APIA: Campanie de informare privind primirea cererilor de plata aferente anului 2023
Publicat la data de 14 Feb. 2023 in:
Stiri Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a demarat campania de informare a fermierilor cu privire la primirea cererilor de plata aferente acestui an. Perioada de desfasurare este 1 martie - 15 mai, potrivit institutiei.
In acest sens, fermierii vor putea depune cererea de plata fara a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicatiei IPA-Online din versiunea de internet, conform manualului de utilizare IPA-Online.
"Incepand cu aceasta campanie, fermierii vor putea beneficia de sprijin financiar prin interventii/masuri aferente sectoarelor vegetal si zootehnic, in conformitate cu Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv PNDR 2014-2020, sprijin finantat de Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul national (BN), denumite astfel: platile directe decuplate; platile directe cuplate; ajutoare nationale tranzitorii (plati din bugetul national)", se mentioneaza in comunicatul APIA transmis Agerpres.
Masuri de dezvoltare rurala
In ceea ce priveste masurile de dezvoltare rurala, fermierii pot solicita plati compensatorii din cadrul PNDR 2014 - 2020, pecum:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Masura 10 - Agromediu si clima (M.10)
- Masura 11 - Agricultura ecologica (M.11)
- Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice (M.13)( sM13.1 si sM13.3)
Din cadrul PS PAC 2023-2027, fermierii pot accesa masura DR-10 - zone afectate de constrangeri naturale semnificative (DR-10).
De asemenea, fermierii vor completa o singura cerere de plata, chiar daca se utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete.
"Fermierii trebuie sa verifice impreuna cu primaria pe raza careia detin terenul, situatia inscrierii in Registrul agricol a terenului si sa permita primariei sa transmita la APIA adeverintele privind utilizarea terenului conform inscrierii in Registrul Agricol. Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii Cererii de plata si sa fie valabile la data depunerii Cererii", subliniaza agentia de plati in comunicat.
In cazul sectorului zootehnic, adeverintele emise de asociatia sau agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei/oficiului pentru zootehnie judetean, pot fi transmise electronic cu ajutrul platformei puse la dispozitie de catre APIA, cu informarea fermierului.
Fermierii care detin animale in exploatatie trebuie sa se asigure ca datele acestora sunt actualizate in baza nationala de data si sa se adreseze Centrului APIA in vederea completarii declaratiei sectorului zootehnic in aplicatia dedicata, inainte de a accesa IPA-Online.
Conform institutiei, responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis aceste acte, dupa caz."Fermierii care sunt deja beneficiari APIA isi vor actualiza la completarea cererii doar datele ce au suferit modificari fata de anul anterior. In acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date gresite este mai mica", se mai arata in comunicat.
In plus, functionarii APIA au obligatia de a contacta fermierii in vederea inchiderii electronice a cererii si pentru programarea acestora in vederea semnarii Cererii si declaratiilor atasate acesteia.
Fermierii vor putea semna Cererile folosind si semnatura electronica, insa este necesar sa se anunte prin mesaj telefonic sau prin e-mail. In acest sens, semnatura electronica trebuie descarcata din aplicatia IPA-Online la data depunerii. La aceeasi data se vor semna electronic si angajamantele si declaratiile.
Solicitantii pot consulta la Centrele APIA si pe site-ul institutiei informatiile detaliate despre accesarea fiecarei interventii de dezvoltare rurala, inclusiv hartile si listele cu UAT-uri eligibile pentru M.10, M.11, M.13. "Foarte important este ca, inainte de semnarea cererii de plata 2023, solicitantii sa verifice inca o data informatiile inscrise si documentatia depusa!", au mai transmis reprezentantii APIA.
Campania de informare se deruleaza sub sloganul: "Puternici. In echipa! Depune la APIA Cererea de Plata in perioada 1 Martie - 15 Mai 2023".
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>