Publicat in: Stiri
Apicultorii: Se cere un punctaj pentru apicultura pe care foarte greu il vom putea realiza
Reglementarile noului Program National de Dezvoltare Rurala impun plafoane prea mari apicultorilor, impiedicand astfel accesul la finantarea europeana, sustine președintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea. Potrivit acestuia, un apicultor trebuie sa detina cel putin 220 de familii de albine ca sa poata primi suma minima de 12.000 de euro.
“Prin proiectul care circula in dezbatere, in momentul de fata, se cere un punctaj pentru apicultura pe care foarte greu il vom putea realiza. Familia de albine este inregistrata cu o valoare de productie de numai 52,26 euro. La un calcul simplu, ca sa primești nivelul minim de 12.000 euro trebuie sa ai cel putin 220 de familii de albine, la valoarea de productie anuntata. In vechiul program, pentru 10.000 de euro trebuia sa detii doar 87 familii de albine, iar pentru suma maxima de 40.000 de euro, apicultorii aveau nevoie de mai putin de 200 de familii de albine. Acum, ca sa iei plafonul maxim de 50.000 de euro din noul program trebuie sa ai peste 1.000 de familii de albine. Se pare ca ne vom uita la ceva ce nu vom mai putea ajunge”, a explicat Ioan Fetea, prezent la Targul National al Mierii, citat de Agerpres.

Plafonul actual se adreseaza mai degraba fermierilor europeni, care beneficiaza de peste 30 de ani de sprijin in aceasta directia. Spre deosebire de ei, apicultorii autohtoni primesc fonduri de numai sase ani, a mai explicat Fetea.
 
“Acest plafon este prea mare. Ar fi fost in regula daca aparea peste inca doua etape de program national (Programul National Apicol n.r.), cand ajungeam și noi la o performanta, cum au ajuns apicultorii europeni. Ei primesc aceste subventii de la infiintarea Uniunii Europene, iar noi beneficiem de numai șase ani și vrem sa-i ajungem pe cei care au fonduri pentru dezvoltare de peste 30 de ani. Vom face demersuri și la Ministerul Agriculturii, dar și la APDRP sa fie regandita altfel “albina” in acest joc al sprijinului financiar, pentru ca riscam sa avem probleme”, a explicat Ioan Fetea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Incepand din acest an apicultorii romani vor fi considerati fermieri activi si vor putea primi finantare din Pilonul II pentru agricultura ecologica. Decizia a fost luata la Bruxelles, in cadrul discutiilor dintre o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale condusa de secretarul de stat George Octavian Turtoi si reprezentantii Directiei Generale de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI).

Pentru anul 2012-2013 apicultorii au beneficiat de sprijin financiar alocat prin Programul National Apicol in cuantum de 29.173.293,48 lei.

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton