Exclusiv
Publicat in: Stiri
APIA a încheiat noi convenţii cu BRD şi CEC pentru a facilita accesul fermierilor la credite
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat noi convenţii cu BRD - Groupe Societe Generale SA şi cu CEC Bank pentru a facilita accesul fermierilor la credite, se arată într-un comunicat remis miercuri de instituţie, preluat de NewsIn.

"Este a treia campanie aferentă Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) în care APIA încheie convenţii cu băncile, astfel încât beneficiarii plăţilor pe suprafaţă să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru. Din experienţa anilor trecuţi, am constatat că mai ales marii fermieri apelează la acest instrument de finanţare. Pentru campania trecută, APIA a eliberat adeverinţe pentru o suprafaţă de peste 1,2 milioane de hectare”, a declarat directorul general al APIA, Melinda Kerekes.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit convenţiei, APIA va elibera o adeverinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2009 şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare.

De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată la data emiterii acesteia pentru schema SAPS, respectiv pentru schema de Plăţi Naţionale Directe Complementare (PNDC1), faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum si că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Totodată, în adeverinţă se va confirma dacă beneficiarul a primit sau nu avansul de 70% din SAPS.

În datele APIA se mai arată că, potrivit convenţiei, banca va acorda, credite în lei, în vederea finanţării capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente. Astfel, în cazul beneficiarilor care au primit avansuri în baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenită din PNDC, iar în cazul beneficiarilor care nu au primit avans în baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din SAPS şi PNDC.

Totodată, Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA încheie cu banca o convenţie-cadru plafon de garantare, prin care va garanta până la 50% din valoarea creditelor acordate de bancă.

APIA mai a încheiat astfel de convenţii şi pentru campaniile SAPS 2008 şi 2007. Astfel, pentru campania SAPS 2008, APIA a eliberat un număr de 2.053 de adeverinţe pentru 1.290.072 hectare (SAPS) şi 1.232.204 hectare (PNDC).

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început în data de 16 octombrie să plătească un avans de 70% din suma aferentă SAPS. Până în prezent, Agenţia a plătit 712.722.191,64 lei (168.971.595,93 euro) pentru 530.503 fermieri. Potrivit Agenţiei, restul dosarelor sunt în curs de autorizare de către Centrele judeţene ale instituţiei.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...

Idei de afaceri in agricultura

Rolul unei baterii auto este crucial, asigurand energia necesara pornirii motorului si functionarii componentelor electrice precum farurile, sistemul de climatizare si radioul. O baterie defecta poate afecta intreaga experienta de condus, iar prevenirea unui astfel de scenariu este esentiala. In ace... citeste mai mult
Castravetii ocupa un loc important in alimentatia omului o mare parte din an si, mai ales, in perioadele cand alte legume se afla in cantitati inca reduse.... citeste mai mult
Industria alimentara este un domeniu plin de oportunitati, iar prelucrarea laptelui reprezinta una dintre cele mai promitatoare nise. Laptele este un aliment de baza, iar cererea pentru produse lactate — de la branzeturi si iaurturi pana la unt sau lapte pasteurizat — continua sa fie c... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton