Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultorii vor fi obligati sa isi plateasca singuri cotizatiile pentru pensii


Românii între 16 şi 63 de ani care trăiesc din orice formă de agricultură vor fi obligaţi de la anul să cotizeze între 10 şi 50 de lei lunar, în schimbul unei pensii cuprinse între 140 şi 421 de lei. Aproximativ două milioane de ro­mâni care trăiesc la ţară şi câştigă doar de pe urma activităţilor agricole vor fi obligaţi să cotizeze lunar la un fond de pensii care se va crea spe­cial pentru agricultori din acest an. Legea va intra efectiv în vigoare din ianuarie 2010, când se vor face pri­mele cotizări. În plus, mamele care vor cotiza la acest sistem de pen­sii vor putea primi indemnizaţie de creştere a copilului, contribuabilii având dreptul şi la alte prestaţii so­cia­le în afară de pensie, precum ajutoare so­ciale sau indemnizaţii în caz de in­va­liditate.


Iniţiativa legislativă, care da­tează din decembrie 2007, votată în Parlament în octombrie 2008 şi pro­mulgată ca lege o lună mai târ­ziu, aparţine unui grup de opt deputaţi şi senatori PSD, printre care şi ac­tu­alul ministru al Muncii, Marian Sâr­bu, şi Adrian Năstase.

La audie­rile din comisiile de specialitate ale Par­lamentului, Sârbu a lăudat noua lege. „În 2009 vom avea un nou sis­tem de asigurări sociale pentru agri­cultori; legea stabileşte un sistem propriu pentru cei care lucrează în agricultură; aproximativ două mi­lioane de persoane vor intra în acest sistem obligatoriu de cotizaţie, în comparaţie cu unul facultativ, care nu a dat rezultate până acum. În România, asigurările facultative nu au încă relevanţă“, a explicat mi­nis­trul rolul noii legi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Actul normativ prevede că la noul fond de pensii pentru agricultori pot adera cetăţenii români şi ai altor sta­te/apatrizii, care au domiciliul şi re­şe­dinţa pe teritoriul României, principala condiţie fiind ca ei să lo­cu­ias­că în mediul rural, temporar sau de­fi­nitiv. În plus, trebuie să aibă vârsta cu­prinsă între 16 şi 63 de ani, iar de drep­turile la prestaţii se bucură şi mem­brii lor de familie. Printre categoriile eligibile, în afa­ră de cei care deţin terenuri agricole sau forestiere pe care le ex­ploa­tea­ză ca să obţină bani, se numără api­cultorii, piscicultorii, crescătorii de animale sau sericicultorii, adică cres­cătorii de viermi de mătase.

Con­diţia de bază este ca ei „să des­fă­şoa­re activităţi agricole în gos­po­dă­ria proprie şi activităţi private ne­sa­la­rizate“ în domeniile mai sus-men­ţio­nate. De asemenea, pot cotiza şi mem­brii societăţilor agricole şi ai al­tor forme de asociere din agricultu­ră, însă nu pot participa cei care ur­mea­ză cursuri de învăţământ sau cei care sunt deja înscrişi la un fond de pensii, public ori privat, potrivit noii legi. Calculul pensiei se va face într-un mod similar cu cel din sistemul clasic, numai că, în loc de puncte de pen­sie, vor fi unităţi de contribuţie, punc­tajul obţinut fiind un raport în­tre suma plătită anual şi cifra 30. Va­loarea unei unităţi de contribuţie se stabileşte anual pe baza Legii bu­ge­tului asigurărilor sociale, însă ea tre­buie să se încadreze între 0,1% şi 0,5% din 20% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, valoare ce poa­te fi actualizată prin lege.

Citeste mai mult in Cotidianul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton