciresul este un pom relativ sensibil la seceta, lipsa de apa punandu-si amprenta asupra fructificarii. Astfel, apa insuficienta in perioada de inflorire si in primele doua saptamani dupa legarea rodului determina scuturarea fructelor. Daca lipsa de apa continua, fructele raman mici si de slaba calitate.

Necesarul de apa variaza in functie de soi, portaltoi si faza de vegetatie, principiul fiind ca solul trebuie sa fie umectat pana la adancimea la care sunt repartizate majoritatea radacinilor: 50-60 de centimetri pentru portaltoi vigurosi, 30-50 de centimetri pentru portaltoi de vigoare medie, respectiv 20-40 de centimetri pentru portaltoi de vigoare redusa. 

Sistemul ideal de irigare este prin picurare, cu doua linii de picurare amplasate la 50 de centimetri inaltime fata de sol. Momentele critice pentru aplicarea udarilor sunt:

  • cu cinci-sase zile inainte de inflorire;

  • in perioada lemnificarii samburilor;

  • dupa recoltare.

Excesul de umiditate din sol are efecte nocive puternice asupra pomului si culturii, determinand craparea cireselor, scaderea continutului in substanta uscata si zaharuri si chiar uscarea prematura a pomilor. 



Sursa foto: Shutterstock

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.63 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016