Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agrostar: Vom trece prin cea mai mare criza din zootehnie dupa 1989, daca subventiile nu vor fi date

Presedintele Agrostar, Niculae Stefan, a declarat miercuri ca daca nu vor fi acordate subventiile pe cap de animal pentru ovine si caprine pana la 31 decembrie, circa 6,5 milioane de capete vor fi sacrificate, Romania urmand sa treaca prin cea mai mare criza din sectorul zootehnic dupa 1989.

“6,5 milioane de capete vor fi sacrificate daca nu se vor acorda subventiile, pentru ca acesti bani rezolva problema furajarii animalelor in perioada de iarna. Deci daca banii nu vor veni pana la 31 decembrie, vom avea cea mai mare criza din sectorul zootehnic dupa 1989”, a spus Niculae Stefan.

Presedintele Agrostar a spus ca 90% dintre fermierii isi vor sacrifica animalele, daca nu vor primi banii.

„Cei 44 de lei inseamna foarte putin daca tii cont de cati bani este nevoie pentru a creste un animal un an de zile, dar intr-un an de criza cand pretul laptelui a scazut dramatic, cand pretul lanii aproape ca nu mai exista si cand carnea nu mai are pret, statul ar trebui sa aiba responsabilitatea acestui sector si sa acorde acesti bani”, a adaugat tefan.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


Circa 300 de fermieri au pichetat miercuri sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale cerand acordarea subventiei de 44 lei pentru pe cap de animal pentru ovine si caprine. De asemenea, aproximativ 1.000 de crescatori de taurine au protestat in fata sediului Ministerului Finantelor Publice.

Ministrul Radu Berceanu a spus ca in sedinta de Guvern de miercuri, ca o solutie la probleme fermierilor, s-a decis acordarea in mai multe transe a subventiei pe cap de animal pentru ovine si caprine. Astfel, potrivit lui Berceanu, fermierii vor primi incepand cu zilele urmatoare o transa de 15 lei pentru animal, urmand ca restul sa fie acordat la inceputul anului viitor.

De asemenea, din partea Presedintiei s-a propus acordarea subventiei pe cap de animal din imprumuturi de la banci, fermierii urmand sa suporte dobanda aferenta.

Presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat ca fermierii nu accepta solutiile propuse de ministrul de resort si de presedintie, joi urmand sa fie luata o decizie la nivelul Federatiei privind continuarea actiunilor de protest. Preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu ministrul interimar al agriculturii Radu Berceanu că fermierii nu acceptă soluţiile propuse de acesta, joi urmând să fie luată o decizie la nivelul Federaţiei privind continuarea protestelor.

Ministrul Radu Berceanu a declarat că în şedinţa de Guvern de miercuri s-a decis acrodarea în mai multe tranşe a subvenţiei pe cap de animal pentru ovine şi caprine. Astfel, potrivit lui Berceanu, fermierii vor primi începând cu zilele următoare o tranşă de 15 lei pentru animal, urmând ca restul să fie acordat la începutul anului viitor.

„Soluţia propusă nu ne-a mulţumit pentru că Hotărârea de Guvern sparge subvenţia în trei tranşe, ceea ce din punctul nostru de vedere nu are nicio legatură cu propunerea noastră. Am fi acceptat, poat, ca această subvenţie să fi fost acordată în două tranşe, una acum şi una până la sfârşitul anului”, a spus Ştefan.

Acesta a ađăugat că nici propunerea venită de la preşedinţie, prin care se doreşte acordarea în totalitate a subvenţiei în urma unor împrumuturi, nu va fi acceptată de fermieri, care nu sunt de acord să achite dobânda aferentă.

„Domnul ministru ne-a mai spus că din zona palatului Cotroceni a mai venit o variantă ca fermierii să primească o subvenţie provenită din unele împrumuturi de la bănci şi o parte din această dobândă să fie suportată indirect de către crescători. Iar a fost o soluţie pe care noi am respins-o categoric. Niciun agricultor nu trebuie să suporte neprofesionalismul şi lipsa de decizie a Guvernului. Noi nu acceptăm şi chiar am cerut domnului ministru să îi comunice premierului că nu acceptăm aceste soluţii şi mai mult ca sigur vom continua acţiunile de protest”, a adăugat preşedintele Agrostar.

Acesta a mai spus că Federaţia Agrostar va anunţa joi programul acţiunilor de protest.

Circa 300 de crescători de oi, membri ai Federaţiei Agrostar au pichetat miercuri sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale cerând acordarea subvenţiei de 44 lei pentru pe cap de animal pentru ovine şi caprine. De asemenea, aproximativ 1.000 de crescători de taurine au protestat în faţa sediului Ministerului Finanţelor Publice.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016