Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Apicultorii cer TVA de 9% la miere
Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, spune ca nici anul acesta apicultorii nu vor avea un cules bun la salcam, datorita inghetului din ultima perioada care a afectat mugurii copacilor mai ales in regiunile din vestul tarii. El este optimist insa in privinta rapitei, culturile din toata tara prezentandu-se in conditii optime.
"Productia de miere din acest an depinde foarte mult de vreme. Din pacate, se anunta o vreme ploioasa si pentru urmatoarea perioada, iar inghetul din primele zile din martie, inregistrat in vestul tarii, a compromis mugurii de salcam. La rapita stam insa ceva mai bine fata de anul trecut. Vom avea familii de albine, chiar daca vor fi mai slabite, insa acest lucru ar putea influenta viitorul an apicol", a precizat Ioan Fetea, citat de Agerpres.
Potrivit reprezentantului apicultorilor, daca tara noastra avea in 1989 circa 1,45 milioane de familii de albine, in primii 5-6 ani dupa 1990 efectivul a scazut drastic, pana la 600.000 de familii. In urma investitiilor sprijinite cu fonduri europene din ultimii ani, s-a reusit in prezent depasirea nivelului de 1,25 milioane familii. Cresterea sustinuta s-a oprit insa anul trecut, "un an ciudat care a nu a permis dezvoltarea familiilor si s-a constatat o stagnare", precizeaza Ioan Fetea. Specialistul trage atentia ca situatia s-ar putea repeta "si anul acesta datorita conditiilor climatice care nu ne avantajeaza".
Dincolo de conditiile meteo, nemultumirile apicultorilor, precum cele ale majoritatii colegilor din celelalte sectoare ale agriculturii, sunt legate de fiscalitate. Incepand de anul acesta, apicultorilor li s-a stabilit o norma de venit, potrivit noului Cod Fiscal. Acestia cer diminuarea Taxei pe Valoarea Adaugata, dupa modelul care urmeaza sa fie aplicat in panificatie de la 1 iulie 2013.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
"Cerem ca mierea sa fie introdusa intre produsele cu TVA scazuta, de 9%, pentru ca numai asa va scadea pretul pe raft la acest produs si va fi accesibil cat mai multor consumatori romani. De patru ani discut personal cu toti ministrii si inca nu avem niciun raspuns. Din pacate promovarea produselor apicole nu se face atat de sustinut si de interesat de catre autoritati si de aceea nu am reusit sa crestem consumul de miere in Romania, desi mierea este un produs foarte apreciat la export. Romania are o productie intre 20.000 - 22.000 de tone de miere pe an, insa jumatate o exportam", a mai declarat Ioan Fetea.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura