Agricultura viitorului. Digitalizarea agriculturii cu ajutorul unui FTO
Publicat la data de 23 Nov. 2022 in:
Stiri Un nou proiect inovator vine in ajutorul agriculturii nationale si nu numai. Transformarea digitala a agriculturii ar putea aduce numeroase beneficii pe piata romanesca, precum crearea de locuri de munca.
Programul "Specialist in Informatica Agricola" aduce principii de baza in accelerarea digitalizarii in mediul rural. Mai exact, initiatorii proiectului isi propun sa adopte in fermele romanesti tehnologii moderne care vor defini agricultura de maine, sustenabila si performanta.
Tinerii fermieri au venit cu o propunere de politica publica pe baza dezvoltarii si transformarii digitale a agriculturii nationale. In acest sens, primul pas catre transformare consta in integrarea unui FTO (specialist in informatica agricola) care va putea ridica standardele fermei.
"Digitalizarea este intr-o faza incipienta in Romania", a spus Alin Luculeasa in cadrul conferintei de presa. In conditiile in care programul va fi sustinut financiar prin atragerea de fonduri europene se vor putea face demersurile. De asemenea, cu ajutorul programului 1.500 de persoane vor putea fi scolarizate timp de 6 luni. Astfel, 1.000 de ferme sau cooperative agricole considerate eligibile conform criteriilor stabilite, vor putea beneficia de un FTO. Rolul acestei noi meserii are drept scop eficientizarea actiunilor desfasurate in sectorul agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Ne dorim să diseminăm cunoștințele cheie referitoare la tehnologiile agriculturii de mâine, să propunem politici și soluții capabile să îmbunătățească concret performanța fermelor și dezvoltarea zonelor rurale. Dorim să punem la dispoziția decidenților informații pertinente și verificate, fundamentate pe experiența reală a fermierilor și să fim promotori ai digitalizării agriculturii de mâine în rândul fermierilor. Propunerea de astăzi este de a pregăti 1500 de agenți de schimbare în agricultura românească, care să asigure utilizarea eficientă a tehnologiilor agricole", a mentionat Razvan Prelipcean.
Programul prezinta o schimbare a nivelului de business. Transformarea digitala a agriculturii are obiective eficiente si profitabile, precum cresterea performantelor.
In prezent, Romania se afla intr-un prim proces de digitalizare, un proces lent, potrivit initiatorilor. Astfel, o cauza a acestui fapt este varsta inaintata a persoanelor ce desfasora activitati in agricultura. Programul isi propune sa atraga tinerii catre mediul rural, fie ca provin din mediul urban, fie ca se intorc la satele de unde provin. De asemenea, functia pe care tinerii o vor ocupa va fi atractiva salarial, avand in vedere ca vor lucra in mediul rural. Initiatorii au propus o suma de 1.500 euro ca venit lunar pentru un specialist in informatica agricola.
Specialistul in informatica agricola va implementa in ferme procese tehnologice pentru cresterea numarului de produse si a profitului. Astfel, specialistii vor putea lucra cinci ani, timp in care fermierul va putea compara si decide situatia pe viitor. Proprietarii fermelor isi vor putea angaja specialistul in informatica agricola cu care au lucrat sau se vor putea orienta catre altul.
Initiatorii sunt de parere ca agricultura digitalizata dezvoltata printr-un FTO va prezenta numeroase diferente dintre cea traditionala, acivitatile desfasurandu-se mult mai rapid si producand o cantitate mai mare.
Agricultura este un sector esential economiei, insa in Romania nu este sustinuta pentru a evolua si a fi profitabila. In acest sens, programul isi propune sa atraga fonduri de aproximativ 102 milioane de euro. Din aceasta suma, 15 milioane de euro vor fi directionati catre recrutarea persoanelor, 85 milioane de euro catre suportul financiar privind salarizarea si 2 milioane de euro vor constitui costurile de implementare in ferme sau cooperative agricole.
Programul are sprijin politic, ceea ce da sansa agriculturii sa urce inca o treapta. "Suntem sustinuti de ministrul investitiilor, Ioan-Marcel Bolos si de ministrul mediului, Barna Tanczos", conform lui Razvan Prelipcean, initiator al proiectului.
Initiatorii proiectului, Razvan Prelipcean, Petruta Deac, George Chirita si Alin Luculeasa, isi propun sa duca proiectul la Bruxelles, avand in vedere ca nu exista pe piata internationala un astfel de model de lucru. De asemenea, acestia doresc sa discute ideea si cu ministrul agriculturii, Petre Daea.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>