Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bazinele naturale piscicole din ţară ar putea fi concesionate, iar cele amenajate - privatizate împreună cu terenurile din jur, potrivit unui proiect de lege aflat în Camera Deputaţilor


Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) vrea să privatizeze toate bazinele piscicole amenajate, iar pe cele naturale să le concesioneze din nou, potrivit unui proiect de lege de modificare a Legii pescuitului aflat, în prezent, în dezbatere la Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor.

Privatizarea bazinelor artificiale s-ar face prin negociere directă cu actualii beneficiari. „Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură privatizează societăţile comerciale cu profil piscicol şi amenajările piscicole pe care le are în portofoliu, în conformitate cu prevederile legale cu privire la privatizare, inclusiv prin negociere directă cu titularii contractelor de închiriere, asociere, concesionare, arendare; vânzarea amenajărilor piscicole se poate efectua în condiţiile prezentei legi prin contracte de vânzare-cumpărare şi contracte de leasing“, se precizează în proiectul de modificare a Legii pescuitului.
În plus, autorităţile vor să privatizeze şi terenurile aferente bălţilor amenajate. „Se vor privatiza mijloacele fixe, digurile şi balta amenajată. În ceea ce priveşte terenul de sub apă, acesta va fi concesionat“, detaliază directorul ANPA, Valentin Buksz.

În ceea ce priveşte bazinele naturale, ANPA vrea să le reconcesioneze, situaţie care seamănă cu cea de până în anul 2005, când toate contractele de concesiune au fost reziliate de guvernul Tăriceanu. Fostele concesiuni au fost făcute pe vremea când actualul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, ocupa acelaşi post, în perioada 2002-2003. Atunci, asociaţiile de pescari au cerut anularea contractelor pentru că bălţile fuseseră înconjurate cu garduri de către beneficiarii privaţi şi nimeni nu mai putea pescui în zonă.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

În 2005, rezilierea contractelor de concesiune s-a făcut şi la dorinţa UE, aceea ca resursele naturale să fie administrate de asociaţii de pescari, cărora li s-au emis autorizaţii de pescuit pe anumite tronsoane, în baza cărora pescuiesc şi acum. ANPA vrea să construiască puncte fixe de desfacere a peştelui şi să înfiinţeze o bursă a peştelui, dar şi porturi pescăreşti.

ONG-urile din domeniu spun că nu sunt de acord cu aceste propuneri, pe motiv că „reintroducerea concesiunilor este o acţiune extrem de controversată, din cauza efectelor negative ce pot afecta atât dezvoltarea durabilă a comunităţilor de pescari, cât şi biodiversitatea habitatelor piscicole“, se precizează în scrisoarea deschisă pe care ONG-urile au trimis-o Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor.

Citeste mai mult in Cotidianul
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016