Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Urzica - adevarata farmacie verde, la indemana oricui

urzica-adevarata-farmacie-verde-la-indemana-oricui

Vitaminele, mineralele si alte proprietati benefice pe care le detine aceasta planta ne vindeca de anemie, de boli de inima, afecţiuni hepatice, diabet, boli de piele şi multe alte afectiuni.


Urzicile, aceste plante pe care le intalnim din abundenta in gradini, pe izlazuri, pe langa santuri, pe langa drum, la marginea apelor, in paduri sau pe locuri grase unde au fost stane de oi sunt foarte gustoase si au nenumarate proprietati care ajuta organismul sa se mentina sanatos si sa se vindece de multe boli.
 
Urzica este folosita din cele mai vechi timpuri ca aliment, planta medicinala sau ca materie prima pentru obţinerea firelor pentru tesaturi.
 
Nu se recomanda folosirea, ca materie prima pentru consum sau pentru preparate fitoterapeutice, a urzicilor mature, deoarece toxinele pe care acestea le acumuleaza odata cu maturizarea rezista chiar la fierbere si pot produce iritaţii la nivelul tegumentelor, al mucoasei gastrice şi al mucoasei cailor urinare.
 
Frunzele de urzica emana substante (acid formic) care in contact cu pielea produc urticarie (inflamatie specifica, insotita de usturime si prurit intens), de unde şi denumirea latineasca a plantei – „urtica dioica”, dar odata ce ne-am „imprietenit” cu ele vom putea profita din plin de beneficiile pe care ni le ofera.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Urzicile contin substante proteice si glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, saruri minerale, histamina, urme de acid formic si o toxina inca incomplet identificata despre care se stie totusi ca este responsabila pentru efectul urticant la nivelul pielii.
 
Efectele benefice isi gasesc aplicatia terapeutica in afectiunile metabolice, afectiunile reumatismale, in special guta, precum si in unele cazuri de litiaza renala. Studiile stiintifice arata ca extractele din radacina de urzica au efecte favorabile in hipertrofia benigna de prostata şi afecţiuni alergice cum ar fi rinita alergica.
 
In medicina traditionala, preparatele din urzica sunt recomandate in afectiuni precum plagile atone, ulcerele varicoase sau hemoroizii, dar si pentru a face parul sa fie mai stralucitor si mai puternic, sau pentru a „curata” sangele de toxine.
 
In Grecia antica erau folosite in tratamentul artritei, tusei sau tuberculozei. Urzicile sunt plante bogate in substante benefice pentru corpul uman, fapt ce a determinat nutritionistii sa-l recomande ca aliment sau planta medicinala pentru detoxifierea si regenerare.
 
Supele-crema sau garnitura de urzici sunt extrem de gustoase, dar si sanatoase. Aceste plante contin proteine si glucide, aminoacizi, vitaminele B2, K si C, polivitamina A, acid pantotenic, beta caroten, saruri de calciu, fier, siliciu, magneziu, potasiu, amine, cetone, steroli etc. – atat de necesare unui organism pentru a-si pastra sanatatea.
 
Sucul proaspat de urzici are proprietatea de a scadea glicemia, de a preveni diabetul si de a impiedica alergiile sa ne chinuie. Urzicile au capacitatea de a reduce „crizele” de stranut specifice rinitei alergice, dar studiile au dovedit si ca diminueaza raspunsul organismului la factorii alergeni precum polenul.
 
Pentru a fi eficiente, trebuie consumate chiar inainte de a incepe sezonul alergiilor. Ceaiul de urzica este un diuretic si detoxifiant natural, bogat in antioxidanti de pret, dar si foarte gustos. Datorita continutului ridicat de vitamine si de minerale (in special fier) si efectului sau revitalizant, urzica are proprietati antianemice, remineralizante, hemostatice si echilibreaza sistemul imunitar al organismului.
 
In acest scop este recomandata cura cu ceai de urzica, iar rezultatele vor fi de-a dreptul spectaculoase atunci cand urzica este asociata cu catina. Ceaiul de urzica este, de asemenea, un ajutor de pret in tratarea problemelor urinare. Urzicile contin substante care interactioneaza cu hormonii care produc probleme la nivelul tractului urinar.
 
Avand o influenta benefica pentru pancreas, ceaiul de urzici scade si nivelul glicemiei, vindeca bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica. Deoarece are un usor efect usor laxativ, este recomandat mai cu seama pentru o cura de primavara.
 
Tot cu ceai de urzica se activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea lor, tratamentele cosmetice pe baza de urzica fiind foarte eficiente in imbunataţirea aspectul tenului, facandu-l mai curat şi mai sanatos. De asemenea, compresele cu ceai de urzici ajuta la cicatrizarea ranilor.
 
Un ceai concentrat de urzici poate fi folosit si pentru spalarea si clatirea parului, fiind eficient in eliminarea matretii si regenerarea podoabei capilare. Infuziile de urzici sunt recomandate in perioadele de efort intelectual intens, de oboseala fizica si psihica, atunci cand organismul este privat de fier, iar urzicile restabilesc echilibrul acestui mineral esential.
 
Infuzia si tinctura de urzica sunt recomandate, de asemenea, pentru combaterea tensiunii arteriale si a tahicardiilor. Durerile articulare sunt, si ele, ameliorate cu ajutorul urzicilor. Potrivit studiilor in domeniu, urzicile au efecte antiinflamatoare, asa ca sunt extrem de eficiente in reducerea inflamatiilor de la nivelul articulatiilor.
 
Decoctul de urzici poate fi folosit pentru calmarea iritatiilor pielii si pentru vindecarea acneei, fiind astringent si antiseptic. Sub forma de tincturi sau a unor creme, urzica este folosita in uz extern pentru tratarea afectiunilor cutanate precum eczemele, acneea ori excesul de sebum, insa poate fi si incorporata in masti de par care stimuleaza regenerarea parului sau ca ingredient de baza in prepararea unor sampoane.
 
Semintele de urzica sunt, de asemenea, un veritabil energizant al functiilor organismului, in caz de oboseala, ineficienta profesionala si epuizare. La persoanele care se apropie de partea a doua a vietii, ele au şi efect de stimulare a memoriei. Semintele de urzica se zdrobesc si se administreaza cu miere sau apa, de trei ori pe zi, inainte de masa. Cura dureaza 2-3 saptamani.
 
Pe langa multitudinea de beneficii pe care ni le ofera, urzicile au si o serie de contraindicatii, pe care este bine sa le cunoastem. Preparatele din urzica nu se administreaza copiilor sub doi ani, femeilor insarcinate (determina contractii ale uterului) si nici celor care alapteaza.
 
La copiii mai mari si la varstnicii peste 65 de ani, se va incepe cu preparate mai puţin concentrate. La varstnici poate agrava tromboflebita. Datorita proprietatilor de detoxifiere, urzicile pot provoca, la unele persoane, un usor disconfort gastro-intestinal. Din cauza actiunii diuretice, un consum in exces de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic.
 
Celor care consuma frecvent urzica este li se recomanda sa aiba grija ca dieta lor zilnica sa contina destul potasiu. Este important ca atunci cand culegeti urzicile sa purtati manusi fiindca tepii urzicilor contin histamine ce provoaca dureri ce persista cateva ore.
 
Urzicile nu trebuie consumate de catre persoanele care au probleme cardiovasculare, deoarece consumate in cantitati mari pot duce la cresterea coagularii sangelui. Nu sunt recomandate persoanelor cu hipertensiune, aterioscleroza, polipi, adenom testicular, la hemoragie uterina provocata de fibroame si mioame.
 
Este indicat ca inainte de a incepe un tratament cu extract de urzici sa va consultati cu medicul dumneavoastra de familie, mai ales daca urmati un tratament medicamentos, pentru ca unele medicamente pot interactiona in mod negativ cu aceasta planta.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.43 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016