Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Barbu, ANIF: Fermierii vor avea sisteme de irigatii pentru aproape 1,6 milioane de ha

barbu-anif-fermierii-vor-avea-sisteme-de-irigatii-pentru-aproape-16-milioane-de-ha

Intr-un interviu acordat Agerpres, Florin Barbu spune ca Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) se va asigura va fermierii vor avea in 2020 sisteme de irigatii functionale pentru aproape 1,6 milioane de ha.


Acesta a adus in discutie reabilitarea infrastructurii principale de irigatii care inseamna 50 de km din Canalul Siret-Baragan, despre ce s-a facut pana acum si a subliniat ca statul roman asigura cea mai ieftina energie de pe piata impreuna cu apa gratuita pe canale. 
 
Seful institutiei a mai adaugat in interviul acordat pentru Agerpres ca isi doreste ca ANIF sa devena eligibila pentru atragerea de fonduri europene din PNDR 2021 - 2027 pentru reabilitarea amenajarilor de desecare din Romania.
 
"Programul de reabilitare a infrastructurii de irigatii prevede 2 milioane de hectare. Noi avem in prezent aproape 58 de amenajari pe care sunt santiere deschise pentru 1,4 milioane de hectare. In noiembrie deschidem inca 22 de santiere pentru a acoperi diferenta de 600.000 de hectare pentru reabilitarea celor 2 milioane de hectare din programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii. In anul 2019 au avut puse la dispozitia fermierilor 1,4 milioane de hectare si 2.000 de kilometri de canale. Dupa reabilitarea care s-a efectuat in acest an vom putea pune la dispozitie pentru anul 2020 aproape 1,6 milioane de hectare si 2.200 kilometri de canale cu apa", a declarat seful ANIF. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Conform acestuia, in prezent exista 11 amenajari finalizate, dintre care 7 au deja proces verbal de receptie. "Asta inseamna ca este reabilitata integral infrastructura de irigatii pe aproape 500.000 de hectare. Vorbim de statia de pompare Spiru Haret, care are in spate 200.000 de hectare pe Braila, dar sunt finalizate si in zona Olt, Bucsani - Cioroiu, Stoenesti-Visina si terasa Caracal. De asemenea, avem finalizata la Constanta amenajarea Carasu-Galesu, am mai avut receptie la Hunedoara pe Ostrov- Clopotiva si urmeaza sa punem in procesul verbal de receptie Stanca-Costesti pe Botosani, zona unde avem si amenajarea Manoleasa. Aceste statii au fost puse in functiune dupa 20 de ani in care nu au functionat. Am finalizat si la Cluj amenajarea Mihai Viteazu, unde, la fel, de 15 ani nu s-a mai irigat, iar anul acesta vom avea si pe zona Arad, amenajarea Paulis, unde lucrarile sunt aproape 90% finalizate, iar pe 20 octombrie ar trebui sa punem proces verbal de receptie si sa asiguram apa pe 18 kilometri de canal. Suntem in grafic cu lucrarile, conform programului, nu avem intarzieri", a declarat Florin Barbu.
 
Intrebat fiind de suprafata de teren irigata in 2019, Barbu a spus ca "anul acesta au fost contractate aproape un milion de hectare, din cele 1,4 milioane de hectare puse la dispozitia fermierilor si au fost irigate pana in prezent (23 septembrie) 660.000 de hectare si avem 1.500 de kilometri de canal plin cu apa, dar speram sa crestem cu inca 120.000 de hectare pana la sfarsitul lunii noiembrie, pentru ca intotdeauna asa s-a intamplat in perioada de toamna, se cere apa pentru aprovizionare, pentru a putea insamanta, adica prima apa pentru rasarire la rapita. In 2019, cea mai mare suprafata - de 250.766 hectare - a fost irigata in judetul Braila, din care 123.805 hectar cu porumb, 52.309 ha cu soia, iar cu grau - 28.857 hectare. De asemenea, 82.675 hectare cu culturi agricole au fost irigate in judetul Ialomita, cele mai mari suprafete fiind cele cultivate cu porumb - 32.538 ha, soia - 14.583 ha si orez -14.044 ha. In top 5 judete in care fermierii au irigat cel mai mult anul acesta se afla si Dolj (70.925 ha), Galati (53.549 ha), Tulcea (31.745 ha), si aici suprafetele cultivate cu porumb ocupa primul loc. Anul trecut suprafata irigata a fost de 622.000 hectare".
 
Directorul ANIF a oferit chiar si un exemplu de calcul cu privire la costurile pe care le are un fermier care doreste sa isi irige acum terenurile. "Va dau un exemplu, am facut o analiza pe anul 2018, din productia realizata din irigat costul apei pe care am oferit-o gratuit a fost 3% si statul a castigat practic 16% prin impozitare. Daca facem un calcul la 500 de hectare de porumb care s-au irigat in 2018, s-a scos undeva o medie de 14 tone/hectar, iar cu un cost de 0,6%, asta inseamna o productie realizata de 893 de milioane de euro. Statul a castigat aproape 170 de milioane de euro prin impozitarea productiei si am cheltuit aproape 2,8 milioane de euro. Putem spune ca prin acest program prin care s-a acordare apa gratuita pe canale, statul a castigat foarte mult. Dar si fermierii au castigat, pentru ca au facut productii foarte mari si beneficiile se vad prin investitiile facute in ferme. Legat de energia utilizata pentru irigatii, procedura de achizitie noi o facem prin Bursa Romana de Marfuri, avem cea mai ieftina energie contractata - 174 de lei megawatt-ul. Avem un contract pe un an cu o prelungire de patru luni din anul urmator la acest pret. Este cel mai bun pret de pe piata, avand in vedere ca un megawatt este aproape 300 de lei", a precizat acesta.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016