Publicat in: Stiri
Aspretele, cel mai vechi peste din Europa, a fost gasit pe valea Valsanului
Aspretele, un peste care se considera a fi disparut, a fost gasit pe valea Valsanului.
Alpinistul si activistul de mediu Alex Gavan, initiatorul campaniei de salvare de la disparitie a aspretelui, a facut anuntul.
 
"Aceasta dimineata ne daruieste una dintre cele mai minunate vesti. Este legata de pestele nostru national, aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de folsila vie, veche de 65 de milioane de ani si contemporana cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafata planetei. Este cel mai rar peste din Europa si, dupa unele estimari, chiar din lume. Sunt emotionat sa va impartasesc ca, pentru prima data dupa multi ani, aspretele se destainuie oamenilor in imagini video. A fost identificat in jurul orei 8, in zona satului Bradetu, de catre colegii si prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor si Marcus Drimbea (reprezentand partenerii nostri de la Asociatia Aqua Crisus), aflati in cadrul unei sesiuni de pescuit stiintific pe valea Valsanului ce analizeaza impactul amenajarilor hidrotehnice la nivelul ihtiofaunei", anunta Gavan intr-o declaratie pentru News.ro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
El precizeaza ca, desi atunci cand a fost descoperit in 1956 aspretele se mai regasea si in raurile Arges si Doamnei, din cauza modului neintelept in care oamenii aleg sa exploateze resursele planetei, acum arealul sau este limitat la o portiune de doar cativa kilometri pe un singur rau, izvorator din muntii Fagarasului. 
 
Conform activistului de mediu, au fost identificate incidental 12 exemplare de asprete in unul dintre cele doua sectoare de monitorizare studiate.
 
"Imediat in amonte de arealul in care a fost identificata specia exista nu mai putin de 3 fragmentari antropice ale albiei, fragmentari impasabile de catre asprete si alte organisme acvatice. Acestea fac imposibila migratia aspretelui in amonte de ele. Fragmentarea habitatului speciei in sectoare extrem de reduse creste considerabil riscul disparitiei speciei, risc deja aflat la cote maxime. In cadrul proiectului nostru am inclus si asigurarea conectivitatii raului prin construirea de scari de pesti sau chiar eliminarea totala a acestor fragmentari, acolo unde conditiile o impun", precizeaza alpinistul.
 
El aminteste ca potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului Arges, “pentru asprete, cea mai importanta specie de peste din zona, principalul pericol il reprezinta nerespectarea debitului de servitute de la barajul Valsan”, de catre Hidroelectrica, compania care administreaza barajul. Statul roman detine, prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, 80% din actiunile companiei, iar restul de 20% apartin Fondului Proprietatea.
 
Aspretele este o fosila vie avand o vechime de peste 65 de milioane de ani, fiind contemporan cu ultimii dinozauri. Este considerat cel mai rar peste din Europa si, dupa unele estimari, chiar din lume. A fost descoperit in august 1956 de Nicolae Stoica, student in anul doi al Facultatii de Biologie din Bucuresti si a fost descris ulterior de Margareta Dumitrescu, Petre Banarescu si Nicolae Stoica.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.65 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016