Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A demarat a treia etapa a proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti"

a-demarat-a-treia-etapa-a-proiectului-controlul-integrat-al-poluarii-cu-nutrienti

Ministerul Mediului si Padurilor a lansat joi, 18 octombrie 2012, cea de-a treia etapa a Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" - Seminariile locale.


Seminariile se vor organiza in intervalele: 18 octombrie - 2 noiembrie si respectiv 13 - 25 noiembrie 2012, in cele 86 de localitati incluse in proiect.

In prima perioada, patru echipe compuse din experti de mediu si personal din cadrul proiectului pleaca in 4 colturi ale tarii pentru a organiza intalniri cu fermieri, agricultori, ingineri agronomi, medici veterinari, profesori, preoti, elevi si autoritati locale, din 47 de localitati - zone vulnerabile la poluarea cu nitrati.

Prima echipa merge la Giurgeni, in Ialomita, si de acolo in Chiscani, Movila Miresii si Vadeni - din judetul Braila. Echipa poposeste apoi in comunele Schela si Fundeni - in judetul Galati, la Caiuti, Racaciuni si Garleni - judetul Bacau si se intoarce in capitala prin Magurele si Jilava - judetul Ilfov. Cea de-a doua echipa merge din Timisoara prin Gataia, Sag, Parta, Peciu Nou si Masloc, apoi la Macea, Pecica si Bocsig - judetul Arad.

De acolo pleaca in judetul Bihor, la Salacea si in judetul Satu Mare, la Paulesti si in Maramures, la Seini.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


O alta echipa a Proiectului "Controlul Poluarii cu Nutrienti" va ajunge la Scanteia, Grajduri, Mironeasa, Voinesti, Miroslava, Mircesti, Letcani, Cristesti, Cotnari si Deleni - in judetul Iasi, la stefanesti - judetul Botosani si la Cajvana in judetul Suceava.

Cea de-a patra echipa pleaca din Suceava spre Todiresti, Gura Humorului, Galanesti, Vicovu de Sus si Frasin - judetul Suceava, ajunge prin Gheraesti, Bodesti, Costisa, Zanesti si Dumbrava Rosie, in judetul Neamt, Secuiesc - in Harghita si in judetul Covasna - la Ozun si Cernat. la Odorheiu

In toate aceste localitati se vor organiza seminarii locale in scopul reducerii poluarii surselor de apa. Rolul acestor intalniri cu cetatenii este de informare si educare a omului de rand pentru schimbarea obiceiurilor de o viata care au dus la poluarea surselor de apa.

Expertii de mediu vor identifica si vor face cunoscute cele mai la indemana si simple metode de prevenire a poluarii:

- depozitarea gunoiului de grajd din gospodarie pe platforme betonate;
- amplasarea latrinelor la distanta de fantani constructia corecta a fantanilor si protejarea apei utilizarea fertilizantilor naturali si a gunoiului de grajd numai in perioadele optime pentru culturi si respectarea perioadelor de interdictie impuse de lege;
- practicarea rotatiei culturilor si a culturilor succesive;
- masuri de igienizare in cadrul gospodariilor;

Toate aceste seminarii au fost anuntate in cadrul celei de-a doua etape a Campaniei de Informare si Constientizare a Proiectului Controlul Poluarii cu Nutrienti: Caravana, care a colindat toate cele 86 de locatii stabilite pentru intalniri.

In prima etapa a campaniei au fost organizate 11 workshop-uri in cele 11 Bazine Hidrografice din Romania. La aceste ateliere de lucru expertii de mediu s-au intalnit cu autoritatile locale si specialistii din institutiile descentralizate in Bazinele Hidrografice.

Peste 900 de specialisti din Agentia pentru Protectia Mediului, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Autoritatea Sanitar Veterinara, Directia de Sanatate Publica, Garda de Mediu si Directia pentru Agricultura si autoritati locale din 41 de judete si din Bucuresti au participat pana acum la seminariile de instruire.

In cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti se deruleaza investitii in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date in folosinta inca de la sfarsitul anului trecut, intr-o prima etapa de investitii.

In ultimele 3 luni au fost finalizate alte 18 platforme comunale - a doua etapa de investitii realizate in cadrul Proiectului Controlul Poluarii cu Nutrienti.

Este prevazut in proiect ca pana in august 2013 sa fie receptionate inca 40 de platforme de colectare O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare.

In cadrul Proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" sunt prevazute si plantari de perdele forestiere de protectie, pe termen lung.

Apa de fantana, cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti


Campania de promovare a proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale. In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati.

In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.

Nitratii scad rezistenta generala a organismului, iar consumul de apa poluata cu aceasta substanta poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016