Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

126 de milioane de euro pentru fermierii romani, de la Fondul European de Investitii

126-de-milioane-de-euro-pentru-fermierii-romani-de-la-fondul-european-de-investitii

Institutia financiara si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au semnat primul acord de finantare pentru a veni in sprijinul fermierilor din Romania, prin intermediul unui instrument financiar.


Fermierii romani vor putea beneficia de credite de investitii si de dezvoltare in conditii avantajoase, in baza unui instrument de finantare cu partajarea riscului, in valoare de 126 de milioane de euro, derulat prin Fondul European de Investitii (FEI), Romania fiind a cincea tara din Uniunea Europeana care semneaza un astfel de acord.
 
„Acordul de finantare este sustinut 70% din fonduri europene si 30% din contributia bancilor, care va fi supusa rigorilor bancare de credite si comisioane. Este un mecanism usor de accesat, dar cu rigoare in implementarea lui, motiv pentru care, in etapa urmatoare, se vor construi structuri care sa urmareasca indeaproape implementarea acestui mecanism”, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, cu prilejul semnarii acestui acord.
 
Din totalul imprumutului, circa 93,8 milioane de euro vor veni prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 — 2020, iar diferenta va fi asigurata de institutiile financiare selectate.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit reprezentatilor FEI, acesta este un produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobanzilor si va imbunatati cerintele de garantare a imprumuturilor acordate intreprinderilor active in sectorul agricol.
 
Creditele se vor acorda in lei pentru sustinerea investitiilor si cheltuielile de capital ale fermelor mici si ale intreprinderilor active in domeniul agriculturii, precum si cofinantarea granturilor din agricultura.
"Vrem sa cream un produs care sa fie prietenos si foarte util fermierului roman. Am tinut cont de faptul ca fermierii romani nu au garantii si nu pot avea acces la finantare din partea bancilor si daca o fac, este foarte scump pentru ei. Fermierii iau imprumut in moneda locala, in lei, ca sa nu ii expunem la riscurile diferentelor de curs valutar. Estimam ca prin aceste program vom ajunge la cel putin 350 de fermieri si cand vor lua aceste imprumuturi ne asteptam sa le ia cu o reducere a dobanzii de cel putin 50%. Am vrut sa combinam imprumuturile cu granturile la solicitarea ministrului Agriculturii si rezultatele raspund tuturor necesitatilor realizate in analiza noastra ex-ante. Avem o experienta de 10 ani de de colaborare cu institutiile bancare romanesti si ma bucur ca aceasta o putem transfera in sectorul agriculturii. Pe langa faptul ca ajutam fermierii romani, ajutam si Romania pentru viitoarea programare financiara”, a spus Hubert Cottogni, director in cadrul FEI.
 
La randul sau, reprezentantul Comisiei Europene, Maria Gafo Gomez Zamalloa, a adaugat ca s-a muncit mult „in culise” pentru introducerea acestui instrument cu risc partajat, care va avea un impact asupra dobanzii si asupra garantiilor care se cer fermierilor la acordarea unui credit.
 
„In Romania, riscurile asociate agriculturii sunt foarte mari si au un impact asupra dobanzii si asupra garantiilor care se cer pentru un credit. De aceea, acest instrument de partajare a riscului este asteptat cu interes de fermieri, de procesatorii romani si de IMM-uri. Prin acest instrument vor avea acces la finantare asa cum se prevede in PNDR. In acest fel fermierii, antreprenorii, operatorii din agricultura si mediul rural vor putea fi mai competitivi si se vor putea bucura de conditii de competitivitate egala cu alte sectoare care beneficiaza de acces la creditare”, a spus Maria Gafo Gomez Zamalloa, sef adjunct de unitate in cadrul Comisiei Europene, DG Agri.
 
Potrivit sursei citate, Romania este a cincea tara din UE care a semnat un astfel de acord de creditare cu FEI, dupa Estonia, Germania, Italia si Franta.
 
„Avantajele vor fi pentru toti care vor aplica, dar vor fi si pentru autoritatile romane, care vor avea resurse pentru viitor si se vor putea depasi pe viitor limitarile si constrangerile bugetare. Avem pana in prezent patru instrumente financiare operationale, in Estonia, Germania, Italia si Franta. Prin semnarea acestui acord de finantare, Romania va fi a cincea tara, deci intre primele tari unde semnam acest acord de finantare  Noi, Comisia Europeana, suntem hotarati sa facilitam acest proces si avem un rol important pentru a simplifica asistenta acordata tarilor membre”, a adaugat Zamalloa.
 
Conform reprezentantilor FEI, dupa semnarea acestui acord, se va lansa un apel de cereri de interes pentru institutiile de creditare, in care vor fi prevazute toate conditiile si termenii de imprumut. Ulterior, vor fi selectate bancile care vor intra in program, respectiv cele care vor acorda cele mai multe avantaje fermierilor romani, adica dobanzi cat mai reduse si garantii cat mai mici.
 
Valoarea maxima a unui credit va fi de un milion de euro, iar rata dobanzii va fi 0% pentru contributia PNDR reprezentand maximum 70% din credit, iar pentru contributia institutiilor financiare rata dobanzii va fi conform propriei politici de creditare. Instrumentul se adreseaza cu prioritate fermelor mici si celor care fac investitii pana in 50.000 de euro.
 
FEI este o institutie financiara internationala, parte a Grupului Bancii Europene de Investitii, specializata in finantarea de risc pentru IMM-uri. FEI sprijina obiectivele UE prin favorizarea inovarii, a cercetarii si dezvoltarii, a antreprenoriatului si a crearii de noi locuri de munca.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton