Exclusiv
Publicat in: Stiri
Profesorul Corneliu Surlă a luptat 15 ani pentru ca România să aibă o rasă omologată internaţional. Atestarea internaţională a ciobăneştilor carpatini este, în opinia specialiştilor, cea mai mare realizare a chinologiei româneşti. In luna decembrie, ciobanestii carpatini au defilat la Romexpo, alaturi de celelalte

Lupta pentru recunoaşterea câinilor din rasa ciobănesc carpatin a fost începută de Corneliu Surlă, imediat după Revoluţie. „Toate ţările aveau rase de animale recunoscute internaţional, numai noi nu.

Copoiul ardelenesc a fost omologat de maghiari, care în 1989 aveau peste 13 rase omologate internaţional”, spune Corneliu Surlă.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

După mai multe încercări de omologare a ciobăneştilor româneşti carpatini, toate sortite eşecului, în 1995, împreună cu câţiva prieteni, Surlă a înfiinţat Asociaţia Chinologică Bihor.

„Am pornit pe un drum nou, începând activitatea de organizare a unei asociaţii chinologice, pe noi structuri, moderne, nu închistate şi învechite, precum ale Asociaţiei Chinologice Naţionale”, îşi aduce aminte Surlă.

Recunoaşterea, în 2005, la Buenos Aires

Înfiinţarea noii asociaţii a dus imediat la lupte interne între crescătorii de ciobăneşti româneşti carpatini. Ca să poată omologa rasa, Corneliu Surlă, împreună cu alţi crescători din Ardeal şi Moldova, a înfiinţat Clubul Naţional pentru Ciobăneşti Româneşti Carpatini.

Omologarea rasei de câini, atât de iubiţi de Surlă, impunea participarea şi câştigarea a trei concursuri. Un concurs în oglindă, desfăşurat în România, la Oradea, şi a doua zi la Debrecen în Ungaria a rezolvat problema.

„În acest fel, un câine care avea deja un titlu câştigat la un CACIB (câine de clasă internaţională cu aptitudini de campion) şi care participa la concursul duplex, avea în două zile cele trei titluri necesare pentru procesul de omologare a rasei”, îşi explică Surlă iniţiativa.

Citeste mai mult in Adevarul

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton