Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
180 de milioane de euro, subvenţii pentru vaci
Statul va plăti, în 2010, 180 de milioane de euro fermierilor ca subvenţii pentru vaci pe baza datelor de acum doi ani, din ianuarie 2008, chiar daca în ultimii doi ani unii crescători au mai cumparat animale pentru a-si extinde exploataţia, iar alţii le-au vândut şi încasează banii pe nedrept, scrie Ziarul Financiar, consultat de Antena3.
Fermierii primesc din fonduri europene aproape 500 de lei pe cap de animal, dacă au declarat un efectiv de minimum trei animale în ianuarie 2008. "Asta a fost negocierea cu Bruxellesul. Chiar dacă ai declarat că ai trei vaci şi ţi-ai mai cumparat acum 10, vei primi subvenţie tot pentru trei, iar dacă aveai 10 vaci acum doi ani şi acum mai ai trei, statul îţi dă banii pentru 10", spun reprezentanţii ministerului mecanismului de plăţi.
Uniunea Europeană a stabilit, la începutul lui 2008, un plafon maxim de 180 de milioane de euro la 1,2 milioane de bovine ca subvenţie pe cap de animal.
Zeci de postări pe internet vestesc vânzarea fie a "zece vaci de lapte" sau a unei "ferme de 200 de vaci", fie a unor vaci de rasă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Eu am vândut în primăvară patru vaci, mai am 30 din cele 34 declarate acum doi ani. Deocamdată nu ştiu cum se va mai da subvenţia, dar până acum am luat subvenţii. Într-un an se fac mişcări de animale, de aceea sistemul de plăţi nu este corect", a declarat Ioan P. din Satu Mare, care e de părere că subvenţiile se pot micşora în cazul în care la un control efectuat de Autoritatea Sanitar Veterinară fermierul nu are toate animalele pe care le-a declarat.
Autorităţile spune că singura condiţie a Comisiei Europene este ca fermierul să continue să aibă exploataţie agricolă (teren şi efectiv de animale).
"Nu îl putem obliga pe agricultor să păstreze numărul de animale pe care le are în ferma pentru ca aceasta este o subvenţie pe exploataţie, nu este cuplată cu producţia. Când au avut loc negocierile cu UE nu am plecat de la premisa unor escrocherii, nu am gândit că oamenii vor să facă afaceri cu subvenţiile de la stat, ci că vor să-şi dezvolte fermele", au declarat reprezentanţii ministerului.
În piaţă, vacile de rasă se comercializează cu 1.500 de euro până la 4.500 de euro, iar animalele româneşti valorează şi 500 de euro. În medie o vacă valorează 2.000 de euro, iar piaţa de bovine românească valorează astfel 2,4 miliarde de euro.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura