Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
1 an de la scandalul carnii de cal. Producatorii autohtoni de carne inca sufera prejudicii

Scandalul carnii de cal continua sa aduca prejudicii producatorilor autohtoni. La un an de la alerta lansata de Comisia Europeana, cererea de carne pe piata externa ramane redusa. Potrivit cifrelor vehiculate de medicul veterinar Liviu Harbuz, care este totodata si vicepresedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, exporturile de carne de vita au scazut in 2013 cu 40%, iar cele la carne de cal, cu 25%.
”Desi in acea notificare a Comisiei Europene nu se facea niciun moment referire la Romania, mentionandu-se doar furnizorul de carne Comigel din Franta, in cazul acestui scandalul, vina a cazut pe o firma romaneasca de la care a fost obtinuta carnea de cal. Asa cum s-a descoperit ulterior, marfa fusesese livrata in ianuarie 2013 cu etichetarea corespunzatoare, fapt ce rezulta clar si din facturile companiei olandeze. In ciuda acestor dovezi, daunele aduse industriei carnii din Romania nu au fost reparate nici astazi”, a declarat Liviu Harbuz in cadrul unei sedinte parlamentare.
Deputatul a subliniat faptul ca procesatorii francezi si distribuitorul olandez au scapat de acuzatii, si incearca in prezent sa isi reconsolideze pozitia pe piata.
”Companiile care au furnizat carnea etichetata corespunzator si ulterior fals reetichetata in afara tarii au intrat in turbulente economice, iar, in prezent, acesti producatori nu mai vor sa comenteze incidentele si incearca sa isi canalizeze energiile pentru a depasi scandalul ce le-a zdruncinat afacerea din temelii. In acelasi timp, compania olandeza implicata a scapat nepedepsita”, a mai spus social-democratul.
Draap Trading Ltd, este comerciantul olandez, care a cumparat un lot de carne de cal de la doua abatoare romanesti si l-a vandut unor procesatori francezi, insistand ca a etichetat in mod clar carnea ca fiind carne de cal. Draap Trading Ltd a livrat carne companiei franceze Spanghero, care a aprovizionat, la randul ei, alta companie franceza, Comigel. Lasagna Findus in care s-a gasit carne de cal, in M.Britanie, provine de la instalatia Comigel din Luxemburg.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In opinia lui Harbuz, pentru o tara cu un numar atat de mare de cabaline, reducerea exporturilor cu 25% reprezinta un bilant terifiant.
”Cu toate ca ancheta Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a relevat faptul ca unitatile din Romania au respectat legislatia in vigoare, au livrat produse corect etichetate si nu au trimis catre statele membre carne tocata, de la declansarea scandalului, exporturile de carne de vita au scazut cu 40%, iar cele la carne de cal, cu 25%. Un bilant terifiant pentru tara care are al doilea cel mai mare numar de cai dupa Rusia”, a subliniat Habuz.
La sfarsitul discursului sau, deputatul a tinut sa isi arate aprecierea fata de serviciile veterinare romane.
”O lectie invatata din scandalul alimentar al carnii de cal (si nu numai) si pe care ar trebui sa nu o uitam: trebuie sa fim mult mai determinati pe viitor in sustinerea serviciilor veterinare din Romania, servicii care au dat, inca odata, dovada de profesionalism si eficienta”.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Directorul executiv al DJA Caras-Severin, retinut pentru mai multe infractiuni
- » Campania de Primavara 2021 pentru achizitia de echipamente agricole
- » APIA: Platile sub forma de ajutor pentru cei care cresc porci si pasari, activate
- » AFIR: Agricultorii care primesc fonduri PNDR pot cere suspendarea contractului
- » ANSVSA: Virusul PPA, gasit in insecte care se hranesc cu sangele porcilor
Comentarii
1 comentarii
Daniela 2014-03-03 06:34:32
Cu tot respectul, dar de ce nu au fost intentate procese de catre Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor impotriva companiei franceze Spanghero, si sa ceara daune morale si patrimoniale pentru toate pierderile cauzate? Asa se practica la nivel international si nu o vesnica vaicareala fara raspuns. Unde ne sunt avocatii de drept international??