Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
16 septembrie ziua ozonului
Ziua de 16 septembrie a fost declarată de către Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Ziua Internaţională a Stratului de Ozon. Ziua Internaţională pentru Protejarea Stratului de Ozon, 16 Septembrie, celebrată în acest an, 2008, sub deviza „Protocolul de la Montreal – Parteneriatul global pentru beneficii globale” aminteşte de efortul multilateral al Părţilor în implementarea Protocolului de la Montreal şi de rezultatele obţinute.
De fapt Protocolul a făcut posibilă reducerea cu 95% a substanţelor, asigurând protecţie stratului de ozon pentru generaţiile viitoare; a demonstrat că statele lumii pot fi unite sub un ţel comun ajungînd la înţelegere şi pot avea acţiuni simultane cu beneficii globale; a contribuit la dezvoltarea consensului ştiinţific şi mobilizării economice şi tehnologice în context sinergic cu Protocolul de la Kyoto, participând semnificativ la protejarea sistemului climatic global.
La Conferinţa de la Montreal din anul trecut, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la încheierea Protocolului, s-au stabilit noi ţinte, termene de reducere şi alternative pentru hidrocarburile halogenate subliniindu-se, importanţa accelerării procesului de eliminare treptată a cestora pentru refacerea stratului de ozon şi a schimbărilor climatice.
Ozonul este o formă alotropică a oxigenului, ceea ce înseamnă că este aceeaşi substanţă sub forme moleculare diferite şi cu diverse proprietăţi. În atmosfera superioară, sub influenţa radiaţiilor ultraviolete, o parte din moleculele de oxigen (O2) se disociază în oxigen atomic (O). Aceşti atomi, combinaţi cu moleculele de oxigen formează molecule de ozon (O3), care absorb eficient razele ultraviolete. Ozonul are proprietăţi oxidante puternice. Este un gaz instabil, în funcţie de temperatura şi presiunea aerului. Se descompune rapid în oxigen la temperaturi mai mari de 350C.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Stratul de ozon este localizat în stratosferă şi constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii. În cantităţi mici, radiaţiile ultraviolete sunt benefice pentru organism (sintetizarea vitaminei D, vindecarea rănilor superficiale) însă în cantităţi mari provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pielii, cancer de piele, cataractă, boli infecţioase, slăbirea sistemului imunitar etc. De asemenea, acţionează asupra structurii ADN, ducând la modificări în ecosistemele acvatice şi terestre cu implicaţii majore în echilibrul trofic.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News