Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Afacerea Oltchim / Arpechim: noi proteste ale sindicalistilor
Sindicaliştii de la Oltchim SA ameninţă din nou cu acţiuni de protest menite să atragă atenţia asupra nerezolvării dosarului achiziţionării de către combinatul vâlcean a instalaţiei de piroliză de la Arpechim SA Piteşti, informeaza Agerpres.
"Am primit o înştiinţare, prin fax, din partea Sindicatului Liber Oltchim, în care se spune că în perioada următoare membrii de sindicat vor participa la marşuri şi mitinguri de protest ca urmare a tergiversării problemelor discutate la finele lui decembrie", a declarat astăzi prefectul judeţului Vâlcea, Radu Renga.
Contactat telefonic, Mihai Diculoiu, liderul sindical de la Oltchim, a confirmat că se strâng semnături de la cei 3.100 de membri de sindicat, dintr-un total de 3.800 de salariaţi, în vederea organizării de acţiuni de protest după data de 15 ianuarie, dacă până atunci autorităţile nu deblochează procesul de cumpărare a instalaţiei de piroliză.
Potrivit liderului sindical, acţiunile de protest vor consta în marşuri şi mitinguri la Râmnicu Vâlcea, concomitent cu pichetarea sediilor Guvernului, Ministerului Economiei şi AVAS de la Bucureşti.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Compania Petrom (deţinătoarea combinatului Arpechim - n.r.) este de acord să ne vândă instalaţia contra sumei simbolice de 1 euro, însă până acum ne-am lovit de blocajul instituit de AVAS după data de 18 decembrie. Acum constatăm că nici memoriul trimis domnului prim-ministru Emil Boc, semnat şi de parlamentarii vâlceni, nu este luat în seamă, fiindcă din 30 decembrie până acum nu s-a mişcat un pai în direcţia necesară", a susţinut Diculoiu.
Blocajul la care se referă liderul sindical constă în refuzul AVAS de a mai gira, în calitate de reprezentant al statului, solicitările Oltchim către diverse bănci în vederea obţinerii unui credit de 100 milioane euro necesar încheierii contractului de vânzare-cumpărare cu Petrom.
"Această sumă cuprinde 20 milioane de euro - valoarea investiţiilor efectuate la instalaţia respectivă după cumpărarea Arpechim de către austrieci, la care se adaugă o restanţă de plată de 30 de milioane de euro a Oltchim către Arpechim, împreună cu 50 de milioane de euro costurile materiei prime pentru producerea etilenei", a explicat liderul de sindicat din Oltchim.
Potrivit punctului de vedere al conducerii Oltchim, însuşit atât de sindicalişti, cât şi de parlamentarii vâlceni care au semnat memoriul adresat premierului Boc, negarantarea creditului va amâna cu cel puţin două luni efectuarea tranzacţiei, ceea ce ar putea duce la restrângerea în continuare a activităţii Oltchim şi la trimiterea angajaţilor în şomaj.
"În acest moment, funcţionăm la 50% din capacitate, prin oprirea instalaţiilor de producere a clorurii de vinil şi a PVC şi prin restrângerea drastică a activităţii în secţia de electroliză. Dacă nu reuşim să ne producem singuri etilena, în câteva săptămâni se va pune problema trimiterii în şomaj a cel puţin 1.800 de oameni", a afirmat Diculoiu.
Prima reducere a activităţii la Olchim SA a fost anunţată în luna noiembrie, pe fondul imposibilităţii combinatului vâlcean de a mai achiziţiona, prin conductă subterană, etilenă de la Arpechim la un preţ de două ori mai mare decât cel practicat pe piaţa europeană.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News