Publicat in: Stiri
APIA: Campanie de informare privind primirea cererilor de plata aferente anului 2023
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a demarat campania de informare a fermierilor cu privire la primirea cererilor de plata aferente acestui an. Perioada de desfasurare este 1 martie - 15 mai, potrivit institutiei.
In acest sens, fermierii vor putea depune cererea de plata fara a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicatiei IPA-Online din versiunea de internet, conform manualului de utilizare IPA-Online.
 
"Incepand cu aceasta campanie, fermierii vor putea beneficia de sprijin financiar prin interventii/masuri aferente sectoarelor vegetal si zootehnic, in conformitate cu Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv PNDR 2014-2020, sprijin finantat de Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul national (BN), denumite astfel: platile directe decuplate; platile directe cuplate; ajutoare nationale tranzitorii (plati din bugetul national)", se mentioneaza in comunicatul APIA transmis Agerpres.
 

Masuri de dezvoltare rurala

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
In ceea ce priveste masurile de dezvoltare rurala, fermierii pot solicita plati compensatorii din cadrul PNDR 2014 - 2020, pecum:
 
- Masura 10 - Agromediu si clima (M.10)
- Masura 11 - Agricultura ecologica (M.11)
- Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice (M.13)( sM13.1 si sM13.3) 
 
Din cadrul PS PAC 2023-2027, fermierii pot accesa masura DR-10 - zone afectate de constrangeri naturale semnificative (DR-10).
 
De asemenea, fermierii vor completa o singura cerere de plata, chiar daca se utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

"Fermierii trebuie sa verifice impreuna cu primaria pe raza careia detin terenul, situatia inscrierii in Registrul agricol a terenului si sa permita primariei sa transmita la APIA adeverintele privind utilizarea terenului conform inscrierii in Registrul Agricol. Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii Cererii de plata si sa fie valabile la data depunerii Cererii", subliniaza agentia de plati in comunicat.
 
In cazul sectorului zootehnic, adeverintele emise de asociatia sau agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei/oficiului pentru zootehnie judetean, pot fi transmise electronic cu ajutrul platformei puse la dispozitie de catre APIA, cu informarea fermierului.
 
Fermierii care detin animale in exploatatie trebuie sa se asigure ca datele acestora sunt actualizate in baza nationala de data si sa se adreseze Centrului APIA in vederea completarii declaratiei sectorului zootehnic in aplicatia dedicata, inainte de a accesa IPA-Online.
 
Conform institutiei, responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis aceste acte, dupa caz."Fermierii care sunt deja beneficiari APIA isi vor actualiza la completarea cererii doar datele ce au suferit modificari fata de anul anterior. In acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date gresite este mai mica", se mai arata in comunicat.
 
In plus, functionarii APIA  au obligatia de a contacta fermierii in vederea inchiderii electronice a cererii si pentru programarea acestora in vederea semnarii Cererii si declaratiilor atasate acesteia. 
 
Fermierii vor putea semna Cererile folosind si semnatura electronica, insa este necesar sa se anunte prin mesaj telefonic sau prin e-mail. In acest sens, semnatura electronica trebuie descarcata din aplicatia IPA-Online la data depunerii. La aceeasi data se vor semna electronic si angajamantele si declaratiile.
 
Solicitantii pot consulta la Centrele APIA si pe site-ul institutiei informatiile detaliate despre accesarea fiecarei interventii de dezvoltare rurala, inclusiv hartile si listele cu UAT-uri eligibile pentru M.10, M.11, M.13. "Foarte important este ca, inainte de semnarea cererii de plata 2023, solicitantii sa verifice inca o data informatiile inscrise si documentatia depusa!", au mai transmis reprezentantii APIA.
 
Campania de informare se deruleaza sub sloganul: "Puternici. In echipa! Depune la APIA Cererea de Plata in perioada 1 Martie - 15 Mai 2023".
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...

Ultima ora

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016