Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Baciu, LAPAR: Ne clasam pe ultimul loc in Europa, din punctul de vedere al interesului autoritatilor pentru agricultura si al finantarii sectorului
Procentul foarte mare al fermelor mici, care produc in principal pentru autoconsum, precum si utilizarea unor utilaje vechi in lucrarea pamanturilor reprezinta o problema pregnanta in agricultura romaneasca, este de parere, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania(LAPAR), Laurentiu Baciu. Potrivit acestuia, tara noastra se pozitioneaza pe ultimul loc in Europa, din punctul de vedere al interesului autoritatilor pentru agricultura si al finantarii sectorului.
„Agricultura in Romania se face, inca, pe suprafete foarte mici, rudimentar, cu utilaje care ar fi trebuit sa fi fost de mult piese de muzeu. Ne clasam pe ultimul loc in Europa, din punctul de vedere al interesului autoritatilor pentru agricultura si al finantarii sectorului. Prin cedarea terenurilor agricole catre alte tari, vom face din ce in ce mai mult o agricultura de subzistenta. Fermierii sunt decapitalizati, iar bancile au inteles foarte greu ca trebuie sa finanteze si acest domeniu. In agricultura au intrat si fel de fel de impostori. Au incercat marea cu degetul, au luat bani de la banci, dupa care le-au lasat in gaura”, a precizat Baciu, citat de Agerpres
Acesta a subliniat ca prin comparatie cu alte tari europene ca Franta sau Spania, tara noastra este mult mai slab dezvoltata. „Ne mandrim cu recolte de 2.000 de kilograme de grau si de 4.000 de kilograme la porumb, dar culturile noastre reprezinta 30% din productia de cereale a Frantei. Am distrus si sistemul de irigatii. In 1990, Romania iriga 3,3 milioane de hectare de teren agricol, iar Spania 300.000. Azi, in Spania sunt irigate 3,3 milioane de hectare, iar in Romania doar 300.000 de hectare. In zone agricole de traditie, Ialomita si Buzau, vezi porumbul pana la genunchi, iar recoltele sunt de numai 1.500 de kilograme la hectar. Asa ceva e strigator la cer”, a aratat presedintele LAPAR.
Conform unui studiu realizat de firma Kleffmann Group, specializata in cercetari de piata din domeniul agricol, in anul 2012, parcul de utilaje agricole numara 177 de mii de tractoare, 25 de mii de combine, 84 de mii de semanatoare si 65 de mii de masini de stropit. Daca luam in calcul toate fermele din Romania asta inseamna ca numai 8% dintre ele detin tractoare, 1% combine, si cate 4% au semanatoare si masini de stropit. Diferentele intre ferme sunt insa substantiale: fermele mari se diferentieaza de cele mici printr-un parc de utilaje semnificativ mai mare. Daca scoatem din calcul fermele sub 3 hectare, procentul fermelor care poseda utilaje sare de la 8% la 31% in cazul tractoarelor, la 9% in cazul combinelor. 23% dintre ferme peste 3 ha detin semanatoare, iar 20% dintre ferme au masini de stropit in proprietate.
Tractoarele sunt utilajele cele mai comune, ele se regasesc atat la ferme mici si mijlocii cat si la ferme mari. Cu toate ca fermele sub 3 ha detin 57 de mii de tractoare - aproximativ 30% din efectivul de tractoare - 90% dintre aceste utilaje au o vechime si o durata de functionare de peste 10 ani, ele fiind deja amortizate. Raportand la numarul de ferme din aceasta categorie, asta inseamna ca 96% dintre ferme sub 3 hectare nu au tractoare. Pe de alta partea 80% dintre ferme peste 30 de hectare detin tractoare, aceast procentaj ajungand aproape de 100% in cazul exploatatiilor cu suprafete peste 300 de hectare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Numarul combinelor la ferme sub 30 de hectare este nesemnificativ. Ele devin importante la suprafete mari si mijlocii unde majoritatea fermelor detin de cel putin un astfel de utilaj. Si cazul semanatoarelor si a masinilor de stropit este similar. Daca in categoriile mici sub 10 hectare foarte putine ferme au propiile lor semanatoare si stropitoare, la ferme peste 30 de hectare acestea sunt deja o necesitate 70% dintre ferme avandu-le in parcul de masini.
Datorita structurii, gradul de mecanizare (tipul si numarul utilajelor posedate) ale fermelor din diverse categorii de marimi este foarte variat. Fermele mici au in medie un tractor vechi, de peste 10-15 ani, cei din mijloc, intre 10-100 de hectare au in medie 2 tractoare, iar fermele mari, peste 100 de hectare au utilaje din clase diferite de cai putere, de varsta si de la diferiti producatori. Un procent foarte mic dintre fermele peste 300 de hectare nu detin utilaje proprii, lucrarile fiind facute prin contractare de firme specializate in servicii agricole.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi