Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Agricultura ecologica: ferma de gaini ouatoare in sistem bio de la Curtisoara
Ouăle bio se obţin în ferme avicole certificate, care alocă un spaţiu mai mare fiecărei păsări. Furajele folosite în hrana găinilor nu conţin niciun fel de pesticide, conservanţi sau organisme modificate genetic. Ferma ecologică de la Curtişoara adăposteşte 4.000 de găini ouătoare care sunt hrănite cu furaje netratate chimic. Acestea produc zilnic aproximativ 3.200 de ouă ecologice.
Zootehnia ecologică românească abia începe să facă ochi. În ceea ce priveşte producţia de ouă ecologice, aceasta nu reuşeşte să facă faţă cererii într-o continuă creştere în ultimii ani. În ţara noastră cresc în sistem ecologic numai 5.000 de găini ouătoare.
Producţia anuală de ouă bio depăşeşte cu puţin un milion de bucăţi, în România existând numai doi producători certificaţi, unul în judeţul Olt, celălalt în judeţul Cluj. Cel care a adus tehnologia în ţara noastră, cu aproximativ cinci ani în urmă, este Dumitru Argeşeanu, proprietarul fermei ecologice de la Curtişoara, de lângă Slatina.
Ferma avicolă adăposteşte 4.000 de găini ouătoare din rasa Isa Brown pe care le creşte în sistem ecologic pe o păşune de 16.000 de metri pătraţi. Astfel, fiecărei găinuşe maronii îi revine o suprafaţă de patru metri pătraţi, deoarece prima regulă ca o fermă să fie ecologică este legată de spaţiul alocat fiecărui animal.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Nu beneficiază de subvenţii
Fost economist, Dumitru Argeşeanu s-a reprofilat în 2004 când a achiziţionat un I.A.S. falimentat, în perioada în care „nimeni nu dădea doi bani pe fermele zootehnice”, spune el.
„Am riscat la momentul acela. M-am orientat însă spre o activitate ecologică, ştiind foarte bine cum stă treaba în celelalte ţări. În plus, mie îmi plac animalele şi îmi doream să am o activitate de genul acesta care să fie, pe deasupra, şi sănătoasă”, povesteşte Dumitru Argeşeanu. Vizitase multe ţări vest-europene şi auzise că, la un moment dat, produsele netratate cu substanţe chimice vor ajunge la mare preţ. A văzut astfel o oportunitate în a pune pe piaţă produse atât de sănătoase precum le-a lăsat natura.
Fermierul este mulţumit că nu i se pune nicio piedică, ba dimpotrivă, după normele impuse de Uniunea Europeană, ecologia ar trebui stimulată. În realitate însă, în România, acestui tip de agricultură nu i se acordă, în momentul de faţă, toată atenţia cuvenită. Dumitru Argeşeanu spune că acum nu mai beneficiază de nicio subvenţie din partea statului, dar că atunci când şi-a început afacerea primea câte 1.000 de lei vechi pe ou.
Citeste mai mult in Adevarul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.9 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura