Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cultivarea steviei
Stevia (Rumex patientia) este raspandita in toate zonele din lume cu clima temperata. Originea ei este pe continentul european, unde apare in flora spontana cu precadere pe vaile raurilor, la marginea padurilor, de la campie pana in zonele de deal. Rar este cultivata, fiind o planta nepretentioasa, adaptata la clima temperata, este culeasa direct din natura.
Stevia - Rumex patientia este o planta perena de la care se consuma frunzele tinere intregi, cu tot petiol. In unele retete se foloseste si radacina, pivotanta, puternica si lunga de aproape un metru.
Stevia este printre primele verdeturi in piete, primavara
Imediat ce temperatura solului creste peste zero grade, stevia pleaca in vegetatie. Nu are pretentii mari fata de temperatura, rezista atat in arsita verii cat si neprotejata de geruri, iarna. Radacina infipta adanc in pamant ii asigura necesarul de apa, chiar si in perioadele de seceta prelungita.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Daca este cultivata in gradini, stevia prefera un pamant ferm, argilos si bogat in substanta organica. Prefera zonele cu umbra partiala. Daca este lasata in plin soare, planta se va dezvolta, dar frunzele se vor pali si vor capata arsuri.
Tehnologia de cultura la stevie
Lucrarile incep din toamna sau din primavara, in functie de culturile existente pe teren. Este de preferat ca stevia sa fie pusa dupa o cultura care lasa terenul liber de buruieni.
Toamna se face o aratura la 40-50 cm, cand se inglobeaza si ingrasamant organic. Anul urmator, prima lucrare este de modelare si nivelare a straturilor inaltate, late de un metru. Primavara devreme, in mustul zapezii, se face pregatirea patului germinativ si insamantarea cate trei randuri pe brazda, la 30 de centimetri distanta intre ele.
Dupa rasarire, la doua saptamani, cand plantele intra in stadiul de 4 frunze adevarate, se face o rarire lasandu-se 20 de centimetri intre plante, pe acelasi rand.
Urmeaza apoi prasile repetate, la nevoie, si o ingrasare faziala cu o norma de 100-200 kg/ha azotat de amoniu.
Recoltarea steviei se face prin taierea frunzelor la nivelul coletului, in mai multe serii. Se recomanda ca recoltarea sa fie facuta esalonat, pentru a a sigura o productie constanta pe toata durata culturii. In conditii optime, la un hectar se recolteaza 20 de tone de frunze verzi.
Principalii daunatori ai steviei sunt limacsii, care se indeparteaza prin tratament cu metaldehida (30 kg/ha)
Caseta tehnica (pentru horticultori)
* Norma de samanta: 6 kg la hectar
* Facultate germinativa: 98%, se pastreaza 3 ani
* Temperatura in sol la semanat: 3 grade Celsius
* Perioada de incoltire: zece zile de la semanat
* Fertilizare organica: 40 tone la hectar gunoi semifermentat
* Fertilizare faziala: 200 kg la hectar azotat de amoniu
* Productie medie la hectar: 15 tone frunze proaspete
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.78 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
Idei de afaceri in agricultura