Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordarea plăţilor agricole la hectar, îngreunată de sistemul informatic al APIA


Sistemul informatic al Agenţiei de Plăţi în Agricultură de prelucrare a datelor din cererile pentru acordarea plăţilor unice pe suprafaţă are deficienţe, termenele de finalizare a dosarelor sunt îngreunate, iar atribuţiile angajaţiilor se suprapun, potrivit unei analize a Ministerului Agriculturii.

Aceste concluzii au reieşit în urma unei întâlniri, de miercuri, între ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, şi a secretarilor de stat cu conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

"Din analiză a reieşit faptul că circuitul datelor este îngreunat de unele proceduri auxiliare menite să evite supra-declarările, dar care prelungesc nepermis de mult termenele de finalizare a dosarelor de plată, prin rechemări succesive ale viitorilor beneficiari la centrele judeţene ale APIA. De asemenea, unităţile teritoriale ale APIA reclamă desele deficienţe şi întreruperi ale programului informatic de înregistrare şi de prelucrare a datelor din cererile de sprijin, întrucât proiectantul de soft nu a remediat toate problemele semnalate", se precizează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Totodată, o serie de încrucişări de activităţi şi suprapuneri de atribuţii privind organizarea departamentelor şi funcţionarea aparatului central al Agenţiei a condus adesea la prelungiri de termene şi ineficienţă în îndeplinirea actului administrativ, se spune în comunicat.

Marti, recolta.eu a discutat in direct cu fostul ministru al agriculturii, Dacian Ciolos, pe marginea acestui subiect. Intrebat fiind cum apreciaza faptul ca APIA a semnat, in luna ianuarie, un nou acord cu acelasi furnizor de soft, acesta a precizat:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Legat de contractul cu Siveco, am mai facut deja anumite comentarii. Am mai spus faptul ca acest contract a fost semnat de conducerea APIA si nu de minister, iar conducerea APIA isi asuma modul in care a organizat licitatia si a negociat contractul. Cat am fost la conducerea ministerului, am solicitat mai multe controale legate de acest contract, precum si de alte contracte semnate de APIA, si am cerut conducerii APIA anumite masuri. Pe de alta parte, nu cred ca intarzierile legate de sistemul integrat de administrare si control al agentiei (faimosul IACS) sunt legate doar de contractul cu Siveco.


Sârbu a solicitat APIA ca, în cel mai scurt timp, să fie reanalizat, sub aspectul eficienţei, circuitul informaţiilor, în vederea scurtării termenelor de finalizare a dosarelor de plată pe suprafaţă. De asemenea, a cerut o evaluare amănunţită a activităţii întregului aparat al APIA.

Ministrul Agriculturii a stabilit la sfârşitul anului trecut, împreună cu conducerea APIA, un plan de acţiune pentru începerea acordării plăţilor unice pe suprafaţă din luna martie 2009, majoritatea sumelor urmând să ajungă în conturile beneficiarilor, conform agenţiei de plăţi, în perioada martie-aprilie.

Suma acordată pentru 2008 va fi de circa 400 lei pe hectar.

Pentru a putea beneficia de sprijin financiar, fermierul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin un hectar, suprafaţa parcelei agricole fiind de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole şi viticole sau arbuştilor fructiferi suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 de hectare. Producătorii agricoli trebuie să declare toate parcelele şi să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu pe toată suprafaţa cultivată.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016