Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Adevarul: Viaţa la fermă, în variantă ecologică sută la sută
Ferma Ţopa, din judeţul Mureş, este printre puţinele unde nu se folosesc produse chimice. Soţii Dan şi Tincuţa Cismaş vând lapte şi brânză bio, dar şi gem din petale de trandafir, din care a gustat chiar şi Prinţul Charles, într-una din vizitele sale în România. Produsele bio nu mai sunt o raritate în România. Problema este că există foarte mulţi fermieri care se laudă cu produse biologice, însă puţini sunt cei nu folosesc deloc substanţe chimice în procesul tehnologic.
Una dintre fermele 100% bio este şi cea administrată de soţii Dan şi Tincuţa Cismaş, din satul Ţopa, aflat la opt kilometri de Sighişoara. Ferma a fost înfiinţată în anul 2005 de o fundaţie din Germania. La început, a fost administrată de neamţul Wolfgang Raddatz, dar în primăvara lui 2009 contractul de administrare al acestuia a expirat.
O investiţie de 300.000 de lei
De la începutul lunii aprilie 2009, ferma a fost preluată de familia Cismaş, prin închiriere şi arendare, pe o perioadă de şase ani. Cei doi trebuie să cotiezeze în cei şase ani 5% din profitul lunar celor de la fundaţie. Dan este mecanic de profesie, soţia bucătăreasă şi, ambii au fost, în urmă cu trei ani, muncitori în fermă. Acum sunt administratorii fermei care se întinde pe o suprafaţă de peste 31 hectare, pe care sunt cultivate legume, zarzavaturi şi ceaiuri. În cadrul fermei din Ţopa, cei doi mureşeni produc alimente tradiţionale după metode biodinamice. Totul sută la sută ecologic.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Adevarul.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News