Exclusiv
Publicat in: Stiri
Aproape 93.000 de crescători de vaci, cei mai mulţi cu 1-2 animale, au fost sancţionaţi cu retragerea cotei de lapte pentru vânzarea directă, întrucât nu au depus declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, informeaza Mediafax.

"Au fost sancţionaţi cu retragerea cotei la rezerva naţională 92.867 producători cu vânzări directe care nu au transmis declaraţia anuală, cantitatea de lapte rezultată din sancţionarea producătorilor fiind de 201.227,823 tone lapte. Producătorii cu cotă de lapte pentru vânzări directe care nu au depus declaraţii au avut alocată o cotă medie de 2.100 kg", potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Numărul crescătorilor sancţionaţi reprezintă circa 15% din numărul total de fermieri care au avut anul trecut cotă de vânzări directe.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

"În general este vorba de fermieri mici şi foarte mici, care pot produce în continuare pentru autoconsum. Retragerea cotelor nu înseamnă că respectiva cantitate de lapte se pierde. Ea este alocată la rezerva naţională şi poate fi întrebuinţată de exemplu pentru fermierii care investesc în noi ferme", a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu.

Preşedintele sindicatului crescătorilor de bovine, Costel Caraş, consideră că o parte din vină o poartă autorităţile, care nu au ştiut să îi mobilizeze pe crescători şi "să-i facă să înţeleagă că trebuie să depună declaraţia".

"Sunt foarte mulţi fermieri mici, care nu au ştiut, nu au fost suficient de bine informaţi. Sigur, e şi vina fermierului, dar şi vina autorităţilor pentru că nu au reuşit să transmită acest mesaj", a spus Caraş.

Cantitatea rezultată după retragerea cotelor estre transferată la rezerva naţională. Rezerva naţională este folosită, de exemplu, pentru a acorda cote celor care investesc în noi ferme sau le extind pe cele actuale.

Producătorii de lapte care vând direct pe piaţă, precum şi cei care livrează către procesatori trebuiau să depună până la jumătatea lunii mai declaraţiile anuale privind cantităţile comercializate în primul an de cotă (anul de cotă începe la 1 aprilie şi se încheie la 31 martie anul următor).

"Pentru producătorii cu cotă de livrări, obligaţia de a depune declaraţia au avut-o cumpărătorii (procesatorii) la care aceştia au fost arondaţi. Pentru anul de cotă 1 aprilie 2007 - 31 martie 2008 au fost aprobaţi un număr de 429 de cumparatori, din care opt nu au trimis declaraţia anuală. Sancţiunea pentru netrasmiterea declaraţiei este retragerea aprobării de funcţionare ca şi cumpărător pe piaţa laptelui. În această perioadă se emit decizii de retragere a acestei aprobării", menţionează APIA.

Anul 2007-2008 a fost primul an în care a fost aplicat sistemul cotelor în România, iar cantitatea alocată la nivel naţional nu a fost depăşită, astfel că România nu va plăti taxe de supraproducţie (dacă un stat membru depăşeşte cota naţională, fermierii care au produs peste cotă plătesc o taxă de 278,3 euro pe tonă)

România a avut anul trecut o cotă de lapte de circa trei milioane de tone, împărţită în două categorii - pentru vânzări directe şi pentru livrări la fabricile de procesare. De la 1 aprilie, când a început anul de cotă 2008-2009, cantitatea a ajuns la un nivel de 3,11 milioane de tone, fiind aplicată o majorare de 2%, la fel ca în toate statele membre.

Cota naţională va creşte în continuare în următorii ani, Comisia Europeană propunând un avans anual de 1% la nivel european, până la eliminarea sistemului.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

APIA: Ultima zi pentru depunerea in termen a declaratiilor anuale privind cota de lapte
APIA: Ultima zi pentru depunerea in termen a declaratiilor anuale privind cota de lapte
Producatorii si operatorii care achizitioneaza lapte si care pana la acest moment nu au depus la...
Detinatorii de cota de lapte trebuie sa depuna declaratiile la APIA, pana pe 14 mai
Detinatorii de cota de lapte trebuie sa depuna declaratiile la APIA, pana pe 14 mai
Anul de cota s-a incheiat la 31 martie 2012, iar declaratiile anuale trebuie completate si depuse la...
data limită de depunere a cererilor de transfer permanent pentru Cota de lapte este 31 ianuarie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură anunţă fermierii interesaţi că a treia...
Sprijin pentru cota de lapte, până pe 14 iunie
APIA informează producătorii de lapte că pot solicita, până la data de 14 iunie 2010, sprijinul...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton